TÉMA

EDUin

Místo memorování snaha chápat souvislosti. Ministerstvo navrhlo změny vzdělávání

Nový rámcový vzdělávací program pro školy by měl přispět ke snižování nerovností ve vzdělávání a posílit výuku zaměřenou na dovednosti, řekl k zahájení veřejné konzultace tohoto programu ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Větší důraz by se měl klást na aktivní práci s informacemi a hledání souvislostí. Odborníci i veřejnost se nyní mohou k návrhu vyjádřit, čas na to mají do konce května.
2. 4. 2024|

Bek o den prodloužil termín pro podání přihlášek na střední školy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) o den prodloužil termín pro podávání přihlášek na střední školy. Poslední možnost tak budou mít uchazeči ve středu. Poprvé se letos mohou hlásit elektronicky a podat až tři přihlášky. Stále je možné využít i tradiční papírovou formu, případně hybridní, tedy zkombinovat tištěnou přihlášku s podporou elektronického systému. Uchazeči musejí školám přiřadit priority a tím určit, kam chtějí nejvíce. Jednotné přijímací zkoušky budou v dubnu.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:33|

Uchazečům o střední školy se od čtvrtka otevřou on-line přihlášky, novinkou jsou i priority

Od čtvrtka bude možné on-line podat přihlášky na střední školy. Systém má podle Cermatu zvládnout až dvacet tisíc uživatelů v jeden moment. Pokud by první nápor neunesl, radí počkat na další dny. Rychlost nerozhoduje a přístup budou mít zájemci do 20. února, tedy téměř tři týdny.
29. 1. 2024|

Nové třídy gymnazistů na průmyslovkách či obchodních akademiích. I tak Praha vyřešila převis nepřijatých deváťáků

V boji za vyšší kapacity na středních školách otevřela Praha na začátku září dvanáct nových tříd, z toho osm gymnaziálních. ČT to sdělil magistrát hlavního města. Metropole už během jarních měsíců slibovala, že v nadcházejících letech podobných tříd zvládne zřídit 64. Podle dat organizace PAQ Research to ale stačit nebude a nových tříd by v budoucnu muselo přibýt několikanásobně víc. Polovina z nových gymnaziálních tříd vznikla na obchodních nebo průmyslových středních školách. Zcela novou školu město nezřídilo.
12. 9. 2023|

168 hodin: Premianti zůstávají bez středních škol. Zahlcená jsou gymnázia i učiliště

Nepřijata, nepřijat. Deváťáci se ocitají bez střední, na které budou od září pokračovat. Obrovskému přetlaku čelí hlavně školy s maturitou ve velkých městech. Některé děti, které by se dřív hravě dostaly na gymnázium, končí na odborných školách nebo učilištích. Že bude letos dětí ještě více než loni, se vědělo od roku 2008, kdy se letošní deváťáci narodili. A že je pro ně zejména v Praze málo míst na gymnáziích, se vědělo také. Řešení nepřišlo a výsledkem je stres a nejistota stovek dětí a jejich rodičů. Pro 168 hodin o tom natáčeli Jaroslav Hroch a Darina Vlková.
15. 5. 2023|

Bek se ujal ministerstva školství, chce zlepšit dostupnost vzdělávání. Dvořák převzal evropské záležitosti

Prezident Petr Pavel jmenoval na Pražském hradě nové členy vlády. Ministrem se nově stal dosavadní náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák (STAN), který nahradil Mikuláše Beka (STAN) na postu ministra pro evropské záležitosti. Bek se přesunul na resort školství, který se uvolnil rezignací Vladimíra Balaše (STAN). Po pověření vedením nového resortu odjeli Bek s premiérem Petrem Fialou (ODS) na Malou Stranu, aby se ministr úřadu skutečně ujal.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 19:19|

Máme moc úzce specializovaných oborů studia, posilme všeobecné vzdělávání, nabádá expert

Exministr školství Petr Gazdík (STAN) v pátečních Událostech, komentářích mimo jiné řekl, že navzdory silnému populačnímu ročníku mají střední školy v Česku kapacitu dostatečnou. Programový ředitel organizace EDUin Miroslav Hřebecký upozornil, že existuje velké množství velmi úzce specializovaných studijních oborů a že má Česko oproti zbytku Evropy nebývale vysoký podíl odborného vzdělávání na úkor toho všeobecného. Podle poslankyně a členky sněmovního výboru pro vědu, vzdělání a kulturu Jany Berkovcové (ANO) by mohla být cestou vpřed lycea.
15. 4. 2023|

Tisíce ukrajinských středoškoláků nechodí do českých škol. Nepomohly ani stamiliony od státu

