TÉMA

Věž

Hodinová věž pražského Průmyslového paláce se bude opravovat na zemi. Vrátí se na ni svatováclavská koruna

Dělníci s pomocí jeřábů snesli hodinovou věž z rekonstruovaného Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Práce jsou součástí opravy, která zahrnuje i dostavbu levého křídla. To zničil v roce 2008 mohutný požár. Věž se od budovy takto oddělila vůbec poprvé za 130 let existence stavby. Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Náklady na ni jsou 2,64 miliardy korun.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 13:12|

Schody do ústecké šikmé věže jsou na prodej. Výtěžek má přispět k zpřístupnění památky

Konec roku přinese i ukončení prvního prodeje schodů a sbírky ke zpřístupnění šikmé věže gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem. Z prvních 50 schodů se jich zatím prodalo 44. Další sbírku s prodejem Ústecká komunitní nadace vyhlásí zhruba za dva roky, až vejde v platnost změna územního plánu a dostane závazné stanovisko.
2. 12. 2021|

Litoměřická věž ukrývá poselství přístím generacím. Doprovází jej noviny nebo soupis cen

Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) vložil v pondělí do kopule, takzvané makovice, vyhlídkové věže Kalich poselství příštím generacím. Je v něm zmíněna i pandemie koronaviru. Kromě toho vložil do tubusu také stokorunu a padesátikorunu, pamětní minci k 800. výročí založení města, noviny, nynější soupis vedení města, orientační soupis cen zboží a služeb či popis stavebních úprav, které se na aktuálně rekonstruované věži dělají. Písemnosti z 18. a 19. století, které byly v makovici nalezeny 7. května, ukrývaly podobné informace, v kopuli bylo i tehdejší platidlo.
17. 5. 2021|

Olomoucká radnice se už tři roky schovává pod lešením. Vrací se na ni stovky let staré prvky

Už několik let obyvatelé a návštěvníci města neviděli jednu z nejvýznamějších olomouckých památek v plné kráse. Historická budova radnice prochází kompletní opravou už od začátku roku 2017. Po dokončení by mohla částečně vypadat jako před sto lety, orloji však zůstane jeho „budovatelský“ vzhled. Radnici stále chybí část hlavní věže, práce výrazně zbrzdila i současná koronavirová krize.
17. 5. 2020|

Muži na lanech renovují ciferník Černé věže, oprava potrvá pět dní

Hodiny na českobudějovické Černé věži budou mít po 40 letech nově upravený ciferník. Specialisté na výškové práce začali ve čtvrtek hodiny pod ochozem stavby, která patří k symbolům města, natírat. Úprava ciferníku potrvá za ideálního počasí zhruba pět dní.
24. 5. 2019Aktualizováno24. 5. 2019, 18:27|

Noviny, fotografie i politická prohlášení. Věžičky olomoucké radnice ukrývaly dokumenty z 60. let

Olomoučtí památkáři a archiváři ve čtvrtek otevřeli čtyři tubusy, které dělníci našli při opravě věže radnice v Olomouci. Schránky obsahovaly noviny, městskou vyhlášku, programy kin, fotografie, plakáty, politické proklamace a další dokumenty z počátku 60. let minulého století. Nalezené dokumenty o kulturním a společenském dění v Olomouci zpracují pracovníci archivu.
3. 5. 2019|

Zchátralá věžička, která hrozila pádem, zmizela z hranického kostela. Církev ji teď nechá opravit

Odborníci v úterý dopoledne na Masarykově náměstí v Hranicích na Přerovsku sundali pomocí dvou jeřábů zchátralou věžičku kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Vzhledem k havarijnímu stavu hrozilo, že spadne, a radnice tak na konci minulého týdne nechala uzavřít okolí památky. Církev teď nechá věžičku opravit.
16. 4. 2019|