TÉMA

Guillermo del Toro

Nejlepší film roku 2022 na Oscarech pobral Všechno, všude, najednou

Pětadevadesáté ceny Oscar se nesly ve znamení prvenství a návratů. Bláznivý sci-fi snímek Všechno, všude, najednou potvrdil pozici oscarového favorita. Udělování cen za rok 2022 ovládl, stal se mimo jiné nejlepším filmem. Herecké ceny si rozdělili Michelle Yeohová, Brendan Fraser, Jamie Lee Curtisová a Ke Huy Quan. Pro Frasera a Quana jde o comeback na hollywoodské výsluní. Na galavečeru v losangeleském Dolby Theatre se často opakoval také název filmové adaptace protiválečného románu Na západní frontě klid. Šanci na Oscara, nakonec nenaplněnou, měli i čtyři Češi, kteří na snímku spolupracovali.
13. 3. 2023Aktualizováno13. 3. 2023, 07:14|

Jsme jeden festival, řekli si v Cannes, Benátkách i Varech. A promítají on-line a zdarma

Více než sto celovečerních filmů, dokumentů i krátkometrážních filmů a k tomu debaty třeba s oscarovými režiséry jsou od 29. května dostupné on-line a zdarma. Program projektu We Are One: A Global Film Festival sestavilo několik filmových přehlídek, jejichž konání letos většinou omezil covid-19. Zapojil se i festival ve Varech, který tak může mezinárodnímu publiku představit například komedii Adela Has Not Had Supper Yet, tedy Adéla ještě nevečeřela.
29. 5. 2020|

Recenze: Hellboy se vyhnul filmovému peklu. Ale jak zhrubl, ztratil půvab a hledá smysl své existence

Pekelník s upilovanými rohy a kamennou pravačkou to po více než deseti letech opět zkouší na plátnech kin. Zatímco na předchozích filmech Guillerma del Tora (nedávno oceněného Oscarem za Tvář vody) bylo vidět, že jsou tvořené s láskou a potěšením, aktuálnímu snímku schází sebevědomá režijní vize, která by dílo vyvedla z béčkových vod. Nápad svěřit materiál někomu jinému a odstřihnout se od prvních dvou dílů tak nedává smysl.
13. 4. 2019|