TÉMA

KVIFF

Do Varů přijela Jenny z filmu Forrest Gump. Herečka Wrightová převezme cenu prezidenta festivalu

Do Karlových Varů přijela ve středu odpoledne americká herečka Robin Wrightová, známá především jako Jenny z filmu Forrest Gump. Na Mezinárodním filmovém festivalu převezme v sobotu cenu prezidenta KVIFF. V pátek uvede film Princezna Nevěsta, ve kterém ztvárnila jednu z hlavní rolí a který se stal velmi populárním.
6. 7. 2023|

Jsem hrdý na její herectví, řekl McGregor o své dceři. Oba hrají ve snímku Druhá šance

Skotský herec Ewan McGregor v sobotu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech přestavil svůj snímek Druhá šance. Jedná se o nezávislý film, ve kterém hraje se svou dcerou Clarou a zároveň ho oba produkují. Během rozhovoru pro ČT zavzpomínal i na svůj čtvrtý snímek Trainspotting, o kterém řekl, že mu změnil život. Později od Jiřího Bartošky převzal Cenu ředitele MFF Karlovy Vary.
2. 7. 2023Aktualizováno2. 7. 2023, 19:52|

Festival ve Varech zahájí Russell Crowe, ve znělce si zahrál Johnny Depp

První velkou oznámenou hvězdou letošního filmového festivalu v Karlových Varech je Russell Crowe. Osarový Gladiátor převezme Křišťálový glóbus za přínos kinematografii a také na zahajovacím koncertě zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party. Do Varů se rovněž nepřímo vrátí Johnny Depp – ve znělce, kterou natočil pro sedmapadesátý ročník.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 11:32|

Festival ve Varech ocení Danielu Kolářovou a v premiéře uvede restaurované drama Každý den odvahu

Cenu prezidenta festivalu z rukou Jiřího Bartošky převezme na padesátém sedmém ročníku karlovarského festivalu herečka Daniela Kolářová. Na její počest se bude promítat Kulový blesk. Pořadatelé také prozradili, že k divákům se v premiéře dostane digitálně restaurovaná kopie snímku Evalda Schorma Každý den odvahu, který spadá do československé nové vlny. Program rovněž chystá retrospektivu japonského filmaře Jasuza Masumury, který proslul bořením hranic mezi uměním a komercí, a přehlídku nezávislé íránské kinematografie posledních let.
25. 4. 2023|

Velká gesta nebyla to pravé. Ubral jsem a přišly velké role, říká Pavel Šimčík

Jednou z velkých premiér letošního karlovarského filmového festivalu je Velká premiéra. Hlavní roli snímku Miroslava Krobota hraje Pavel Šimčík – Krobotův žák a dlouholetý kolega (a dříve též podřízený) z Dejvického divadla. Sám Velkou premiéru před premiérou neviděl, ale připustil, že příslib natáčení s Miroslavem Krobotem byl jednou z věcí, které mu pomáhaly, když se kvůli covidovým restrikcím uzavřela divadla. Pavel Šimčík byl hostem zvláštního Interview ČT24 z Karlových Varů, rozhovor s ním vedla Tereza Willoughby.
5. 7. 2022|

Festival ve Varech se blíží, připravit je třeba promítačky i raut

Promítači si zkouší novou techniku, festivalová produkce dokončuje vše potřebné pro příjezd návštěvníků, v hotelu Thermal dotahují úklid a chystají úvodní raut. Karlovy Vary ovládly závěrečné přípravy na šestapadesátý ročník filmového festivalu. Pokladny na prodej lístků se už otevřely, samotná akce pak vypukne 1. července.
30. 6. 2022|

Spor o ruský film: Ukrajinský velvyslanec ho označuje za propagandu, festival ve Varech za kritiku Putinova režimu

V Buči, v Mariupolu, v Černihivu jsme mohli vidět „kulturu“ ruských vojáků, kteří byli vychováni na propagandistických snímcích, napsal ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis v otevřeném dopise. Adresoval ho prezidentovi filmového festivalu v Karlových Varech. Kritizuje, že přehlídka do programu zařadila drama Kapitán Volkonogov uprchl, natočené s ruskou státní podporou. Zástupci festivalu ale snímek považují naopak za kritiku stávajícího ruského režimu.
29. 6. 2022|

Česko si připomíná srpen 1968. Sovětské tanky tehdy zmařily pokus o svobodnější poměry

