TÉMA

Pulitzerova cena

Zemřel spisovatel Cormac McCarthy, za román Cesta získal Pulitzerovu cenu

Ve věku 89 let v úterý zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů současnosti Cormac McCarthy. Podle agentury AP to oznámilo jeho nakladatelství. Prozaik, dramatik a scenárista získal v roce 2007 Pulitzerovu cenu za postapokalyptický román Cesta. Popularitu mu přinášely také filmové přepisy jeho děl.
13. 6. 2023Aktualizováno13. 6. 2023, 23:19|

Hlavní Pulitzerova cena za žurnalistiku putuje agentuře AP za zpravodajství z Ukrajiny

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci letos získal tým agentury Associated Press (AP) za zpravodajství z obléhaného ukrajinského Mariupolu. AP získala ocenění i za snímky, které od začátku války na Ukrajině pořizují její fotoreportéři. Série reportáží o vraždění civilistů ruskými jednotkami ve městě Buča vynesla cenu za mezinárodní zpravodajství deníku The New York Times. Cenu za prózu získali spisovatelé Barbara Kingsolverová a Hernan Diaz.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 22:59|

Cunningham: Že by po přečtení mé knihy někdo vyrazil za Trumpem? To se nestane

Potřetí se na Festival spisovatelů Praha vrátil americký romanopisec Michael Cunningham. Jeho nejznámějším titulem jsou Hodiny, i díky filmovému zpracování, které bylo nominované na Oscara za nejlepší snímek i scénář. Tuzemským čtenářům přijel ale přečíst první kapitolu nového románu Glory, prý ve světové premiéře. O těchto dvou knihách, ale také politice mluvil v rozhovoru s Terezou Willoughby.
20. 10. 2019|
Newsroom ČT24

Hladomor v Jemenu nesmí zmizet ze stránek časopisů, říká fotograf oceněný Pulitzerem

Pulitzerovy ceny byly rozdány. Dominoval jim Donald Trump, který byl tématem hned dvou oceněných textů. Nejprestižnější novinářské ocenění však dostali i lidé, kteří informovali o hladomoru v Jemenu. Jedním z nich je fotograf Lorenzo Tugnoli. „Chtěli jsme ukázat, jak tragická je situace,“ řekl pro Českou televizi.
21. 4. 2019|

Pulitzerovu cenu dostaly deníky za články o Trumpových aférách, agentury za zprávy z Jemenu a Myanmaru

Pulitzerovu cenu získaly listy The Wall Street Journal a The New York Times za články o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, financích jeho rodiny a Trumpových údajných aférách se ženami. Za zahraniční reportáže byl oceněn tým AP, který působil v Jemenu, a novináři Reuters, kteří psali o situaci v Myanmaru a za údajné neoprávněné držení státních dokumentů byli odsouzeni na sedm let do vězení.
15. 4. 2019|