TÉMA

Strana spravedlnosti a rozvoje

Erdogan legitimizoval Hamás a Izrael označil za okupanta před stovkami tisíc svých podporovatelů

Shromáždění na podporu Palestinců v Istanbulu svolala turecká vládní strana Strana spravedlnosti a rozvoje a před davem údajně statisíců lidí promluvil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Prohlásil, že Hamás nepovažuje za teroristickou organizaci. Tak ji označuje řada států včetně Česka. Průvody a manifestace požadující zastavení izraelského bombardování Pásma Gazy a vznik svobodné Palestiny se v sobotu konaly i v Londýně a dalších britských městech.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 18:12|

Vinařství má v Turecku dlouhou tradici, čelí ale mnoha výzvám

Guvernér Istanbulu Davut Gül zakázal konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích. Úřady to zdůvodňují veřejným pořádkem a zdravím. Kritici islamistické Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) naopak restrikce na výrobu, prodej a konzumaci alkoholu vnímají jako omezování osobní svobody. Nejistotě čelí například vinaři, které zároveň trápí dopady dvou krizí – ekonomické a klimatické.
17. 9. 2023|

Vyženeme miliony migrantů, hlásá Kilicdaroglu. Před druhým kolem cílí na tureckou krajní pravici

Opoziční lídr Kemal Kilicdaroglu ve videu před druhým kolem prezidentských voleb slíbil, že pokud zvítězí, vyhostí všechny nelegální migranty, kterých je podle něj v Turecku deset milionů včetně uprchlíků ze Sýrie. Dosud umírněný Kilicdaroglu prohrál v prvním kole se současným prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, a tak zjevně přitvrdil v rétorice, aby získal na svou stranu voliče neúspěšného kandidáta s krajně pravicovou minulostí. Kilicdaroglu ve videu dále obvinil Erdogana, že se zaprodává Rusku, a kritizoval ho za represe vůči jeho kritikům.
18. 5. 2023|

Nebývalý úspěch krajní pravice v Turecku. V parlamentu drží partu s Erdoganem

V nedělních tureckých volbách bezprecedentně bodovaly krajně pravicové strany. Jejich podíl v novém parlamentu bude větší než po hlasování v roce 2018, upozornil opoziční turecký server Duvar. Pro druhé kolo prezidentských voleb budou navíc klíčové hlasy neúspěšného kandidáta Sinana Ogana, jenž má také krajně pravicovou minulost.
17. 5. 2023|

V Turecku bude druhé kolo prezidentských voleb, analytici favorizují Erdogana

V Turecku se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, protože žádný z kandidátů nezískal v neděli přes padesát procent hlasů. Oznámil to nejvyšší volební úřad. Podle oficiálních výsledků současný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál první kolo se 49,5 procenta hlasů, opoziční kandidát Kemal Kilicdaroglu dostal 44,9 procenta hlasů. Třetí kandidát Sinan Ogan, který do druhého kola nepostupuje, dostal 5,2 procenta hlasů. Turci se k urnám vrátí v neděli 28. května, podle analytiků je favoritem Erdogan. Mezinárodní pozorovatelé některé aspekty voleb kritizovali.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 19:32|

Turci volili prezidenta a parlament. Čeká se, zda Erdogana porazí opoziční lídr Kilicdaroglu

Turci hlasovali v prezidentských a parlamentních volbách, které by mohly ukončit dvacetiletou vládu autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle průzkumů ho mohl už v prvním kole porazit dlouholetý politik a lídr opozice Kemal Kilicdaroglu, jehož podporují všechny velké opoziční strany. Volební místnosti se zavřely v 16 hodin středoevropského času, první výsledky se očekávají v neděli večer. Pokud by nikdo nezískal přes padesát procent hlasů, uskuteční se druhé kolo prezidentských voleb 28. května. Zájem o volby byl tradičně velký.
14. 5. 2023Aktualizováno14. 5. 2023, 17:01|

