TÉMA

Farmář

Protest farmářů ve Varšavě se zvrhl v potyčky s policií. Demonstranti zapálili pneumatiky i rakev

Ve Varšavě opět demonstrovali polští zemědělci, kteří se bouří proti klimatické politice Evropské unie a proti dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Při střetech s farmáři u sídla parlamentu bylo zraněno několik policistů, asi dvanáct lidí bylo zadrženo, sdělila policie. Protestující také pálili pneumatiky, vlajky EU i rakev s nápisem Rolník. Demonstrace mají trvat do pátku.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 20:11|

Green Deal farmářům pomůže, zboží z Ukrajiny nesmí poškodit jejich produkci, říká k protestům eurokomisař

S farmáři je třeba vést na národní úrovni dialog ohledně toho, co je konkrétně trápí, aby cítili, že jsou vyslyšeni. V rozhovoru pro ČT to uvedl eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius. Zboží přicházející z Ukrajiny se podle něj musí sledovat, aby nepoškozovalo produkci místních zemědělců. Pokud jde o klimatickou unijní politiku, Zelenou dohodou se často straší, nicméně většina věcí, na něž si farmáři stěžují, se podle eurokomisaře týká pravidel společné zemědělské politiky a obchodních opatření, nikoli Green Dealu – ten naopak může farmářům pomoci dlouhodobě zajistit slušné živobytí.
22. 2. 2024|

Výborný se protestů zemědělců v Česku nebojí. Hlaváček mu však vyčetl národní politiku

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si nemyslí, že by se protesty evropských zemědělců rozšířily i do Česka, chápe však jejich frustraci z byrokracie. Europoslanec Martin Hlaváček (nestr. za ANO) vidí za nespokojeností farmářů jiné důvody – například i neřešenou situaci dovozu z Ukrajiny. Agrární analytik Petr Havel by uvítal, kdyby evropská zemědělská politika poskytla farmářům více podnikatelské svobody. Zaznělo to v pátečních Událostech, komentářích.
3. 2. 2024|

Protestující farmáři se přesunuli do Bruselu. Chtěli oslovit summit evropských lídrů

Na Lucemburském náměstí před europarlamentem ve čtvrtek hořely ohně, zemědělci tam navezli hromadu hnoje. Do ulic Bruselu přijely kolony traktorů, aby na sebe upozornily představitele Evropské unie a prosadily větší pomoc zemědělcům v souvislosti s daněmi, rostoucími náklady a levným dovozem.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:06|

Francie v reakci na protesty farmářů uzákoní potravinovou suverenitu

Francouzský premiér Gabriel Attal podle agentury Reuters oznámil, že země zapracuje do zákona zásadu „potravinové suverenity“, a představil další opatření, která mají potlačit nepokoje francouzských zemědělců, jež se mezitím rozšířily i do dalších evropských zemí. Attal dodal, že je potřeba více pracovat na řešení obav farmářů na úrovni Evropské unie, zejména pokud jde o dohody o volném obchodu.
1. 2. 2024|

Kvůli válce na Ukrajině hrozí celosvětová potravinová krize. Zdražování hnojiv zrychluje inflaci

Kvůli ruské agresi na Ukrajině by mohlo dojít na celosvětovou potravinovou krizi. Už teď válka a s ní spojené sankce komplikují dodávky hnojiv a zvedají jejich ceny. V bohatých zemích se to odráží v dalším zdražování v obchodech, v rozvojovém světě nedostatek často znamená i ztrátu práce a živobytí.
13. 4. 2022|

Francouz otevřel svou farmu stovkám uprchlíků, problémy se zákonem jeho přesvědčením neotřásly

Farmář Cédric Herrou žijící na francouzsko-italské hranici se už několikrát dostal před soud kvůli tomu, že pomáhá migrantům. V jednu chvíli bydlely na jeho farmě až tři stovky běženců. Herrou pro ně postavil s přáteli dřevěné domky. Přesto, že kvůli svému počínání musí procházet soudními procesy, s pomocí končit nehodlá.
13. 4. 2019|