TÉMA

Pražská plynárenská

ČEZ od dubna zlevní energie s fixací, domácnosti ušetří. Ceny snižují i další dodavatelé

Energetická společnost ČEZ od dubna sníží ceny elektřiny a plynu s fixací. Oproti dosavadnímu ceníku podle firmy spotřebitelé ušetří stovky korun měsíčně. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 13:53|

ČEZ a innogy ponechají zastropované ceny energií klientům s vysokými fixacemi

Energetické společnosti ČEZ a innogy ponechají v příštím roce zastropované ceny energií všem svým zákazníkům, kteří dosud mají z minulosti fixované tarify nad úrovní současného vládního stropu. U ČEZ se to bude týkat 45 tisíc klientů, u innogy pak několika tisíc. Situaci odběratelů s cenami nad vládním stropem řeší i další dodavatelé. Podle odhadů mělo na začátku roku takto zafixované ceny až 400 tisíc odběratelů, v současné době jich zbývají ještě desítky tisíc.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 20:12|

Češi platí za energie zhruba o 155 korun měsíčně víc než loni, ceny ale stále klesají

Češi platí v současné době za energie v průměru o 155 korun měsíčně na odběrné místo více než ve stejném období loni. Oproti začátku letošního roku ovšem platby za elektřinu a plyn znatelně klesly, nejvýše byly v prvním čtvrtletí. Vyplývá to z analýzy společnosti Patron GO, která čerpala data v průměru od dvou tisíc uživatelů. V příštím roce platby za elektřinu nejspíš opět vzrostou.
29. 10. 2023|

Vládní stropy na ceny energií by mohly skončit, zní z kabinetu. Lidé stále nakupují tuhá paliva

Energie pro spotřebitele dál zlevňují, během týdne snížil ceny taky největší tuzemský dodavatel – ČEZ. Nabídky hlavních hráčů na trhu se tak pohybují pod vládou stanoveným stropem. Kabinet ale počítá s tím, že koncem roku limity skončí. Podle odhadů ministra průmyslu a obchodu vydá stát letos na pomoc s cenami energií přes 110 miliard korun.
18. 9. 2023|

Pražská plynárenská od září zlevnila plyn v průměru o šestnáct procent

Pražská plynárenská od 1. září zlevnila většině klientů zemní plyn. U základního ceníku Standard a produktů navázaných na něj prodejní cena plynu klesla v průměru o šestnáct procent. Je to tak třetí snížení ceny plynu v letošním roce, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Firma patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Zlevnění plynu nedávno oznámily i společnosti E.ON, Pražská energetika či innogy.
4. 9. 2023|

Novým šéfem Pražské plynárenské je Ludvík Baleka, nahradil Pacovského

Novým předsedou představenstva Pražské plynárenské je Ludvík Baleka. Ve firmách skupiny působí od roku 2018, v minulosti pracoval i v dalších energetických společnostech jako například ČEZ nebo MND. Ve funkci nahradil Martina Pacovského, kterého v pondělí odvolala dozorčí rada společnosti.
31. 8. 2023|

V čele Pražské plynárenské končí Pacovský. Odvolala ho dozorčí rada

Dosavadní předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský skončil ve funkci, na svém pondělním zasedání ho odvolala dozorčí rada společnosti. Důvodem jsou podle rady rozdílné názory na vedení a fungování podniku. Nový šéf firmy vzejde z připravovaného výběrového řízení. Pražská plynárenská o tom informovala na svém webu. Pacovský byl v čele Pražské plynárenské od ledna 2021.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 11:47|

Pražská strojírna dokončila největší fotovoltaickou elektrárnu v hlavním městě. Chce vyrábět i vodík

Dceřiná společnost pražského dopravního podniku (DPP) Pražská strojírna dokončila na střechách hal a skladů ve svém areálu ve Vinoři největší fotovoltaickou elektrárnu v metropoli. Informovali o tom zástupci firmy a vedení magistrátu. Solární panely budou podle ředitele strojíren Roberta Masaroviče po většinu roku schopny dodávat veškerou elektřinu, kterou podnik spotřebuje, a ještě zhruba třetina zbyde k prodeji do distribuční sítě. Vybudování elektrárny stálo 27 milionů korun.
12. 7. 2023|

