TÉMA

Renáta Fučíková

Výstava Renáty Fučíkové přivolává na scénu Shakespeara i české pověsti

Ilustrátorka Renáta Fučíková ve svých autorských knihách převypravuje dějiny i zásadní divadelní hry. Literaturu v kontextu doby přibližuje srozumitelným způsobem, chce, aby byly její knihy přístupné i čtenářům ze základních škol. Svou tvorbu z posledních deseti let nyní vystavuje v pražské Galerii Hollar pod názvem Na scénu! Návštěvníci na ní najdou i poštovní známky.
8. 2. 2024|

Jakou tvář má Josef Švejk? Čeští ilustrátoři hledají odpověď

Osudy dobrého vojáka Švejka slaví sto let od prvního vydání. Kanonickou výtvarnou podobu jim dal kreslíř Josef Lada, tvář Švejka ale v Haškově románu není tématem a většina Ladových ilustrací navíc vznikla až po autorově smrti. Jak může Švejk vypadat, když odhlédneme od Lady? Web ČT24 s touto otázkou oslovil současné české ilustrátory:
13. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 10:59|

Šedesát hrdinek z českých dějin se sešlo v knize. Od kněžny Ludmily po architektku Jiřičnou

Kniha Hrdinky představuje šedesát žen z různých období českých dějin. Byly panovnicemi, političkami, umělkyněmi, badatelkami či sportovkyněmi, společná jim ale je především odvaha. Jejich příběhy sepsaly Kateřina Tučková, Lenka Křížová a Renáta Fučíková a ilustracemi doprovodili studenti plzeňské fakulty Ladislava Sutnara.
16. 10. 2020|

Malý princ i vyhubení živočichové. Zlatá stuha zdobí nejlepší knihy pro děti

Více než sto osmdesát knih vydaných v loňském roce si přálo získat cenu za nejlepší počiny pro děti a mládež. Zlatou stuhou pro vítěze se ale může ozdobit jen několik z nich, přehled oceněných titulů nabízí následující fotogalerie. Předávání stuh 28. ročníku do rukou autorů se z důvodu současné nepříznivé situace přesunulo na podzim.
4. 5. 2020|

Komiksodějky se vypořádají s muži i princeznami

Toy_Box, Lela Geislerová nebo Lucie Lomová jsou už dobře zapsaná jména komiksových autorek. Zdaleka ale nejsou jediné. Nová publikace chce ukázat, že tomuto umění, jehož převládajícími tvůrci jsou muži, se v Česku věnuje i řada kreslířek a scenáristek. Ve sborníku Komiksodějky se jich představuje jednadvacet.
27. 8. 2019|

Od Narnie přes TGM po Kafku. Ilustrace Renáty Fučíkové začaly vyprávět Stories

Ilustrovala knihy o osobnostech jako Karel IV. nebo Tomáš Garrigue Masaryk, dětem svými kresbami přiblížila Bibli a všem čtenářům obrazově zprostředkovala i svět Franze Kafky. Průřez dílem výtvarnice Renáty Fučíkové teď otevřela výstava Stories v pražské Ville Pellé.
15. 4. 2019|