TÉMA

Korunovace

Karel III. oslavil svou korunovaci ve Skotsku

Britský král Karel III. oslavil svou korunovaci ve Skotsku. Panovník a jeho manželka Camilla oficiální ceremonii absolvovali v londýnském Westminsterském opatství v květnu. Jako souhlas s historickým spojením Anglie a Skotska se teď ale v Edinburghu konala ještě jedna potvrzující slavnost. Na ceremonii, stejně jako na květnovou v Londýně, přišli také podporovatelé i odpůrci monarchie.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 19:57|

Pobyt v městečku ve Walesu měl pro Karla III. velký význam. Naučil se velšsky a studoval historii

Král Karel III. mluví několika jazyky – nejen francouzsky nebo německy, ale také třeba velšsky. Ještě jako princ z Walesu totiž studoval tamní historii a jazyk. To z něj podle mnohých dělá panovníka, který mnohem víc rozumí vlastním lidem. Na studentská léta po boku někdejšího prince z Walesu pro ČT zavzpomínal jeden z jeho spolužáků.
7. 5. 2023|

Okázalý obřad, davy přihlížejících i odpůrci s transparenty. Británie po sedmdesáti letech zažila korunovaci

V londýnském Westminsterském opatství byl korunován král Karel III. a královna Camilla. Korunovaci nového monarchy zažila Británie po sedmdesáti letech, kdy na trůn usedla velice mladá královna Alžběta II. Dění přímo na místě sledovaly davy mezi Buckinghamským palácem a Westminsterským opatstvím. Dorazili i někteří protestující s transparenty s nápisy jako „Není můj král“.
6. 5. 2023|

„Bůh ochraňuj krále.“ Karel III. byl slavnostně korunován

Britský král Karel III. byl ve Westminsterském opatství před zraky celého světa korunován. Arcibiskup z Canterbury Justin Welby mu za zvolání „Bůh ochraňuj krále!“ nasadil na hlavu korunu svatého Eduarda. Krátce předtím byly králi, který seděl na sedm set let starém dubovém trůnu, předány symboly jako meč, žezlo a jablko. Po Karlovi III. korunoval arcibiskup také královu choť Camillu. Královský pár se následně přesunul zlatým kočárem v doprovodu tisíců vojáků zpět do Buckinghamského paláce, z jehož balkonu pozdravil veřejnost.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 22:07|

Světoví lídři gratulují Karlovi III. ke korunovaci. Britům nabídla sjednocující prvek, řekl Pavel

Jako symbol vytrvalosti vidí světoví lídři sobotní korunovaci britského panovníka Karla III., kterému k historickému okamžiku pogratulovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či český premiér Petr Fiala (ODS).  Blahopřání i přes chladné vztahy Pekingu s Londýnem připojil čínský prezident Si Ťin-pching. Český prezident Petr Pavel, který byl přítomen ceremoniálu ve Westminsterském opatství, zhodnotil, že v době těžkostí nabídla korunovace Britům něco sjednocujícího.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 18:18|

Karel III. si při korunovačním obřadu nasadí korunu svatého Eduarda

Britského vládce Karla III. čeká v sobotu korunovace. Jako každý nadcházející panovník si mohl určit, kterou korunu použije, jestli novou, nebo už dříve využitou. A nemusí ani použít žádnou. Karel III. si vybral tutéž, kterou posadili na hlavu jeho matce Alžbětě II.
6. 5. 2023|

Vše připraveno. Centrum Londýna se před korunovací plní fanoušky monarchie

Velkou Británii dělí poslední den od první korunovace panovníka po sedmdesáti letech. V centru Londýna, zejména podél trasy, po níž v sobotu pojede procesí s králem Karlem III., už tři dny nocují příznivci monarchie z celého světa. V hlavním městě Británie se kvůli korunovaci zpřísňují bezpečnostní opatření, v sobotu bude v ulicích Londýna jedenáct tisíc policistů. V předvečer ceremoniálu přivítal Karel III. zahraniční hosty včetně českého prezidenta Petra Pavla na recepci v Buckinghamském paláci.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 22:05|

Posvátný obřad i divadlo. Westminster představuje dějiště korunovací už téměř tisíc let

