TÉMA

Tornádo

Podvodník po tornádu z dotací čerpal miliony, o náhradě škody se rozhodne v civilním řízení

O náhradě škody a nemajetkové újmě pro poškozené v případě podvodu s falešnými fakturami, které po tornádu inkasoval už dříve odsouzený Michal Štrasmajr, se rozhodne v civilním řízení. Rozhodl o tom ve čtvrtek Krajský soud v Brně, když zamítl odvolání žalobce i poškozených. Muž několika rodinám sliboval postavení domu, což se ale nestalo. Soud v Břeclavi mu v minulosti pro dotační podvod uložil trest čtyři roky vězení. O výši náhrady škody a nemajetkové újmě ale nerozhodl.
16. 11. 2023|

Silná tornáda zpustošila stovky domů na východě Číny. Zemřelo deset lidí

Východočínskou provincií Ťiang-su se v úterý prohnala dvě tornáda. Zemřelo deset lidí, další čtyři utrpěli vážná zranění. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na bilanci, kterou zveřejnila čínská státní média. Živel zničil či poškodil stovky domů a úrodu.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 11:53|

Tornádem zasažený domov pro seniory v Hodoníně chátrá přes dva roky. Oprava začne na jaře

Rekonstrukce hodonínského S-centra, které předloni poničilo tornádo, začne příští rok na jaře. Klienti by se tam pak měli vrátit v roce 2026. Jak má domov pro seniory vypadat, představilo starostům okolních obcí vedení Jihomoravského kraje. Původně se plánovalo, že se budova zdemoluje, kvůli tomuto záměru a nejasnostem v hospodaření pak padlo i trestní oznámení, které však policie odložila. Pochybení v evidenci majetku ale potvrdil i výsledek krajského auditu.
30. 8. 2023|

Koupaliště na Slovensku zdevastovala větrná smršť, rakouské Alpy zasáhla místy stoletá voda

Evropa čelí extrémnímu počasí. Na jihu Slovenska větrná smršť poničila oblíbené termální koupaliště Podhájska. Převrátila i karavan, ve kterém podle médií byla rodina z Česka se dvěma malými dětmi, jedno z nich skončilo s otřesem mozku v nemocnici. Podle meteorologů se ale tornádo nepotvrdilo – šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře či bouřkového systému. Rakousko pak zasáhly ničivé bleskové povodně.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 14:46|

Na Rychnovsku se odpoledne objevilo slabé tornádo, potvrdili meteorologové

Na Rychnovsku se ve středu odpoledne objevilo slabé tornádo, potvrdil Český hydrometeorologický ústav. Vzdušný vír podle hasičů poškodil v okrajové části Rychnova nad Kněžnou několik domů a způsobil menší škody. Zasáhl okrajovou městskou část Lokot, nikoho nezranil, uvedli hasiči na sociální síti X (dříve Twitter). Nezisková organizace Czech Thunderstorm Research Association (CTRA) na Facebooku uveřejnila video od svědků události. Středeční tornádo bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu deváté letošní v Česku, čtvrté za poslední čtyři dny.
9. 8. 2023|

Že by byla v Česku tornáda častěji než dřív, nelze říct, ale více si jich všímáme, uvedl Adamovský z ČHMÚ

Tornád si nyní více všímáme, ale nemůžeme potvrdit, že by jich bylo více než v minulosti, uvedl vedoucí konvektivní skupiny Českého hydrometeorologického ústavu Martin Adamovský. Podle něj nelze říci, že by zde byla souvislost s klimatickou změnou. Podotkl, že výrazně společnost začala tyto jevy sledovat po ničivém tornádu, které zasáhlo jižní Moravu v létě roku 2021.
9. 8. 2023|

U Fryštáku na Zlínsku se asi objevilo slabé tornádo

U Fryštáku na Zlínsku se v pondělí večer zřejmě vyskytlo slabé tornádo. Meteorologové na místě dělají terénní průzkum. Škody však byly minimální, podle starosty města Pavla Gálíka (nestr.) nikdo o pomoc nepožádal. Na místě nezasahovali ani hasiči. Na výskyt možného tornáda lidé upozornili na Facebooku. V posledních dnech se tornádo v Česku vyskytlo také na Ústecku, Poděbradsku a Nymbursku.
8. 8. 2023|