Turecko čelí kurdské otázce od svého vzniku. Erdogan Kurdům pomohl, pak otočil

Moderní Turecko se s kurdskou otázkou potýká už od svého vzniku. Kemalistický nacionalismus Kurdy vnímal jako potenciální ohrožení existence nového státu a snažil se o jejich asimilaci. Později byla Kurdům přiznána některá politická, jazyková a kulturní práva. Změna nastala zejména v prvních letech vlády Recepa Tayyipa Erdogana. Ten ale později otočil a porušování nejen práv Kurdů vysvětluje bojem proti terorismu. V nadcházejících volbách by ale o jeho politickém osudu mohli rozhodnout právě Kurdové.
9. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 08:47|

Z reformátora sultánem 2.0. Erdogan ořezal demokracii, vrátil islám do politiky a dovolil šátky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začínal po roce 2000 jako prozápadní politik a úspěšný reformátor, postupně však nařizoval čím dál více represí. Erdogan nechal proniknout islám do politiky a Turecko orientoval na Východ. Během dvou dekád změnil zemi více než kterýkoli jiný lídr od dob otce republiky Mustafy Kemala Atatürka. Výhru v květnových volbách ale jistou nemá; řada obyvatel ho viní z prudkého zdražování i ničivých důsledků zemětřesení. Snahám o obnovu osmanského vlivu v zahraničí včetně vojenských intervencí se věnuje druhá část Erdoganova profilu.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 15:08|

Turci budou za týden volit prezidenta. Favority jsou Erdogan a Kilicdaroglu

Zbývá sedm dní do napjatě sledovaných prezidentských voleb v Turecku. Stávající hlava státu – Recep Tayyip Erdogan čelí dosud největší výzvě za dvě dekády u moci. Průzkumy naznačují velmi těsný souboj s kandidátem opozice – Kemalem Kilicdarogluem. Není vyloučeno, že se rozhodne až ve druhém kole.
7. 5. 2023|

Turecká opozice vybrala prezidentského kandidáta, který ve volbách vyzve Erdogana

Hlavním vyzyvatelem tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se v nadcházejících volbách stane předseda Republikánské lidové strany (CHP) Kemal Kilicdaroglu. Na jeho podpoře se shodlo šest opozičních politických stran. Do výsledku hlasování, které se uskuteční 14. května, se mohou promítnout následky ničivého zemětřesení z počátku února.
6. 3. 2023|

Turecký parlament schválil zákon o dezinformacích, hrozí novinářům vězením

Turecký parlament ve čtvrtek schválil zákon, který umožní trestat novináře nebo uživatele sociálních sítí až tříletým odnětím svobody za šíření dezinformací. Podle kritiků může tato norma, kterou navrhl prezident země Recep Tayyip Erdogan, vést k omezení svobody slova. Informovala o tom agentura Reuters.
14. 10. 2022|

Policista nasazený na akci tureckého prezidenta měl pod autem bombu, pyrotechnici ji zneškodnili

Turecká policie našla a zneškodnila bombu pod autem policisty, jenž byl nasazen na akci, které se měl na východě země zúčastnit prezident Recep Tayyip Erdogan. Informovala o tom státní tisková agentura Anadolu.
4. 12. 2021|

Turecká lira se propadá. Erdogan zkouší recepty z minulosti a tlačí na centrální banku

Turecká lira prudce oslabuje a inflace se blíží dvaceti procentům. Prezident Recep Tayyip Erdogan tlačí na centrální banku, aby držela úrokové sazby nízko, to ale dál zvyšuje ceny. Turci se zbavují úspor v domácí měně a zahraniční investoři nemají důvěru v nezávislost tureckých finančních institucí. Nepříznivá situace má vliv i na české firmy; například polostátní ČEZ se ale podle svých slov poučil z minulosti a na oslabující liru je připraven.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 14:06|

