TÉMA

Michal Miovský

Množství dětí a mladistvých se závislostí je vysoké, pomoci by měly on-line kurzy pro pediatry

Přes sto tisíc českých dětí a mladistvých pije nadměrné množství alkoholu a čtyřicet tisíc dospívajících kouří, upozorňují odborníci. Pomoci by měly on-line vzdělávací kurzy pro pediatry, gynekology a zdravotní sestry působící v těchto oborech. Kurzy pomohou lékařům rozpoznat a zachytit závislosti u dětí a mladistvých při běžné preventivní prohlídce, novinářům to řekli zástupci 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. On-line kurzy by měly začít v září a říjnu letošního roku.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 19:23|

Nová digitální platforma má školám pomoci předcházet šikaně

Pedagogové a školní metodici prevence mohou využívat novou digitální platformu zaměřenou na předcházení šikaně a zlepšení vztahů mezi žáky i učiteli. Zájemci v systému najdou programy a vzdělávací kurzy k prevenci rizikového chování. Databáze je přístupná zdarma. Provozovatelem Interaktivní platformy podpory duševního zdraví a prevence rizikového chování (IPREV) je Univerzita Karlova v Praze.
15. 11. 2022|

Psychické potíže u dětí podle specialistů výrazně rostou. Ministerstvo kvůli tomu zřídilo speciální tým

Specialisté z dětských psychiatrických ambulancí i lůžkových oddělení mluví o extrémních nárůstech psychických potíží a závislostí u školáků v posledních měsících. Do ordinací podle nich přichází velké množství nových pacientů a zároveň se prohloubily dřívější potíže. Ministerstvo zdravotnictví proto zřídilo novou koordinační skupinu pro dětské duševní zdraví, která se poprvé sešla před pár dny.
16. 1. 2022|

Rok s epidemií: Lidé hůř jedí a víc konzumují alkohol, začali ale naopak šetřit

Už skoro rok žije celá planeta s pandemií covidu-19, která změnila životy všech lidí. Jak se změnilo naše stravování, závislosti, školství a další oblasti našich životů? Hosty pořadu Devadesátka byli třeba odbornice na výživu Kateřina Cajthamlová nebo adiktolog Michal Miovský.
7. 2. 2021|
168 HODIN

Dobrý sluha, ale špatný pán. Závislost na mobilech ohrožuje až 70 procent nezletilých

Podle odborníků ohrožuje až 70 procent dětí do 15 let strach z nedostupnosti mobilního telefonu. Tento druh závislosti má už i svůj název, fenoménu se říká nomofobie. Tématu se v pořadu 168 hodin věnovali Jana Gerleová a Jan Novák.
23. 9. 2019|
Hyde Park Civilizace

Destiláty by nemělo být možné koupit po desáté večer, doporučuje adiktolog

Češi patří k největším pijákům alkoholu na světě. Vloni na jednoho obyvatele země připadlo skoro 14 a půl litru čistého alkoholu, podle Světové zdravotnické organizace pili na celém světě víc jen Litevci a Moldavané, varuje adiktolog Michal Miovský.
15. 4. 2019|