Chladno a deštivo vystřídá oteplení. Meteorologové potvrdili slabší tornádo

Začátek tohoto týdne bude v Česku chladný a deštivý s teplotami většinou pod dvacet stupňů Celsia. O víkendu se ale zřejmě oteplí až na 28 stupňů. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Chladno potrvá asi do středy a od čtvrtka se má postupně oteplovat. Skoro po celý týden bude asi oblačno až polojasno. Bez srážek by měl být jen pátek. Po oteplení na přelomu tohoto a následujícího týdne budou teploty ve zbytku srpna postupně klesat, vyplývá z měsíčního výhledu ČHMÚ. Méně srážek, než je obvyklé, meteorologové čekají v příštím týdnu.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 18:27|

Americká ulička tornád se přesouvá. Meteorologové zatím nevědí proč

Američané byli po generace zvyklí na „tornádovou uličku“ – oblast, kudy se každý rok proženou silná tornáda. Jenže v poslední době se chování těchto větrných vírů mění a pronikají do oblastí, kde před nimi bylo doposud bezpečno.
4. 7. 2023|

Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:13|

Bouřky v Česku nakonec nebyly tak silné, jak meteorologové očekávali

Noční bouřky byly nakonec slabší, než meteorologové očekávali. Fronta přešla přes většinu území Česka během noci bez větších škod, hasiči měli řádově desítky výjezdů, většinou k popadaným stromům. Ty také dočasně přerušily provoz na několika tratích. Český hydrometeorologický ústav zjišťuje konkrétní důvody, proč k extrémním bouřkám nakonec nedošlo.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 14:00|

Jihomoravský kraj vytvořil Dobro tým, který bude koordinovat dobrovolníky při mimořádných událostech

Dobrovolníky při mimořádných událostech v Jihomoravském kraji bude koordinovat takzvaný Dobro tým. Třicet speciálně vyškolených pracovníků ve spolupráci se záchrannými složkami zajistí, aby při živelních a jiných katastrofách dobrovolníci mířili tam, kde jsou potřeba.
23. 6. 2023|

Poslední bouřky opouštějí Česko. Noc byla klidnější, než meteorologové čekali

Silné bouřky ve čtvrtek večer a v noci na pátek ukončily horké počasí několika uplynulých dní. V sedm ráno již doznívaly na Opavsku a odcházely do Polska. Přestože na Sokolovsku nebo v Jeseníkách byly srážkové úhrny docela velké a hasiči po bouřkách odstraňovali popadané stromy z některých silnic, bylo nakonec počasí podstatně mírnější, než se obávali meteorologové.
22. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 07:13|

Západ Německa zasáhly silné bouřky. Ulicemi se valila voda, vítr polámal stromy

Zaplavené sklepy a silnice, poničené střechy, popadané stromy a problémy ve veřejné dopravě jsou následky silných bouřek na západě Německa. Ty ve čtvrtek odpoledne nejvíce dolehly na Severní Porýní-Vestfálsko a Hesensko a postupně se přesunuly nad střední Německo. V některých regionech platí nejvyšší stupeň varování, německá meteorologická služba (DWD) nevyloučila ani vznik tornád. O možném tornádu v Hesensku informoval deník Bild. Některé spolkové země zrušily odpolední a večerní akce.
22. 6. 2023|

Obviněný z podvodu při obnově po tornádu se dohodl se žalobcem na čtyřletém vězení

Muž, který se podle policie obohatil na obnově po předloňském tornádu na jihu Moravy, přistoupil na čtyřletý nepodmíněný trest. ČT to řekl dozorující státní zástupce Lukáš Bábík, který s obviněným uzavřel dohodu o vině a trestu. Soud o ní bude rozhodovat na konci června. Muž se podle kriminalistů nabízel jako zprostředkovatel dotace, peníze za fakturované položky ale inkasoval na svůj účet. Měl tak způsobit více než šestimilionovou škodu. Hrozilo mu až osmileté vězení.
19. 6. 2023|

Tornádo v Texasu zasáhlo park pro karavany. Hasiči hlásí mrtvé

Nejméně tři mrtvé a desítky raněných si vyžádalo tornádo, které se ve čtvrtek odpoledne místního času prohnalo městem Perryton v americkém státu Texas, oznámila v pátek agentura AP s odvoláním na náčelníka místních hasičů Paula Dutchera.
16. 6. 2023|