Plynu bude dostatek, otázkou je cena, podotýká šéf Pražské plynárenské s tím, že vliv může mít i Čína

Cena plynu půjde v následujících měsících dolů, prohlásil v Interview ČT24 předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. Zmínil, že situace s dodávkami na trhu je stabilní a v dohledné době by kilowatthodina plynu mohla stát méně než dvě koruny. Dodal, že zkušenost s Ruskem Evropu bolestivou cestou naučila, jak diverzifikovat zdroje.
26. 4. 2023|

Evropský plyn zlevňuje. Češi s jeho spotřebou přestávají šetřit, tvrdí šéf Pražské plynárenské

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dále snižuje. Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v pondělí klesla pod 40 eur (asi 959 korun) za megawatthodinu (MWh). Ocitla se tak nejníže od července 2021. Hlavním důvodem je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících a plné zásobníky. Podle předsedy představenstva Pražské plynárenské Martina Pacovského mají vyšší teploty největší vliv na letošní úspory energií, Češi prý ale po zavedení vládního stropu s plynem šetřit přestávají. Nadále zlevňují i ceny ropy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 17:56|

Energie na trhu zlevňují, dodavatelé nabízí tarify s cenami pod vládním stropem

Dodavatelé energií reagují na příznivý vývoj na energetickém trhu a začínají nabízet tarify s cenami, které jsou nižší, než je vládou stanovený strop. A to jak u plynu, tak i u elektřiny. Levnější plyn teď nabízí klientům největší český dodavatel Innogy a také společnost E.ON, další se plánují v nejbližší době přidat. Podle odborníků si mají ale lidé dát pozor na to, na jak dlouhou dobu smlouvy podepisují, dlouhé fixace jsou totiž v tomto případě spíš nevýhodné, cena plynu by se měla v dalších letech snižovat.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 21:42|

Lidé dostávají do schránek nové ceníky energií. Ne vždy jim mohou rozumět, upozorňují odborníci

Dodavatelé energií v těchto dnech rozesílají zákazníkům nové ceníky. V těch už promítají vládou nařízené zastropování cen od nového roku. Na rozpis konkrétních záloh si ale někteří zákazníci budou muset ještě počkat. Všichni dodavatelé, které Česká televize oslovila, ale slibují, že to stihnou nejpozději do konce prosince. Změny se dotknou milionů klientů. Zastropované ceny budou zatím platit do konce roku 2023.
22. 11. 2022|

Přeje nám teplý podzim, další topná sezona ale už bude složitější, míní šéf Pražské plynárenské

Zásobníky jsou plné, ale další topná sezona je stále nejistá, řekl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský v pořadu Interview ČT24. Je optimistický v tom, že výhledově plyn bude, ale je otázka, za kolik. Podle něj bude trvat dva až tři roky, než si Evropa bude moct vybírat mezi dodavateli.
16. 11. 2022|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o cenách energií. Chtěli by mít PRE pod plnou kontrolou města

Sedm kandidátů na pražského primátora vystoupilo ve třetí předvolební debatě České televize před komunálními volbami. Debatovali o cenách energií a pomoci občanům a také o bydlení a dopravě. Své návrhy na fungování hlavního města představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 22:02|

E.ON a Pražská plynárenská od září zvýší ceny

Společnost E.ON oznámila, že od letošního září zaplatí její zákazníci za elektřinu zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou doteď platili. U plynu by se měly ceny zvýšit o padesát procent. Pro část odběratelů zemního plynu zdraží rovněž Pražská plynárenská, a to v průměru o 29,8 procenta. Zvýšení se u obou společností nemá dotknout zákazníků s platnou fixovanou cenou. Zdražení už během prázdnin mají v plánu i ČEZ a PRE.
13. 7. 2022|

