TÉMA

Migranti

V Německu zavádějí speciální platební karty pro uprchlíky. Budou na ně dostávat dávky

Německo chce nadále omezovat ilegální migraci. Kromě kontrol na hranicích s Českem a Polskem se snaží odradit ty běžence, kteří do Německa míří kvůli sociálním dávkám. Od léta je spolkové země přestanou vyplácet v hotovosti. Uprchlíci je dostanou převodem na kartu fungující v omezeném režimu. Někde už ji úřady zavedly.
10. 3. 2024|

Do Evropské unie přišlo v roce 2023 nejvíce žadatelů o azyl od migrační krize

Počet žadatelů o azyl v zemích EU se v loňském roce meziročně zvýšil o 18 procent na 1,14 milionu, což je nejvíce od migrační krize z let 2015 a 2016. Oznámila to Agentura Evropské unie pro otázky azylu (EUAA). Nejčastěji azylanti přicházeli ze Sýrie, Afghánistánu či Turecka a mířili do Německa či Francie. Více než polovina vyřízených žádostí byla loni zamítnuta. Téměř 900 tisíc žádostí ke konci roku 2023 čekalo na vyřízení, z toho asi polovina déle než půl roku.
28. 2. 2024|

Hlasování jako válka. Lukašenko ze strachu z protestů utáhl před běloruskými sněmovními „volbami“ šrouby

Bělorusové si v neděli vybírají nové složení dolní sněmovny a místních správ. Tak by tomu tedy bylo, kdyby „volby“ nebyly okatě nastaveny způsobem, aby v nich nemohl vyhrát nikdo, kdo by jakkoli ohrozil moc „posledního diktátora Evropy“, běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Ten se zřejmě chce za každou cenu vyhnout jakémukoliv nepříjemnému překvapení, které by se třeba jen vzdáleně podobalo mohutným protestům proti jeho režimu z léta a podzimu 2020. Podle analytiků připomínaly přípravy na hlasování spíše dobře naplánovanou vojenskou operaci.
25. 2. 2024|

Česko se při hlasování o paktu o migraci a azylu EU zdrží. Podle Kupky je nový návrh horší než předchozí

Česko se při hlasování o paktu o migraci a azylu Evropské unie zdrží. Po jednání vlády to ve středu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Nová podoba návrhu je podle něj pro Česko horší než ta, na níž se podílelo během svého předsednictví. Zdůraznil, že pokud by byl pakt přijat, neznamená to, že by Česko mělo povinnost přijímat migranty.
7. 2. 2024|

Rodina Maximenkových se znovu shledala. Od začátku rusko-ukrajinské války se sešla třikrát

Od začátku ruské agrese vůči Ukrajině brzy uplynou dva roky. Válka rozdělila stovky tisíc rodin. Muži odešli bojovat a ženy s dětmi často zemi opustily. Je to i příběh Maximenkových, které Česká televize sleduje od začátku. Teď se krátce setkali doma na Ukrajině.
4. 2. 2024|

Při překonávání kanálu La Manche zahynulo pět migrantů. Od cesty do Británie je neodradila ani zima

Ve vodách kanálu La Manche o víkendu přišlo o život pět migrantů, sedmdesát dalších zachránila pobřežní hlídka. Jejich snahu dostat se z Francie do Velké Británie neumenšila ani zima. Policie během minulého roku zmařila pokusy překročit kanál 32 tisíc lidí. Francouzské úřady informovaly, že na sever země v budoucnu zamíří další tisíce migrantů.
15. 1. 2024|

U břehů Libye zahynuly desítky migrantů. Středomořská cesta je nebezpečná, Itálie hledá řešení

Nejméně 61 migrantů, včetně žen a dětí, se pravděpodobně utopilo při nehodě jejich plavidla u břehů Libye. Dalších 25 lidí se podařilo zachránit. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na Mezinárodní organizaci pro migraci (IOM).
17. 12. 2023|

Finsko opět uzavře všechny hraniční přechody s Ruskem, oznámila ministryně vnitra Rantanenová

