TÉMA

Michael Kašpar

Některé kraje chtějí spravedlivější rozdělení peněz z daní. Středočeští zastupitelé navrhují novelu

Některé kraje si stěžují, že z rozpočtového určení daní dostávají méně peněz, než by měly. Systém je podle nich nespravedlivý. Středočeští zastupitelé proto odhlasovali, že předloží do sněmovny novelu zákona, která by měla pravidla změnit. Kolik kraje z daní dostanou teď, určuje procento, nově by mohla částka vycházet z počtu obyvatel, struktury regionu nebo délky silnic.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 17:44|

Kolín má nové přístaviště pro osobní lodě. Naproti začala i stavba plovoucího mola

Ředitelství vodních cest (ŘVC) v pátek v Kolíně na Kmochově ostrově uvedlo do provozu nové veřejné přístaviště pro osobní lodě. Plovoucí přístavní můstek s lávkou budou využívat různě velká plavidla. Letos je to druhé ze série přístavišť na Labi mezi Kolínem a Mělníkem, první slouží už zhruba měsíc v Nymburce. Na protějším břehu současně začala stavba plovoucího mola pro malá plavidla, hotové má být na konci roku, informoval mluvčí ŘVC Jan Bukovský.
2. 6. 2023|

Zájem o školní obědy zdarma je stále větší. Ministerstvo chystá novou dotační výzvu

Narůstá zájem o školní obědy zdarma. Díky nim se stravují tisíce školáků, kteří by do jídelny nechodili. Podle organizací i škol jde o největší nárůst za posledních deset let, kdy začaly vznikat tyto projekty. Ministerstvo práce a sociálních věcí dokončuje novou dotační výzvu, ta ale podle krajů přináší řadu úskalí. Posiluje sice jejich roli, přináší ale zvýšenou administrativu i finanční spoluúčast.
12. 3. 2023|

Zvýhodněné jízdné letos stát vyšlo na pět miliard korun. Úřady zkoumají, jestli sleva není moc vysoká

Stát za letošní zvýhodněné jízdné pro studenty a seniory zaplatí dopravcům pět miliard korun. České televizi to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Slevu vláda tento rok snížila z pětasedmdesáti na padesát procent. V současnosti úřady zkoumají, jestli není i tak moc vysoká.
24. 12. 2022|

Na opravený most v Kolíně už mohou i kamiony. Jezdí se všemi čtyřmi pruhy

V Kolíně v úterý otevřeli zrekonstruovaný Nový most přes Labe, řidiči mohou využívat všechny čtyři pruhy, a vrátily se na něj i kamiony. Most, který byl v havarijním stavu, opravovali stavbaři z firem Strabag a Porr po polovinách od loňského května. Řidiči jezdili pouze ve dvou pruzích, nákladní auta musela objížďkami. Práce na zhruba půl kilometru dlouhém přemostění vyšly na čtyři sta milionů korun, financoval je Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI).
1. 11. 2022|

Středočeští zastupitelé zvolili náměstkem pro finance starostu Kolína Kašpara

Středočeští zastupitelé zvolili novým hejtmančiným náměstkem pro finance a dotace kolínského starostu Michaela Kašpara (STAN). Nahradil Věslava Michalika (STAN), který 12. června zemřel. Michalikovu agendu dočasně zastával radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Kašpar, který byl nedávno opět zvolen do čela kolínské radnice, je neuvolněným členem rady kraje, tedy bez nároku na plný plat. Opozice za ANO to kritizovala, podle ní by měl náměstek pro finance pracovat na plný úvazek.
31. 10. 2022|

V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, v Kolíně zůstane starostou Michael Kašpar ze Změny

V Příbrami budou vládnout ANO s ODS, zástupci stran se pro příští čtyři roky domluvili na koalici. V pětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít těsnou většinu třinácti hlasů. Starostou by měl zůstat lídr ANO Jan Konvalinka. Kolín povede koalice vítězné Změny pro Kolín, Volby pro Kolín a Kolíňáků, starostou zůstane lídr Změny Michael Kašpar.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 17:36|

Rakušan skončí jako starosta Kolína. Chce se věnovat předsednictví STAN

Poslanec a nový předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan rezignuje k 24. červnu na funkci starosty Kolína. Radním i zastupitelem města zůstane. Oznámil to na svém facebookovém profilu. Důvodem je jeho zvolení do čela strany. Ve starostovské funkci by jej měl vystřídat dosavadní první místostarosta Michael Kašpar (STAN), který informaci potvrdil.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 19:02|