Ceny energií dál rostou. Někteří dodavatelé opět zdražují

Někteří dodavatelé energií od srpna opět zvedají pro část zákazníků ceny. Týká se to například společnosti ČEZ nebo Pražské energetiky. Zdražení některých produktů dosáhne i desítek procent. Někteří dodavatelé zvedli ceny již od července, jiní zdražování podle svého vyjádření nemohou vyloučit. Ceny elektřiny a plynu rostou od loňského podzimu.
7. 7. 2022|

Hlavní město plánuje ručit Pražské plynárenské za bankovní půjčky. Opozice prosadila audit

Praha plánuje poskytnout až čtyřmiliardové ručení za bankovní půjčky společnosti Pražská plynárenská. Rozhodli o tom radní města, ještě budou hlasovat zastupitelé. Již dříve město odsouhlasilo přímou dvoumiliardovou půjčku na nákup plynu do zásobníku na příští zimu.
6. 6. 2022|

PRE odpojila první zákazníky, kterým skončil režim DPI, ale situací se nezabývali

O elektřinu přijde 185 z odběrných míst, kam proud dodávala Pražská energetika coby dodavatel poslední instance. Společnost oznámila, že přistoupila k odpojování těch klientů, kteří včas neodešli z režimu DPI, nekomunikují a ani za odběr elektřiny neplatí. V řádu týdnů rozhodnou o odpojení také další dodavatelé poslední instance.
22. 4. 2022|

Pražská plynárenská zdraží části zákazníků plyn, v průměru o 39 procent

Pražská plynárenská od června zdraží části zákazníků plyn, v průměru o 39 procent. Zvýšení ceny se dotkne domácností, které využívají ceník Standard, popřípadě produkty na něj navázané.
21. 4. 2022|

Radní schválili až dvoumiliardovou půjčku Pražské plynárenské na nákup zimních zásob

Vedení Prahy chce půjčit městské firmě Pražská plynárenská až dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Úvěr schválili radní, definitivně o něm rozhodnou zastupitelé na svém jednání koncem dubna. Radní také schválili takzvané patronátní prohlášení pro banky, u kterých společnost úvěruje. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 13:14|

Pražská plynárenská od dubna zdraží v průměru o 15,7 procenta

Od 1. dubna zdraží Pražská plynárenská cenu plynu v základním ceníku v průměru o 15,7 procenta. Zdražení se nedotkne zákazníků s fixovanými cenami. Důvodem zdražení je podle mluvčího společnosti Miroslava Vránka nepříznivý cenový vývoj na velkoobchodních trzích.
25. 2. 2022|

Český Energetický Dodavatel skončil. Firma měla přes sedm tisíc klientů

Další tisíce lidí skončí v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Činnost ukončila společnost Český Energetický Dodavatel. Vyplývá to z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma elektřinu 4283 zákazníkům a plyn 2933 klientům, jde tak o více než sedm tisíc odběratelů. V reakci na konec některých dodavatelů energií a zdražování plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí spustit od ledna pro poškozené lidi cílenou pomoc.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 16:41|

Pražská plynárenská zvýší cenu plynu v průměru o 7,3 procenta

Pražská plynárenská na konci roku zvýší cenu plynu v základním ceníku v průměru o 7,3 procenta. Zákazníků s fixovanými cenami se úprava nedotkne. Podle mluvčího společnosti Miroslava Vránka je důvodem nepříznivý cenový vývoj na velkoobchodních trzích, který v posledních letech nemá obdobu.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 15:03|

Rychle zařídit klasickou smlouvu, při problémech komunikovat s dodavatelem, radí energetické společnosti

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) jedná s Energetickým regulačním úřadem o možném zastropování záloh na elektřinu a plyn u dodavatelů poslední instance. Stanovení maximálních možných plateb by mělo pomoci s příliš vysokými zálohami těm klientům, kteří přišli o svého původního dodavatele. Mluvčí innogy Martin Chalupský a místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný v páteční 90' ČT24 apelovali na dotčené, aby co nejrychleji přešli na standardní produkt. Pokud nemají možnost splácet, mají dodavatele kontaktovat.
30. 10. 2021|