Finsko s cílem zastavit nápor žadatelů o azyl znovu uzavře celou hranici s Ruskem, prohlásila v parlamentu ministryně vnitra této severské země Mari Rantanenová. Finsko přitom dříve během čtvrtku otevřelo podle agentury Reuters dva z osmi přechodů na hranici se svým východním sousedem.
14. 12. 2023|

Finsko na dva týdny zavře hranici s Ruskem

Finsko uzavře na dva týdny celou hranici s Ruskem ve snaze zastavit příliv migrantů z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí. Na tiskové konferenci to oznámil finský premiér Petteri Orpo. Opatření začne platit v noci na čtvrtek.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 17:37|

Finsko uzavře čtyři přechody na hranici s Ruskem, migranti bez dokladů míří z východu i do Estonska

Finsko uzavře čtyři hlavní přechody na hranicích s Ruskem, aby omezilo počty přicházejících žadatelů o azyl z třetích zemí. Opatření by mělo začít platit v noci na sobotu a trvat do 18. února. Podle agentury Reuters to oznámil finský premiér Petteri Orpo. Také do Estonska podle tamních úřadů přicházejí z Ruska migranti bez dokladů. Norská ministryně spravedlnosti Emilie Engerová Mehlová řekla, že pokud to bude nutné, je její země připravena hranici narychlo také uzavřít.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 18:19|

Vládní plán deportací do Rwandy pohořel. Britský soud ho zamítl

Britský nejvyšší soud ve středu rozhodl, že vládní plán deportací žadatelů o azyl do Rwandy není v souladu se zákonem. Soudci v jednomyslně schváleném verdiktu došli k závěru, že africkou zemi nelze považovat za bezpečnou a že migrantům tam hrozí špatné zacházení. Rozsudek je porážkou pro konzervativní kabinet premiéra Rishiho Sunaka, jenž deportace prosazoval ve snaze snížit počet migrantů, kteří do Británie nelegálně připlouvají přes Lamanšský průliv. Sunak se ale plánu nevzdává a chce lety do Afriky zahájit na jaře 2024.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:16|

Zrychlit deportace extremistů z řad imigrantů. Francouzští senátoři schválili přísnější zákon

Francouzský senát schválil nový imigrační zákon. Cílem je, aby bylo možné rychleji deportovat odmítnuté žadatele o azyl, radikály a zločince. Schválené znění je ještě přísnější, než co navrhoval kabinet. Nové znění nicméně pochválil i ministr vnitra Gérald Darmanin. Není jisté, jakou podporu bude mít mezi poslanci Národního shromáždění, k prosazení novely bude možná potřebovat speciální článek ústavy.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:55|

Na pomoc farmářům blízko Pásma Gazy se sjíždějí lidé z celého Izraele

Na pomoc klíčovému odvětví se na jih země sjíždějí dobrovolníci z celého Izraele. Mezi izraelskými farmáři a jejich pomocníky natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
12. 11. 2023|

Německo sníží podporu azylantů a zachová kontroly na hranicích

Německo zachová kontroly na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem, protože ostraha vnějších hranic Evropské unie je neúčinná. Během nočního jednání se na tom shodl kancléř Olaf Scholz s premiéry spolkových zemí. Německo také omezí dávky pro žadatele o azyl a výplatu části finančních výhod převede z hotovosti na předplacenou kartu. Bavorský premiér Markus Söder a jeho saský kolega Michael Kretschmer s výsledky spokojeni nejsou, podle nich potřebuje Německo zásadní změnu migrační politiky.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 12:05|

Zdrogovaná řidička ujížděla městem s dodávkou plnou migrantů, policisté ji nakonec zastavili násilím

Na Zlínsku v pondělí odpoledne ujížděla policistům řidička dodávky, ve které bylo sedmnáct běženců. Ohrožovala při tom ostatní řidiče, do jednoho z protijedoucích vozidel narazila. Policii se auto podařilo zastavit po několika kilometrech. Řidička, která byla pod vlivem drog, skončila v policejní cele. V tiskové zprávě to uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Policisté nakonec vozidlo zastavili násilně, podle serveru iDNES.cz do něj úmyslně narazili.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 19:28|