Před třiapadesáti lety vtrhla do tehdejšího Československa vojska Varšavské smlouvy, a násilně tak ukončila liberalizační proces v tuzemské společnosti i politice. Výročí událostí 21. srpna 1968 připomínají vzpomínkové akce v Praze i regionech, nové knižní publikace i projekce na karlovarském filmovém festivalu.
21. 8. 2021Aktualizováno21. 8. 2021, 14:53|

Festival v Karlových Varech zahájí Zátopek

Životopisné drama o běžci Emilu Zátopkovi otevře letos Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. Snímek Davida Ondříčka se tak poprvé představí divákům. Program soutěžních i nesoutěžních sekcí celkem nabídne přes třicet premiér. V soutěži poprvé festival nerozlišuje mezi hranými a dokumentárními filmy.
29. 6. 2021|

Festival v Karlových Varech se znovu odkládá, nově se má konat koncem srpna

Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se uskuteční ve dnech 20. až 28. srpna 2021. Původně se měl konat v červenci, organizátoři se ho ale rozhodli posunout vzhledem k situaci s covidem-19 v Česku. Loni se místo festivalu konala v desítkách českých měst letní přehlídka Tady Vary, plánovaný listopadový „speciál“ ale museli pořadatelé kvůli epidemické situaci zrušit.
4. 3. 2021Aktualizováno4. 3. 2021, 11:45|

Recenze: V íránské filmové reality show se hraje o život

Patriarchální společnost, v ní dvě ženy, jeden mrtvý muž. Ty dvě ženy bývaly kamarádky a mrtvý muž byl jedné otcem a druhé manželem. Mladá manželka nešťastnou náhodou muže zabila a byla odsouzena k trestu smrti. Ale je tady živá televizní show, kde vražedkyně může veřejně poprosit člena rodiny o odpuštění a člen rodiny to odpuštění před zraky milionů diváků může poskytnout. Udělá to? A jak bude hlasovat veřejnost?
8. 7. 2020|

Tady Vary, hlásí se v 96 kinech náhradní festival. Na podzim chystá ročník 54 ½

Filmový festival v Karlových Varech přesunul 55. ročník na příští rok, jako „náplast“ nicméně divákům nabízí v původním termínu přehlídku Tady Vary. Na rozdíl od klasické přehlídky se nepromítá v západočeských lázních, ale na program mohou lidé zajít v 96 kinech po celé republice. Přesto se organizátoři snaží zachovat festivalovou atmosféru. Na podzim pak slibují další část náhrady za přesunutý ročník, tentokrát už přímo ve Varech.
3. 7. 2020|

Filmový festival ve Varech zůstane letos „v karanténě“. Uskuteční se až příští rok

Pětapadesátý ročník filmového festivalu v Karlových Varech se konat bude – ale až příští rok. Vynechat letos filmový svátek, který patří k začátku července, se organizátoři rozhodli s ohledem na přetrvající omezení kvůli koronavirové krizi. V původně plánovaném termínu se uskuteční alespoň virtuálně přehlídka projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises. Vary chtějí také neuskutečněný ročník alespoň částečně divákům vynahradit programem „ozvěn“ v kinech.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 09:42|

Glosa o festivalu ve Varech: Budiž světlo, pro rodinu i český film

Křišťálový globus 54. karlovarského festivalu vyhrál film o rozpadlé bulharské rodině s názvem Otec. Skutečnými vítězi letošního ročníku ale byly německý snímek Lara od režiséra Jana-Oleho Gerstera a slovensko-české drama Budiž světlo od slovenského režiséra Marko Škopa. Ty získaly ocenění napříč různými dalšími porotami a zároveň sympatie diváků v anketách. Jde o tituly, k nimž se veřejný diskurz bude zcela jistě vracet. A v souvislosti s Vary se vrací i diskuse o stavu české kinematografie.
7. 7. 2019|

Herečka Patricia Clarksonová přijela do Varů s Řidičským průkazem. Odveze si cenu

Řadu slavných hostů, kteří kdy zavítali na karlovarský festival, rozšířila na závěr 54. ročníku Patricia Clarksonová. Americká herečka přijela do Varů představit svůj Řidičský průkaz, tedy film, který má ráda, protože, jak sama říká, je o důležitých setkáních v životech. Při sobotním závěrečném ceremoniálu také převezme ocenění za přínos kinematografii.
6. 7. 2019|

Filmový postřeh: Sláva a démoni. Záhadu Michaela Hutchence odkrývá dokument

Mystify: Michael Hutchence je dokumentární životopis o australském rockovém zpěvákovi, frontmanovi skupiny INXS, který předčasně ukončil svůj život v 37 letech. Režisér tohoto snímku Richard Lowenstein byl i častým autorem Hutchenceových klipů a v Praze s ním dokonce natočil i videoklip k jedné z nejznámějších písní INXS Never Tear Us Apart.
6. 7. 2019|

