TÉMA

Římané

Srbští horníci náhodou objevili starověkou loď. Římské plavidlo je skvěle zachovalé

Horníci v srbském povrchovém uhelném Dole Drmno nedaleko města Kostolac objevili část pravděpodobně starověké římské lodi. V oblasti se nacházelo někdejší významné římské posádkové město známé jako Viminacium. Plavidlo bylo pravděpodobně součástí říční flotily obsluhující rozlehlé a vysoce rozvinuté římské město se 45 tisíci obyvateli, které mělo hipodrom, opevnění, fórum, palác, chrámy, amfiteátr, akvadukty, lázně a dílny, uvedla agentura Reuters.
4. 8. 2023|

Mapy odhalí turecké vnitřní rozpory i vnější ambice

Turecko bývá ve volbách v posledních desetiletích celkem čitelně rozděleno: západ volí liberální opozici, jihovýchod kurdské kandidáty a široký střed Stranu spravedlnosti a rozvoje prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Příčiny tohoto rozdělení i zahraničněpolitické důrazy jednotlivých sil může osvětlit pohled na některé mapy.
9. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 07:17|

Archeologové odkryli na Uherskohradišťsku zbytky osídlení z doby Římanů

Archeologové odkryli při výstavbě domů v Polešovicích na Uherskohradišťsku osídlení z doby Římanů. Na návrší Díly objevili pracovníci Slováckého muzea v Uherském Hradišti zahloubené objekty ze 3. a 4. století našeho letopočtu. Našli také střepy keramiky, zvířecí kosti nebo nástroj z jeleního parohu.
12. 12. 2022|

Slovenští archeologové objevili na dně Dunaje zbytky římského mostu

Slovenští archeologové objevili na dně Dunaje nedaleko Komárna opracované kameny a dřevěné kůly. Domnívají se, že se jedná o zbytky římského mostu z počátku našeho letopočtu. Na Facebooku o tom informovala Trnavská univerzita.
3. 12. 2022|
Doporučujeme

Baskičtina je blízko odhalení svého tajemného původu

Původ obyvatel Baskicka i jejich jazyka je opředený mnoha mýty a nejasnostmi. Záhadu řeči, která se nepodobá žádné jiné na světě, ale nyní možná odhalí starodávný artefakt.
22. 11. 2022|

Svátky konce roku doprovází zpěv už od starého Říma. Koledy po středověké Evropě roznesli poutníci

Tradice vánočních koled je pevně zakořeněná snad ve všech českých domácnostech. Ačkoliv se melodické písně během svátků těší přízni posluchačů už celá staletí, jejich historie je ještě mnohem hlubší. Zpívání vánočních koled totiž sahá až do dob starověkého Římského impéria, odkud se ve středověku rozšířily do celé Evropy. „Tichá noc“ nebo „Nesem vám noviny“ se objevily až mnohem později – v 19. století.
24. 12. 2020|
Doporučujeme

Už staří Římané znečišťovali. Evropský vzduch na stovky let zaplavili olovem

Znečištění ovzduší je jedním z největších problémů současnosti. Ale podle nových archeologických důkazů se s ním potýkali už staří Římané. Konkrétně jejich těžba kovů zvýšila koncentrace olova nad Evropou desetinásobně.
9. 5. 2019Aktualizováno12. 5. 2019, 15:33|
Archeologie

Stopy vojsk Římské říše sahají až k Mušovu. Co tam po sobě Římané zanechali, ukáže nové archeologické centrum

Nedaleko Pasohlávek na Mikulovsku vznikne nové archeologické centrum, které bude připomínat Římany sídlící pod Pálavou. Projekt s názvem Mušov: Brána do Římské říše zhruba za patnáct milionů korun by měl být hotový příští rok. Nabídne výstavní i výukové prostory.
15. 4. 2019|