Svačina během mše, zákaz vstupu pro manželku, ceremonie za halíř nebo ikonické živé vysílání. Korunovační obřad pro panovníky Anglie, Skotska, Velké Británie a Spojeného království je starý více než tisíc let. Dříve šlo o nezbytnou etapu na cestě stát se králem či královnou. Nyní panovník podle zákona nastupuje ihned po smrti svého předchůdce. Obřad ale zůstává důležitou událostí. Král Karel III. bude čtyřicátým vládnoucím panovníkem korunovaným ve Westminsterském opatství. To je místem pro tento rituál od roku 1066.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 09:10|

„Recyklace“ předmětů z dřívějších korunovací i farmaření na venkově. Karel III. prosazuje ekologii

Přípravy na korunovaci britského krále finišují. Palác oznámil, že během samotného obřadu využije některé předměty z minulých korunovací. Karel III. to dělá záměrně – sám totiž bývá někdy nazýván ekologickým králem.
5. 5. 2023|

James Bond zachrání v nové knize při korunovaci Karla III.

U příležitosti sobotní korunovace Karla III. britským králem vyjde nová kniha o slavném agentovi 007 britské tajné služby. James Bond se v ní postaví padouchovi, který chce zmařit korunovaci, a zachrání krále. Knihu s názvem Ve službách Jeho Veličenstva napsal Charlie Higson. Do prodeje půjde ve čtvrtek.
3. 5. 2023|

Polovinu Britů korunovace podle průzkumů nezajímá. Každý pátý by preferoval republiku

Centrum Londýna se už naplno připravuje na sobotní korunovaci krále Karla III. Podle posledních průzkumů ale více než polovinu britské veřejnosti ceremoniál vůbec nezajímá. Část Britů není spokojena se samotnou monarchií – každý pátý dotázaný by žil raději v republice.
2. 5. 2023|

Trochu jiná korunovace. Nově by měl lid slíbit králi věrnost, zapojí se i víc církví

Arcibiskup z Canterbury vyzval veřejnost, aby při sledování bohoslužby při nadcházející korunovaci Karla III. nebo jejího přímého přenosu nahlas slíbila věrnost králi a jeho potomkům. V minulosti přitom tuto přísahu skládali dědiční šlechtici. Novinkou bude také zapojení představitelů dalších náboženství nebo část bohoslužby v jazycích, které se používají v jednotlivých částech Spojeného království. O detailech korunovace v neděli informovala anglikánská církev a stránky britské královské rodiny.
30. 4. 2023|

Královští klenotníci upravují pro Karla III. korunu svatého Eduarda

Historická koruna svatého Eduarda, která je v Anglii už více než 350 let ústředním prvkem korunovace panovníků, byla odvezena z londýnského Toweru, kde je obvykle vystavena jako součást korunovačních klenotů. V nadcházejících týdnech bude upravena pro korunovaci krále Karla III., která se uskuteční v květnu příštího roku
4. 12. 2022|

Korunovace Karla III. britským králem se uskuteční příští rok v květnu

Korunovace Karla III. britským králem se bude konat 6. května příštího roku ve Westminsterském opatství v Londýně. V úterý to oznámil Buckinghamský palác. Obřad povede arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Podle britských médií lze očekávat, že se ceremonie ponese ve skromnějším duchu než korunovace Alžběty II. v roce 1953.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 19:59|

Kříž jako povzbuzení v době krize. Duka odsloužil velkopáteční obřad s relikvií ze 14. století

Kardinál Dominik Duka sloužil v katedrále svatého Víta velkopáteční obřad. Součástí liturgie byl i zlatý relikviářový kříž ze 14. století, který je součástí svatovítského pokladu. Dřív se používal při korunovaci českých králů. Tentokrát měl věřící na Velký pátek povzbudit v době koronavirové krize.
10. 4. 2020|
Požár Notre-Dame

Katedrála Notre-Dame je symbolem Paříže. Nad městem na Seině bdí od 12. století

Katedrála Notre-Dame, známá také jako Chrám Matky Boží, je spolu s Eiffelovou věží hlavním symbolem Paříže. „Nic nevystihuje Francii tak jako právě Notre-Dame,“ píše server BBC. Katedrála, kterou v pondělí zdevastoval mohutný požár, patří také k nejkrásnějším příkladům gotické architektury vůbec.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 08:12|