TÉMA

Replika

Skláři z Nového Boru obnovují vitráže pro pražský Průmyslový palác, které zničil požár

Skláři ze studia Kolektiv Ateliers v Novém Boru se podílejí na rekonstrukci pražského Průmyslového paláce, konkrétně pracují na obnově vitráží. Ty se rozkládají na ploše zhruba dvou ledových ploch hokejového stadionu. Všechny původní vitráže z východní strany paláce zničil před šestnácti lety požár, novoborští skláři dělají jejich kompletní repliky.
20. 4. 2024|

V Itálii odhalili třináctimetrovou repliku sochy římského císaře Konstantina

V Itálii slavnostně odhalili třináctimetrovou repliku sochy římského císaře Konstantina ze 4. století. Úlomky mramorové sochy sedícího císaře se našly v 15. století poblíž Kolosea. Tým odborníků nyní jednotlivé fragmenty naskenoval a na jejich základě vytvořil trojrozměrnou podobu císaře, která bude nejméně do roku 2025 stát před Kapitolským muzeem v Římě.
7. 2. 2024|

Původní kolonáda v Lázních Libverda musela kvůli špatnému stavu pryč, na jejím místě vyroste kopie

Stavbaři rozebrali poslední zbytky historické kolonády v Lázních Libverda na Liberecku. Dřevěná konstrukce byla ve špatném stavu. Na jejím místě vznikne kopie. Práce vyjdou na dvacet milionů korun.
2. 2. 2024|

Virtuální romance jsou díky AI stále uvěřitelnější. Přinášejí nové možnosti i rizika

Deset let poté, co se postava ztvárněná Joaquinem Phoenixem ve filmu Her zamilovala do umělé inteligence (AI) jménem Samantha, je koncept virtuálních společnic čím dál tím realističtější v důsledku rozvoje velkých jazykových modelů. Podle některých programy přiživují nezdravé představy o genderových rolích, napsal deník The Guardian. Autoři svůj software hájí s tím, že pro jejich uživatele nejde o náhradu komunikace s reálnými lidmi.
31. 7. 2023|

Pořadatelé Aviatické pouti chtějí na letišti v Pardubicích zřídit další muzeum

Na pardubickém letišti by mohlo vzniknout další letecké muzeum. S myšlenkou přišlo Sdružení Aviatické pouti, které vlastní několik replik historických letadel. Návštěvníkům by chtělo nabídnout i zábavné lety a další doprovodný program. Na pardubickém letišti přitom již jedno muzeum funguje.
28. 7. 2023|

Flirtující chatbot má v Itálii utrum. Regulátoři se obávají, že zneužívá informace

Umělé inteligence se vlamují do stále více oborů, včetně role sexuálně flirtujících diskuzních programů. Jeden z těch nejoblíbenějších teď zřejmě překročil hranice;  italský regulátor zakázal činnost vztahové aplikaci Replika.
13. 2. 2023|

Hodinová věž pražského Průmyslového paláce se bude opravovat na zemi. Vrátí se na ni svatováclavská koruna

Dělníci s pomocí jeřábů snesli hodinovou věž z rekonstruovaného Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Práce jsou součástí opravy, která zahrnuje i dostavbu levého křídla. To zničil v roce 2008 mohutný požár. Věž se od budovy takto oddělila vůbec poprvé za 130 let existence stavby. Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Náklady na ni jsou 2,64 miliardy korun.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 13:12|

V Třinci-Gutech otevřeli a vysvětili repliku vyhořelého dřevěného kostela

Replika vyhořelého dřevěného kostela Božího Těla v třinecké části Guty se otevřela veřejnosti. Při první bohoslužbě, která začala v 10 hodin, byl svatostánek zároveň vysvěcen. Poprvé se rozezněly také nové varhany. V kostele původně postaveném v první polovině 60. let 16. století dosud žádné nebyly. Památkově chráněný dřevěný kostel shořel v létě 2017 poté, co jej úmyslně zapálila trojice mladíků.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 17:43|

Keltský náčelník se dočká nového domu. Archeoskanzen v Nasavrkách ho otevře v létě

V keltském archeoskanzenu v Nasavrkách na Chrudimsku vzniká nová stavba, dům náčelníka. Keltové se při stavbách inspirovali antickou kulturou. Náčelníkovo obydlí tak nabídne  návštěvníkům pohled do historie datované před narozením Ježíše Krista. Objekt i s vybavením bude kompletní v hlavní sezoně. „Skanzen letos slaví desetileté výroči, k jubileu chystá v novém objektu specializovanou výstavu“, řekl předseda spolku Boii Ondřej Vojtíšek.
7. 5. 2021|

Stavba repliky vyhořelého kostela v Gutech se chýlí ke konci. Zbývá doladit interiér

Na místě vyhořelého historického kostela v Třinci Gutech se dokončuje jeho replika. Tesaři na ní pracovali zhruba rok. V nově postaveném dřevěném kostele za zhruba 30 milionů korun by se věřící měli na první bohoslužbě sejít devátého května, tehdy se do věže dosadí i čtyři nově vyrobené zvony.
23. 3. 2021|

Kluzák „prvního pilota lidstva“ se vznesl i po víc než sto letech. Němci vyzkoušeli kopii Lilienthalova stroje

Němec Otto Lilienthal je zásadním, a přitom napůl zapomenutým průkopníkem letectví. Během svého života postavil několik kluzáků, které úspěšně vyzkoušel. Pokusy dobýt s nimi pro lidstvo vzdušný prostor však nakonec zaplatil životem. Skupina špičkových německých inženýrů teď vytvořila kopii Lilienthalova stroje, jehož funkčnost vyzkoušeli na vlastní kůži.
26. 12. 2019|

Stavba repliky dřevěného kostela v Gutech začne nejspíš v létě. Jednání s památkáři se protáhlo

Stavba repliky středověkého dřevěného kostela v Třinci-Gutech, který po úmyslném zapálení v srpnu 2017 kompletně vyhořel, začne zřejmě v polovině tohoto roku. Hrubou stavbu by pak stavební firma měla dokončit ještě letos. Podle původních plánů se mělo začít už loni na podzim, ale zahájení stavby zpozdilo například jednání s památkáři.
16. 4. 2019|