TÉMA

Robotika

Robot spojil konce střeva. Extrémně náročná operace se poprvé obešla bez lidské pomoci

Robot poprvé provedl laparoskopickou operaci měkkých tkání bez lidské pomoci. Jednalo se o experiment, takže vědci ještě nevystavili zákroku člověka, ale prase. Výsledky ukazují významný krok v robotice směrem k plně automatizované operaci člověka.
1. 2. 2022|

V Amsterdamu vyvíjejí autonomní plavidla, která budou svážet odpad. Dokážou sama zakotvit

V Amsterdamu zkouší systém plně autonomních lodí na elektřinu, které mají v husté síti místních kanálů přepravovat zboží, komunální odpad, ale také lidi. Projekt nizozemsko-amerického týmu, který má za sebou čtyřletý vývoj, má ulehčit silniční dopravě.
31. 10. 2021|

Na Stanfordově univerzitě vyvinuli robotickou slepeckou hůl. Sama naviguje a radí

Inženýři ze Stanfordovy univerzity v USA vylepšili klasickou bílou hůl, kterou využívají zrakově postižení lidé k orientaci v prostoru. Podobných pokusů už sice bylo víc, zatím ale ztroskotaly – podle nové studie je ale stanfordský vynález funkční a praktický.
27. 10. 2021|

Ochrnutému chlapci pomáhá robotický systém, který vytvořil jeho otec

Šestnáctiletého Oscara Constanzu vrozená a nevyléčitelná neurologická choroba připoutala na vozík. Otec chlapce ale vytvořil projekt, který jeho syna postavil na nohy. Robotická firma Wandercraft pomáhá při rehabilitaci a návratu pacientů s handicapem k normálnímu životu a ambice má vysoké – udělat z invalidního vozíku přežitek.
28. 7. 2021|

V Brně vzniká cvičná továrna budoucnosti. Bude součástí CEITEC VUT

V jedné z průmyslových hal Pod Palackého vrchem v Brně vzniká nové výzkumné centrum za zhruba 450 milionů korun. CEITEC VUT se tak dál rozšiřuje. Cílem centra, které vzniká především díky dotačním programům, je vývoj technologií s využitím umělé inteligence a robotiky pro plně automatizovanou výrobu. To by mělo firmám z oboru pomoci uvést je rychleji do praxe.
15. 3. 2021|

Sklízení jablek nebo malování stěn. Vědci vyvinuli robotickou paži, která zvládá běžné činnosti

Tým expertů z kanadské Université de Sherbrooke ve spolupráci se společností Exonetik Inc sestrojil speciální robotickou paži. Zařízení dokáže například sklízet ovoce ze stromů či malovat stěny. Svůj objev vědci představili na serveru IEEE Spectrum.
10. 6. 2020|

Vědci stvořili xenoboty, první biologické stroje. Vyrobili je z buněk žabích embryí

Američtí vědci vytvořili první biologické stroje. Využili pro jejich vývoj buňky z žáby drápatky vodní – z nich postavili miniaturní roboty, kteří jsou schopní samostatného pohybu. Vzniklo rovnou několik variant, nejúspěšnější byla dvounohá verze s končetinami na hrudi.
14. 1. 2020|

Vědci varují před vraždícími roboty. Rozhodování strojů o životě a smrti by mělo nedozírné následky

Ke kampani proti vývoji takzvaných vražedných robotů se připojily tisíce vědců. Obávají se situace, kdy by si bojové automaty samy rozhodovaly o životě a smrti svých protivníků. O možném zákazu vražedných robotů několikrát jednala OSN, zatím ale bez výsledku. Proti závazné smlouvě, která by znemožnila nasazení robotů s ničivými schopnostmi, se staví Spojené státy, Rusko, Čína i Velká Británie.
16. 4. 2019|

Robot, který se potí: humanoid vyřešil odvěký problém strojů

Jmenuje se Kengoro a vydrží dělat kliky celkem 11 minut v kuse. Především díky tomu, že se potí, je mnohem výkonnější než jiné stroje.
17. 10. 2016|