Převaděč, který loni havaroval s migranty u Břeclavi, půjde do vězení

Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu pro převaděče za to, že loni v říjnu ujížděl policii v dodávce s třiceti migranty a havaroval. Do věznice s ostrahou půjde na šest let a devět měsíců. Uhradit má také stovky tisíc korun jako náhradu škody. Při manévrech a havárii dodávky se zranilo šest migrantů.
5. 10. 2023Aktualizováno5. 10. 2023, 11:52|

Středozemní moře na cestě do Evropy letos překonalo 186 tisíc migrantů, uvedl úřad OSN

Přes Středozemní moře se letos dostalo do Evropy zatím zhruba 186 tisíc migrantů. Z nich 130 tisíc registruje Itálie, což znamená nárůst o 83 procent ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Informovala o tom podle agentury DPA ve čtvrtek v Radě bezpečnosti OSN ředitelka kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v New Yorku Ruven Menikdiwelaová.
29. 9. 2023|

Unie pomůže Itálii s migranty na ostrově Lampedusa, ujistila von der Leyenová

Itálie může počítat s pomocí Evropské unie při řešení situace na ostrově Lampedusa, který se v posledních dnech potýká s přílivem tisíců migrantů. V neděli to prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která tento malý středomořský ostrov nedaleko afrického pobřeží navštívila společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.
17. 9. 2023|

Dodávka na D1 v Brně převážela migranty, po nehodě utekli

Na 196. kilometru D1 v Brně se ve směru na Prahu srazily tři dodávky. Nehoda byla bez zranění, jedna z nich ale převážela migranty, kteří z ní utekli. Asi třicetičlennou skupinu policisté následně našli. Nadále pátrají po řidiči a pravděpodobném převaděči.
15. 9. 2023|

Na hranici mezi USA a Mexikem uvázly za zábranami na několik dní stovky migrantů

Americká pohraniční stráž ve čtvrtek na americko-mexické hranici nedaleko kalifornského San Diega začala zpracovávat údaje migrantů. Stovky lidí tam přišly v uplynulém týdnu a uvázly za kovovými zábranami, informovala agentura Reuters.
15. 9. 2023|

Italskou Lampedusu zahltily tisíce migrantů. Ostrov vyhlásil stav nouze

Úřady na italské Lampeduse vyhlásily stav nouze. Za tři dny tam dorazilo skoro deset tisíc migrantů, což je více, než má tento malý ostrov obyvatel. Situaci označil za „tragickou, dramatickou a apokalyptickou“ i farář Don Carmelo Rizzo ze sicilské provincie Agrigento, pod níž Lampedusa administrativně spadá, píše agentura ANSA. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k „evropské solidaritě“ s Itálií.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 14:36|

Policisté podle GIBS na hranici s Balkánem nejednali protiprávně. Inspekce šetřila údajné násilí na migrantech

Policie podle závěru Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v rámci svých misí na hranici s Balkánem neporušila zákon. Inspekce se zabývala možným porušením Evropské úmluvy o lidských právech ze strany policie a údajným násilím vůči migrantům. Mluvčí GIBS Ivana Nguyenová to uvedla na dotaz České televize. Případ nyní podle mluvčí inspekce takzvaně uložila, aniž by zahájila trestní řízení.
31. 8. 2023|

Saúdskoarabští pohraničníci zabili na hranici s Jemenem stovky Etiopanů, uvedla lidskoprávní organizace

Saúdskoarabští pohraničníci zabili od loňského března do letošního června stovky etiopských migrantů, kteří se pokoušeli do země dostat přes saúdskoarabsko-jemenskou hranici. Uvedla to v pondělí organizace Human Rights Watch (HRW) ve zprávě, v níž se opírá o vlastní analýzy. HRW má navíc informace, že zabíjení dále pokračuje.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 22:32|

Policie na D1 u Brna zastavila maďarské auto s desítkami syrských migrantů. Řidič je na útěku

Jihomoravští policisté v neděli na dálnici D1 za Brnem zastavili nákladní auto s maďarskou poznávací značkou, které převáželo 58 migrantů ze Sýrie. Původně plánovali rutinní kontrolu, řidič ale zastavil v odstavném pruhu a utekl.
13. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 17:29|