TÉMA

Arkansas

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Američtí lékaři provedli první transplantaci životaschopné oční bulvy v historii

Americkým chirurgům na newyorské klinice NYU Langone Health se podařilo poprvé v historii transplantovat oční bulvu. Šestačtyřicetiletému pacientovi Aaronu Jamesovi se do „nového“ oka zrak zatím nevrátil, funkční jsou ale podle lékařů cévy i sítnice, píše agentura Reuters. Od 21hodinového zákroku nyní uběhlo šest měsíců.
10. 11. 2023|

Kvůli útoku na Kapitol dostal zakladatel milice Oath Keepers osmnáct let vězení

Americký federální soud ve čtvrtek poslal na osmnáct let do vězení Stewarta Rhodese, zakladatele extremistické skupiny Oath Keepers (Strážci přísahy) za rozvratné spiknutí a další trestné činy v souvislosti s útokem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu 6. ledna 2021. Dvanáct let ve vězení má strávit také další člen skupiny Kelly Meggs. Trest ve výši 4,5 roku odnětí svobody dostal  Richard Barnett, který se nechal během zmíněného útoku vyfotit v kanceláři předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové s jednou nohou na jejím stole.
25. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 05:56|

Počet obětí tornád na jihu a středozápadě USA se blíží třiceti

Počet obětí po sérii tornád na jihu a středozápadě Spojených států stoupl na nejméně 29. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Bouřlivé počasí způsobilo i značné škody na majetku.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 22:10|

Republikán Hutchinson chce být prezidentem USA. Ostře kritizuje Trumpa

Bývalý republikánský guvernér státu Arkansas Asa Hutchinson oznámil kandidaturu na amerického prezidenta. Informovaly o tom agentura Reuters a AP. Jeho potvrzenými protivníky v republikánských primárkách jsou zatím exprezident Donald Trump, bývalá velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová a podnikatel Vivek Ramaswamy.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 16:56|

Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.
1. 4. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 20:18|

Arkansasem se prohnalo „katastrofální“ tornádo. Zanechalo po sobě stovky zraněných

Hlavním městem amerického státu Arkansas Little Rock na jihu USA se v pátek prohnalo ničivé tornádo. Agentura Reuters s odvoláním na místní zdravotní centrum UAMS informovala o „stovkách zraněných“. Americká média hovoří o značných škodách na majetku a vyvrácených stromech. Oběti na životech hlášeny nejsou.
31. 3. 2023Aktualizováno1. 4. 2023, 00:20|

Část USA zasáhly silné bouře, zemřelo nejméně deset lidí

Jižní část Spojených států zasáhly v pátek bouře, tornáda a silné srážky. Úřady ve státech Alabama, Kentucky, Tennessee, Mississippi a Arkansas hlásí nejméně deset mrtvých. Velké problémy způsobily popadané stromy. Bez proudu byl v noci na sobotu zhruba milion odběratelů.
4. 3. 2023|

V USA se přou o výuku dějin Afroameričanů

Spojené státy stále víc rozděluje pohled na to, jak má vypadat výuka o dějinách Afroameričanů, a to zvlášť ve vztahu k otroctví, segregaci a diskriminaci. Zatímco převážně demokratické státy vyžadují ve školách povinně lekce o dějinách obyvatel jiné než bílé barvy pleti, republikánští guvernéři volí jiný přístup. Chtějí omezit témata, o nichž by vyučující měli mluvit.
27. 2. 2023|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

USA zřejmě usnadní vývoz zbraní na Ukrajinu. Biden žádá Kongres o rekordní balík pomoci

Americká Sněmovna reprezentantů jasnou většinou schválila zákon, který usnadní vývoz vojenského materiálu na Ukrajinu. Oživila tím takzvaný zákon o půjčce a pronájmu, který za druhé světové války přispěl k porážce Adolfa Hitlera. Zákon už čeká jen na podpis prezidenta, který čerstvě požádal Kongres o rekordních 33 miliard dolarů pro Ukrajinu.
29. 4. 2022|

V Kentucky po tornádech dohledali všechny pohřešované, obětí je téměř osmdesát

V americkém státě Kentucky už dohledali všechny lidi pohřešované po tornádech, která tento stát a několik dalších zasáhla minulý týden. Oznámil to kentucký guvernér Andy Beshear. Obětí je téměř osmdesát.
19. 12. 2021|

Zimní tornáda jsou velmi nezvyklá. Ta, která zasáhla USA, byla výjimečná

Uplynulý víkend označují meteorologové v USA jako historický pro mimořádný výskyt prosincových tornád na americkém Středozápadě. Celkem bylo ohlášeno nejméně padesát tornád v Kentucky, Arkansasu, Illinois, Missouri a Tennessee a některá z nich dokonce zabíjela. Na tom měl zřejmě významný podíl i noční výskyt tornád. Zřítily se stovky budov a miliony lidí zůstávají bez proudu.
15. 12. 2021|

Biden vyhlásil v Kentucky po ničivých tornádech stav katastrofy

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav katastrofy pro Kentucky, které zasáhla tornáda. Díky kroku má stát nárok na další federální podporu. Série tornád udeřila v USA v noci na sobotu a jen v Kentucky má nejméně 74 potvrzených obětí, řekl v pondělí tamní guvernér. Dalších čtrnáct obětí hlásí okolní státy Illinois, Tennessee, Arkansas a Missouri. Více než sto lidí je nadále pohřešováno.
13. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 00:05|

Počet obětí tornád ve Spojených státech se blíží ke stovce, Biden vyhlásil stav nouze