Filmový postřeh: Lekce středoškolského života míří Ke hvězdám, ale nedosáhne na ně

Střední škola je pro světové filmaře věčnou inspirací. Tématem se často opájí i američtí nezávislí („indie“) tvůrci, kteří skrze něj přibližují jak největší životní tragédie, tak i radosti. Kdo zhlédne film Ke hvězdám, bude v tomto subžánru číst jako v knize. Jedná se o snímek vypravěčsky přímočarý, jemný k postavám a na všech úrovních srozumitelný.
6. 7. 2019|

Filmový postřeh: Tiché doteky s Eliškou Křenkovou jsou hrdě odtažitým uměním

Ještě než FAMU začaly zmítat debaty o budoucnosti instituce a připravenosti filmařů, absolvoval Michal Hogenauer katedru režie a svůj středometrážní film Tambylles uvedl v Cannes. Není tak divu, že byl jeho dlouho připravovaný celovečerní debut očekáván. Tiché doteky jsou v kontextu domácí kinematografie nevídaným zjevem. Jsou chladné, vyjadřují se tajnosnubně a neposkytují při sledování mnoho jistot.
5. 7. 2019|

„Nepřetáčej to.“ Festival ve Varech poctil kameramana Smutného Zánikem samoty Berhof

Kameraman Vladimír Smutný je držitelem sedmi Českých lvů a počítat může jistě i s další cenou. Karlovarský festival mu totiž na závěr 54. ročníku udělí ocenění za přínos českému filmu. Už ve čtvrtek jako poctu Smutnému promítl drama Zánik samoty Berhof, které si významný tuzemský kameraman osobně do varského programu vybral a také jeho projekci uvedl.
4. 7. 2019|

Filmový postřeh: Bulharsko-řecký Otec v sobě má něco z formanovské poetiky

Režisérská dvojice Kristina Grozevová a Petar Valčanov si vydobyla místo na festivalové scéně filmem Sláva. V něm prostřednictvím postavy chudého železničního zaměstnance ostře kritizovali bezcitnou bulharskou společnost. Pro karlovarský festival je jistě dobrou zprávou, že může uvést nový snímek dua: tragikomickou etudu Otec.
4. 7. 2019|

Filmový postřeh: Když nahý Patrick hledá kladivo

Patrickovi je čtyřicet a je synem majitele soukromého nudistického kempu. Má rád svůj řád a pořádek. A proto ho znejistí, když zjistí, že se mu ztratilo jeho oblíbené kladivo. A chaotická situace se ještě stupňuje poté, co kromě kladiva ztratí také otce. Tak začíná belgický soutěžní film Patrick režiséra Tima Mielantse.
4. 7. 2019|

Filmový postřeh: Slovinská Nevlastní sestra je všední, přesto zapamatovatelná

Kdykoliv přijede slovinský režisér Damjan Kozole se svým novým filmem na festival do Karlových Varů, přitáhne k sobě pozornost. Nikoliv nefilmovou výstředností, ale obsahem svých titulů. Bývají na první pohled zcela běžné, přesto uvíznou v paměti. Platí to i pro Nevlastní sestru (Polsestra), promítanou letos v hlavní soutěži.
4. 7. 2019|

Dokument Martina Marečka odkrývá dálavu rodinných vztahů

Po osmi letech se do soutěže dokumentů vrátil český režisér Martin Mareček. Za svůj předchozí počin Pod sluncem tma o dvou rozvojových expertech v Zambii získal Cenu české filmové kritiky i Českého lva. Novinka Dálava je dokumentární road movie, v níž se otec a syn vydávají do Ruska, kde žijí chlapcova matka a sestra. Dokument představil Mareček v rozhovoru pro Události v kultuře.
3. 7. 2019|

Diego Maradona vyprodal kino ve Varech

Ve vyprodaném největším kinosále na karlovarském festivalu se promítal dokument Diego Maradona. Projekci snímku o jednom z nejlepších fotbalistů všech dob doprovázely, stejně jako kdysi na stadionech samotného Maradonu, ovace fanoušků v modrobílých dresech se slavnou desítkou. Příběh o fotbalovém géniovi, jemuž do života zasáhla lajna (a nejen ta na hřišti), natočil Asif Kapadia, který už má za sebou dokumenty o jezdci formule 1 Ayrtonu Sennovi a zpěvačce Amy Winehouseové. Za druhý z nich dostal Oscara.
1. 7. 2019|