TÉMA

Předpisy

Evropská komise odpovídá na protesty farmářů. Chce jim zjednodušit předpisy

Evropská komise (EK) ve čtvrtek představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže pro zemědělce a další opatření, která mají zmírnit tlak, jemuž zemědělci čelí. Chtěla by mimo jiné zjednodušit některé podmínky, které musí farmáři v Evropské unii splňovat pro získání dotací, či snížit počet kontrol v zemědělských podnicích až o 50 procent. V pondělí se návrhy budou zabývat ministři zemědělství 27 členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu.
22. 2. 2024|

Soud zamítl dohodu chránící firmu Purdue Pharma před žalobami

Americký federální soud zrušil urovnání ve výši zhruba 4,5 miliardy dolarů (asi 100 miliard korun), které mělo právně chránit majitele firmy Purdue Pharma. Společnost vlastněná rodinou Sacklerových je předmětem tisíců žalob kvůli svému léku OxyContin, jenž byl podle nich v USA jedním ze spouštěčů takzvané opiátové krize, která stála od roku 1999 životy až půl milionu lidí.
17. 12. 2021|

Bezpečnostní pravidla pro panelové domy se liší. Důležitá je volná úniková cesta nebo správné vstupní dveře

Bezpečnostní pravidla, o kterých se hovoří v souvislosti s požárem v Bohumíně, jsou pro různé panelové domy odlišná. Rozhodující je doba, kdy byla budova postavena. Předpisy totiž nikdy neplatí zpětně a přísnější opatření se zavádějí případně až po rekonstrukci. Obecně je důležité sledovat v souvislosti s bezpečností domu čtyři oblasti – zda má příjezdovou cestu a prostor pro hasiče, správné vstupní dveře, volnou únikovou cestu a funkčnost technologií a vybavení.
10. 8. 2020|

Pracovník špatně přečerpával fenol, další dva na něj nedohlédli. Kvůli děčínské tragédii padla tři obvinění

Kvůli loňskému úniku fenolu v Děčíně, po kterém zahynuli dva lidé, obvinila policie tři pracovníky firmy Chemotex, v jejímž areálu k úniku došlo. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové jsou obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 14:56|

Čeští železničáři koupili know-how francouzských vysokorychlostních tratí. Chtějí tak zrychlit přípravu

České vysokorychlostní tratě se budou řídit vzorem z nejklasičtějších – totiž francouzskými tratěmi LGV, po kterých se jezdí již od začátku 80. let. Správa železniční dopravní cesty uzavřela na Železniční konferenci v Dříteči u Pardubic memorandum s Francouzskou státní železniční společností (SNCF), které umožní převzít francouzské normy a předpisy pro stavbu. SŽDC chce první vysokorychlostní trať (VRT) v Česku začít stavět za šest let.
12. 4. 2019|