V Česku pobývá odhadem dvacet tisíc mladých Ukrajinců, kteří nechodí na zdejší střední školy, ač na to mají věk. Stát sice vyčlenil 200 milionů korun na skupiny, kde by se mohli na studium v tuzemsku adaptovat, zájem o ně je ale malý. Většina mladých uprchlíků se tak dál vzdělává na dálku v domovských školách na Ukrajině. I když je to kvůli válce mnohdy složité.
19. 11. 2022|

Chci rozhodovat podle tvrdých dat, revoluci nečekejte, vzkázal kandidát na ministra školství Balaš

Vladimír Balaš (STAN), kterého ve středu plánuje prezident Miloš Zeman jmenovat novým ministrem školství, v pondělních Událostech, komentářích mimo jiné prozradil, že na nabídku resort vést nekývl okamžitě, naopak se nejprve radil například se svou ženou. Po nástupu do úřadu nechystá revoluci, chce maximálně využít tým, který už tam působí. Rozhodování chce Balaš co nejvíce založit na tvrdých datech.
27. 6. 2022|

Poslanec STAN Vladimír Balaš je kandidátem na ministra školství, potvrdil Rakušan

Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. STAN v pátek večer po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámilo, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři STAN seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra Petra Fialu (ODS). V pondělí se Fiala s Balašem osobně sejde, uvedlo STAN. Někteří odborníci pochybují, zda se kandidát na ministra orientuje v regionálním školství.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 22:51|

Kvůli dětem běženců hrozí nedostatek míst ve školkách, varují neziskové organizace. Ubytování by se mělo koordinovat

Počet vydaných víz pro ukrajinské uprchlíky v posledních dvou týdnech klesá, nicméně neziskové organizace varují, že kvůli ubytování běženců by mohly vznikat lokality s nedostatkem míst ve školkách. Kvůli potřebě přijetí předškoláků nemusí být v mateřinkách dost kapacit pro menší děti. Uprchlíci z Ukrajiny si také v Česku založili více než sto tisíc bankovních účtů a další přibývají. Kvůli ukončení spolupráce s ministerstvem vnitra bude muset Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) také přerušit nebo ukončit právní pomoc žadatelům o azyl. Bude moci zastupovat jen několik málo lidí, informoval ředitel organizace Martin Rozumek.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 20:05|

Ukrajinští uprchlíci dle pojišťoven nezatíží zdravotní systém. Do Česka jich přišlo téměř 200 tisíc

Z údajů mobilních operátorů vyplývá, že počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přišli do Česka, se blíží 200 tisícům. Na jednání sněmovního bezpečnostního výboru to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Cizinecké policii se dosud ohlásilo téměř 70 tisíc lidí, ve středu jich bylo skoro sedm tisíc.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 20:11|

Distanční výuka byla pro učitele časově náročnější, znamenala i víc stresu, ukázal průzkum

Výuka na dálku v době epidemie covidu-19 ukázala, že ve školách chybí systémová podpora učitelů a jejich vedení. Pro zhruba tři čtvrtiny vyučujících byla distanční výuka víc stresující než prezenční vyučování. U přibližně dvou pětin pedagogů se v době epidemie projevily středně těžké příznaky depresí. Vyplývá to z průzkumu společnosti PAQ Research a projektu Kalibro pro organizaci Učitel naživo. Výzkum se uskutečnil mezi 13. květnem a 1. červnem, zúčastnilo se ho 603 vyučujících ze základních škol.
24. 6. 2021|
OVM

Tlačím tím na ministry, vysvětlila Maláčová, proč chce zpřísnit systém dávek. Podle ekonoma se nevyplatí trestat děti za rodiče

„O opatřeních proti chudobě diskutujeme, ale nic se neděje. Pokud přijdou ostatní ministři se systémovým řešením, ráda svůj návrh stáhnu,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), proč připravila zákon o přídavku na bydlení. Ten zpřísní přidělování dávek. K zákonu, který je nyní v připomínkovém řízení, mají výhrady ministerstva, obce i organizace zaměřené na vzdělávání a sociální problematiku. Maláčová to řekla v pořadu Otázky Václava Moravce.
9. 2. 2020|

Začínají přijímačky na střední školy. Podle Kartouse by byla lepší třeba esej, prověřila by myšlení

Na maturitních oborech středních škol začínají v pátek jednotné přijímací zkoušky. Podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které je organizuje, se letos přihlásilo 89 867 dětí. Uchazeči budou skládat hodinový test z češtiny a test z matematiky, který trvá 70 minut. Podle Bohumila Kartouse z organizace EDUin je taková specializace příliš úzká a bylo by lepší testovat komplexní dovednosti. Rodiče by se pak měli snažit, aby na své děti netlačili a zbytečně je nestresovali.
12. 4. 2019|