TÉMA

Chelsea Manningová

Assange se může ve sporu o vydání do USA obrátit na britský nejvyšší soud

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v pondělí uspěl u vrchního soudu v Londýně a může se odvolat k britskému nejvyššímu soudu. Assange spolu se svými právníky bojuje proti vydání do USA, kde mu v případě odsouzení hrozí až 175 let vězení za zveřejnění tajných dokumentů o amerických vojenských misích v Afghánistánu a Iráku.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 20:20|

Před 10 lety server WikiLeaks zveřejnil utajované vojenské dokumenty o válce v Iráku, Assange teď čeká na soud o vydání do USA

23. října 2010 zveřejnil internetový server WikiLeaks tajné americké vojenské dokumenty o válce v Iráku z let 2004–2009. Jen několik měsíců předtím přitom publikoval asi 80 tisíc dokumentů ohledně války v Afghánistánu. Zprávy poukazovaly na nevyšetřené týrání a vraždy civilistů. Americká vojenská přítomnost v těchto zemích se tak ukázala jako tragičtější, než veřejnost dosud tušila. Už skoro 10 let také čeká soud na hlavního strůjce a tvář WikiLeaks Juliana Assange.
23. 10. 2020|

Soud propustil Chelsea Manningovou z vězení. Před 10 lety zprostředkovala citlivé informace serveru WikiLeaks

Americký federální soudce nařídil, aby Chelsea Manningová, dříve analytik americké vojenské tajné služby Bradley Manning, byla po více než roce propuštěna z vězení. Tam byla držena proto, že odmítala vypovídat v kauze WikiLeaks. Serveru, který založil Julian Assange, poskytla citlivé informace americké armády.
13. 3. 2020|

Britský soud začal rozhodovat o vydání Assange do USA. Líčení může trvat i několik měsíců

Britský soud zahájil jednání o žádosti Spojených států o vydání zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Ten je v USA obžalován ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Australan je momentálně v londýnském vězení poté, co se několik let skrýval na ekvádorské ambasádě.
24. 2. 2020|

Assange se odmítá podvolit případnému vydání do USA. Jeho případ začal řešit londýnský soud

Soud v Londýně začal projednávat, zda Velká Británie může na americkou žádost vydat do Spojených států zakladatele portálu WikiLeaks Juliana Assange. Australského občana Assange, který je po vypovězení z ekvádorské ambasády v britském vězení, Američané viní z průniku do počítačů amerického ministerstva obrany. Assange ve videopřenosu z vězení, kde si odpykává trest za porušení podmínek kauce, řekl, že se extradici do USA nepodvolí.
2. 5. 2019|

V americké armádě už nesmějí sloužit lidé po změně pohlaví

Do amerických ozbrojených sil už nesmějí vstoupit lidé, kteří podstoupili změnu pohlaví nebo o ni usilují. Vojáci s takzvanou genderovou dysforií budou moci ve službě zůstat, ale bez možnosti změny pohlaví. Nová pravidla začala platit tento týden. Prezidentu Donaldu Trumpovi a ministerstvu obrany trvalo jejich prosazení téměř dva roky, a to kvůli velkému odporu zastánců lidských práv.
13. 4. 2019|