Turci ztrácí důvěru v Erdogana a jeho vládu. Nyní by volby nevyhrál, vychází z průzkumů

Obliba tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana klesá. Důvodem jsou vysoké ceny, které v srpnu vzrostly meziročně skoro o dvacet procent. Šlo tak o nejvyšší nárůst inflace za více než dva roky. Za zvýšením cen stojí spotřebitelská poptávka po lockdownu a zejména pokles hodnoty turecké měny.
16. 9. 2021|

Marocká vládní strana utrpěla ve volbách debakl. Ze 125 mandátů si udržela dvanáct

Maročtí občané v parlamentních volbách jednoznačně odmítli Stranu spravedlnosti a rozvoje, která zemi vedla uplynulou dekádu. Umírnění islamisté získali dvanáct křesel, dosud jich měli 125. Po sečtení 96 procent hlasů v hlasování zvítězili liberální centristé z Národního sdružení nezávislých, které vede milionář blízký králi a ministr zemědělství Abdal Azíz Achanúš.
9. 9. 2021|

Erdogan odvolal rektora Bosporské univerzity, jeho jmenování vyvolalo protesty

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal kontroverzního rektora Bosporské univerzity Meliha Bula. Informovala o tom agentura Reuters. Erdogan jmenoval Bula do funkce na konci loňského roku. Krok vyvolal rozsáhlé protesty studentů a pedagogů této turecké vysoké školy, která je považována za nejprestižnější univerzitu v zemi.
15. 7. 2021|

Turecký prezident otevřel novou mešitu na istanbulském náměstí Taksim

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan slavnostně otevřel novou monumentální mešitu na náměstí Taksim v centru Istanbulu. To bývá centrem demonstrací lidí s liberálními názory. Splnil tak svůj desítky let starý slib. Informovala o tom agentura Reuters.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 21:16|

Turecko dočasně zakáže prodej alkoholu. Opozice mluví o vnucování islámských hodnot

Turecká vláda rozhodla, že během přísné uzávěry, která bude v zemi platit do 17. května, zakáže prodej alkoholu. Chce tak dostat denní přírůstky případů covidu-19 pod hranici pět tisíc. Vláda argumentuje, že není možné ponechat volný prodej alkoholických nápojů v obchodech se smíšeným zbožím, když specializované prodejny budou muset mít zavřeno. Opozice ale zákaz ostře kritizuje, podle ní je to další pokus prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o vnucení islámských hodnot obyvatelům Turecka.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 19:28|

Opakované volby v Istanbulu znovu vyhrála opozice. Starostou bude Ekrem Imamoglu

Voliči v tureckém Istanbulu v mimořádně sledovaných volbách znovu vybírali starostu města. A i napodruhé zvítězil Ekrem Imamoglu z opoziční republikánské strany, který zvítězil i v anulovaných březnových volbách. Vyplývá to z takřka konečných výsledků. Protikandidát Binali Yildirim z vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana už porážku uznal a vítězi gratuloval.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 21:11|

Souboj o Istanbul pokračuje. Volební komise nařídila na popud Erdoganovy strany nové hlasování

Turecká volební komise rozhodla o konání nových místních voleb v Istanbulu. S odvoláním na sdělení úřadu to píše turecká agentura Anadolu. Proti výsledku hlasování se už dříve odvolala vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, která volby těsně prohrála. Opozice varuje v souvislosti s rozhodnutím komise před diktaturou.
6. 5. 2019Aktualizováno6. 5. 2019, 21:50|

Erdoganova strana nevzdává boj o Istanbul. Chystá žádost o nové volby

Boj o post starosty Istanbulu nejspíš zamíří do dalšího kola. Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dokončuje žádost o kompletní opakování komunálních voleb v největším městě Turecka. Podat ji chce, až se přepočítají hlasy v jednotlivých okrscích. Podle průběžných výsledků stále těsně vede kandidát opozice.
15. 4. 2019|