Lubnou na Svitavsku zhruba po měsíci opět zasáhlo slabé tornádo

Lubnou u Poličky na Svitavsku zhruba po měsíci opět zasáhlo slabé tornádo. Uvedl to na Facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle jeho zveřejněných snímků tornádo shodilo většinou jen tašky na střechách. Starosta obce Josef Chadima (SNK obce Lubná) ČTK řekl, že vítr kolem 12:30 poškodil tašky na čtyřech střechách a vše podle něj trvalo asi deset vteřin.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 19:37|

Tornádo se o víkendu vyskytlo i v Nejepíně, potvrdil ČHMÚ. Urazilo zhruba kilometr

Nejepín na Havlíčkobrodsku zasáhlo v sobotu slabé tornádo, na Facebooku to potvrdil Český hydrometeorologický ústav s odkazem na terénní šetření neziskové organizace Czech Thunderstorm Research Association. Dráhu tornáda meteorologové odhadli na 750 metrů až kilometr. Ve stejný den bylo slabší tornádo také v obci Lubná u Poličky na Svitavsku, která je od Nejepína vzdušnou čarou asi 45 kilometrů.
3. 5. 2023|

Meteorologové potvrdili tornádo v Lubné

Obec Lubná u Poličky na Svitavsku v sobotu zasáhlo tornádo, potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle něj bylo slabé, přesto za sebou zanechalo škody zejména na střechách několika domů. V sobotu se podle meteorologů v Česku objevilo několik silnějších bouří, hlavně na pomezí Moravy a Čech byly podle radaru rozpoznány rotující bouře, takzvané supercely, pod kterými se vyskytovaly případy výraznějších škod větrem.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 16:34|

Meteorologové prověřují několik hlášení o tom, že Svitavsko v sobotu zasáhlo tornádo

Meteorologové prověřují několik hlášení o možném sobotním výskytu tornáda v Česku. Pravděpodobně zasáhlo obec Lubná u Poličky na Svitavsku. Bouře způsobily na několika místech poměrně výrazné škody. Na svém Facebooku o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle starosty Lubné Josefa Chadimy (SNK obce Lubná) vítr poškodil střechy asi dvou domů, hasiči podle mluvčího Miroslava Poláka kvůli silnému větru žádné výjezdy neměli.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 10:44|

Tornádo v Turecku zdevastovalo stanový tábor pro oběti zemětřesení, zraněných jsou desítky

Jeden člověk zemřel a pět desítek dalších utrpělo zranění ve čtvrtek kvůli silné bouři doprovázené tornádem, která zasáhla tureckou provincii Kahramanmaraş. Silný vítr u města Pazarcik odnášel střechy a převracel auta. Živel zničil i stanové městečko, v němž žijí lidé, kteří při únorovém zemětřesení přišli o střechu nad hlavou. Podle turecké agentury DHA vichřice zdevastovala na 170 stanů.
21. 4. 2023|

Hrušky demontují poslední sloupy provizorního vedení, které bylo vybudováno po tornádu

V Hruškách demontují poslední provizorní sloupy elektrického vedení, které byly vybudovány po ničivém tornádu. To se prohnalo pomezím Břeclavska a Hodonínska 24. června 2021. Tornádo srovnalo se zemí celou jižní část obce a zničilo také několik dalších vesnic. Díky transparentnímu účtu, kam mohli lidé zasílat peníze postiženým, vybrala obec sedmdesát milionů korun. Hrušky budují nové elektrické vedení pod zemí a díky výkopům ukládají i optické kabely tam, kde ještě nebyly.
3. 4. 2023|

Počet obětí tornád na jihu a středozápadě USA se blíží třiceti

Počet obětí po sérii tornád na jihu a středozápadě Spojených států stoupl na nejméně 29. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Bouřlivé počasí způsobilo i značné škody na majetku.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 22:10|

Muž čelí obvinění, že čerpal dotace místo rodin postižených tornádem

Kriminalisté obvinili muže, který se podle nich v jihomoravských obcích zasažených tornádem dopustil dotačního podvodu. Podle obvinění se obohatil na několika rodinách, kterým živel zničil domy. Jejich jménem čerpal dotaci na vlastní účet.
2. 4. 2023|