Americký prezident Joe Biden v sobotu schválil vyhlášení stavu nouze ve státě Kentucky, který byl zasažen ničivými bouřemi a tornády. Šéf Bílého domu tím umožnil uvolnění federální pomoci pro stát, kde podle místních úřadů zahynulo přes 80 lidí. Uvedl to guvernér Kentucky Andy Beshear. V celých Spojených státech si tak řádění tornád vyžádalo minimálně 93 lidských životů.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 19:35|

Část USA zasáhly silné bouře doprovázené tornády, Kentucky hlásí sedmdesát obětí

Tornáda, která v noci z pátku na sobotu zasáhla centrální část Spojených států, pravděpodobně způsobila nejméně sedmdesát úmrtí, řekl guvernér státu Kentucky Andy Beshear. Bilance obětí podle něj může být výrazně vyšší. Mrtvé hlásí také úřady ve státech Arkansas, Missouri a Tennessee. Nebezpečí stále nepominulo, bouřkový systém sahající od Louisiany po Ohio se posouvá na východ a přináší do oblasti Velkých jezer silné sněžení. Americký prezident Joe Biden označil úmrtí způsobená hurikánem za „nepředstavitelnou tragédii“.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:17|

Pivo, peníze nebo marihuana. I to nabízí americké úřady lidem za vakcinaci

Spojené státy zaznamenaly nejvyšší denní nárůst počtu nakažených za poslední půlrok. Za 24 hodin testy odhalily přes sto tisíc pozitivních. Polovina nových případů a hospitalizací připadá na sedm států s podprůměrnou proočkovaností. Americké úřady se na mnoha místech snaží různými pobídkami lidi k vakcinaci motivovat. Příliš úspěšné ale nejsou.
7. 8. 2021|

Požár v Oregonu je tak rozsáhlý, že ovlivňuje počasí. Úřady žádají o pomoc

Jeden z největších požárů v dějinách Oregonu se na začátku týdne dál rozrůstá a místní úřady se kvůli obavám z dalšího zhoršení situace obrací s žádostmi o pomoc na státy mimo americký severozápad. Podle agentury AP plameny pohání silný vítr. Oheň pojmenovaný Bootleg Fire nicméně zatím způsobil relativně malé majetkové škody a nemá žádnou známou oběť.
20. 7. 2021|

Díky vakcínám máme navrch, covid-19 ale není minulostí, vzkázal Biden v Den nezávislosti

Nezávislost na covidu-19 je díky vakcínám na dosah, boj proti epidemii ovšem stále ve Spojených státech neskončil. S takovým vzkazem vystoupil v Den nezávislosti americký prezident Joe Biden, když v neděli v Bílém domě hostil oslavu pro více než tisíc lidí včetně „klíčových pracovníků“ pandemické doby. Hlava státu opět apelovala na stále váhající Američany, aby se nechali očkovat, a pomohli tak ukončit „temnotu“ uplynulých měsíců.
5. 7. 2021|

Hurikán Laura si v Louisianě vyžádal šest mrtvých. Povalil také kontroverzní konfederační sochu

Šest obětí si ve Spojených státech vyžádal hurikán Laura, který se ve čtvrtek přehnal přes stát Louisiana a v noci na pátek zeslábl na méně nebezpečnou tropickou bouři. Do vnitrozemí s sebou bouře přesto přinesla prudký déšť a varování před tornády. Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) se bouře během pátku stočí na východ nad údolí řeky Mississippi a v sobotu zasáhne státy u pobřeží Atlantského oceánu.
28. 8. 2020|

Laura má oběti. Hurikán zbičoval Louisianu a zeslábl na tropickou bouři

Přes Louisianu se přehnal silný hurikán Laura, který za sebou zanechal záplavy, výpadky proudu a poničené domy. Místní guvernér John Bel Edwards odpoledne oznámil, že živel si kromě „obrovského množství škod“ vyžádal i čtyři oběti na životech. Všechna úmrtí údajně způsobily padající stromy. Laura po přesunu nad pevninu slábla, na sever Louisiany podle meteorologů dorazila nikoli jako hurikán, ale jako méně nebezpečná tropická bouře. I v sousedním Arkansasu ale může způsobit záplavy.
27. 8. 2020Aktualizováno27. 8. 2020, 22:51|

Superúterý vrátilo Bidena do hry. Podle agentur se boj o nominaci proměnil v jeho duel se Sandersem

Bývalý americký viceprezident Joe Biden podle dílčích výsledků zvítězil v desíti ze 14 amerických států hlasujících v rámci takzvaného volebního superúterý. Dařilo se však také senátorovi Berniemu Sandersovi, který bodoval v nejlidnatější Kalifornii. K automatickému zisku nominace je třeba podpora od nejméně 1991 delegátů (volitelů) letního nominačního sjezdu Demokratické strany. Biden nyní nad Sandersem vede poměrem 566 ku 501 delegátům.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 21:47|

Soud zamítl Trumpovu žádost o obnovu federálních poprav

Americký nejvyšší soud zamítl v pátek žádost vlády prezidenta Donalda Trumpa zrušit po 16 letech moratorium na popravy vězňů odsouzených federálními soudy. Informovala o tom agentura Reuters.
7. 12. 2019|

Arkansas a Missouri ohrožují povodně. U jedné z protržených hrází stojí jaderná elektrárna

V amerických státech Arkansas a Missouri se protrhly či poškodily protipovodňové hráze a zaplavily některé oblasti. Hladiny řek stoupají již několik dní v důsledku intenzivních dešťů na horních tocích. Už ve čtvrtek v noci schválil prezident Donald Trump žádost Arkansasu o vyhlášení stavu přírodní katastrofy. Úřady hlásí zatím jednu oběť. V ohrožené oblasti se nachází také jaderná elektrárna.
1. 6. 2019|