TÉMA

Archeologický ústav Akademie věd

Koně mají jediného předka. Do střední Evropy přišli před 4 tisíci lety, odhalila studie

Velká mezinárodní studie odhalila původ moderních domácích koní. Vědci, včetně těch českých, v ní popsali, že všechna tato zvířata mají společný původ.
21. 10. 2021|

Virus hepatitidy mučil už pravěké lidi. Čeští vědci ho vystopovali proti proudu času

Vědci zjistili, že všechny nyní známé varianty viru hepatitidy B (HBV) zřejmě pocházejí z linie, kterou trpěli už pravěcí lidé na území Ameriky. Mezinárodní výzkum přinesl i další překvapivé poznatky o vývoji viru, uvedla Akademie věd ČR. Odborníci z pražského Archeologického ústavu AV se na projektu podíleli. Kvůli hepatitidě B zemře podle akademie ve světě každoročně milion lidí. Studii o výzkumu zveřejnil prestižní časopis Science.
14. 10. 2021|

Vědci na pražské Letné objevili pozůstatky ubytoven dělníků. Stavěli Stalinův pomník

Archeologové v pražských Letenských sadech odhalili zbytky ubytoven pro dělníky, kteří v padesátých letech pracovali na stavbě monumentálního Stalinova pomníku. Svojí strohou architekturou se budovy podobají barákům v pracovních táborech. Jedna z hypotéz archeologů proto pracuje s možností, že v centru Prahy stavěli Stalinův pomník i politicky perzekvovaní příslušníci Pomocných technických praporů.
24. 3. 2021|

S archeology na výlety. Turisté mohou vyrazit na prohlídky nalezišť po celém Česku

Archeologické ústavy Akademie věd v Praze a v Brně ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a dalšími pracovišti připravily pro zájemce unikátní sérii komentovaných prohlídek vybraných archeologických lokalit. Turisté mohou navštívit s průvodci a výkladem například Dolní Věstonice a jeskyni Býčí skála, římskou základnu Hradisko u Mušova nebo rodiště svatého Vojtěcha v Libici nad Cidlinou.
4. 7. 2020|
Archeologie

Stopy vojsk Římské říše sahají až k Mušovu. Co tam po sobě Římané zanechali, ukáže nové archeologické centrum

Nedaleko Pasohlávek na Mikulovsku vznikne nové archeologické centrum, které bude připomínat Římany sídlící pod Pálavou. Projekt s názvem Mušov: Brána do Římské říše zhruba za patnáct milionů korun by měl být hotový příští rok. Nabídne výstavní i výukové prostory.
15. 4. 2019|