TÉMA

Václav Girsa

Kulturní dům Slavie v Českých Budějovicích projde opravou za půl miliardy korun

Českobudějovický kulturní dům Slavie opraví sdružení firem Metrostav, Geosan a Auboeck. Rozsáhlá rekonstrukce zhruba za pět set milionů korun bez daně potrvá dva roky. Výběrové řízení na opravu v pondělí schválila městská rada, informoval náměstek českobudějovické primátorky Petr Maroš (ODS). Součástí projektu je i nákup vybavení objektu zhruba za 150 milionů korun.
24. 4. 2023|

Českobudějovičtí protestují proti přestavbě Slavie. Nelze ji zastavit, zní z radnice

V Českých Budějovicích začal protest proti přestavbě kulturního domu Slavie. Třídenní akce nabídne programy pro školy nebo komentované prohlídky. Organizátoři akce s názvem Srdce bijí pro Slavii chtějí upozornit na údajné ohrožení českobudějovické kulturní památky. Město chce 150 let starý objekt rekonstruovat. Náklady na přestavbu se pohybují kolem půl miliardy korun bez daně. Podle náměstka tamní primátorky Petra Maroše (ODS) by však plánovaný projekt mohl zastavit jedině soud.
20. 4. 2023|

Praha je pro zachování a opravu železničního mostu na Výtoni. Chce i třetí kolej

Praha podpořila rekonstrukci železničního mostu na Výtoni ve stávající podobě, zásadní je pro město i vybudování jeho třetí koleje. Ve středu to odhlasovalo městské zastupitelstvo. Správa železnic (SŽ) dříve zveřejnila záměr památkově chráněnou vrchní konstrukci mostu nahradit novou, proti se vzedmula vlna kritiky. Proběhlo tak mezinárodní kolokvium, sedm z deseti zúčastněných odborníků ve svých vyjádřeních doporučilo nahrazení konstrukce. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dříve uvedl, že chce o dalším postupu rozhodnout do konce roku.
23. 3. 2023|
Požár Notre-Dame

Názory, že nejhorší je za námi, jsou příliš optimistické, říká památkový architekt ke stavu Notre-Dame

Po několikahodinovém boji s ohněm, který v pondělí zachvátil slavnou pařížskou památku Notre-Dame, se podařilo uchránit obě čelní věže i řadu uměleckých a liturgických předmětů. Teď odborníci zjišťují, do jaké míry byla porušena statika stavby. Památkový architekt Václav Girsa v pořadu 90' ČT24 varoval před přílišným optimismem ohledně stavu budovy. Upozornil, že když stavební konstrukce projde vysokým žárem, ztrácí kámen nosnost. Znalec v oboru statiky Milan Vašek pak dodává, že co nezničí oheň, zničí voda.
17. 4. 2019|