TÉMA

Aplikace

PŘEHLEDNĚ: Co umí mobilní aplikace Portálu občana a jak na ni

Mobilní verze Portálu občana má usnadnit elektronickou komunikaci občanů se státem prostřednictvím více než šesti set služeb, které nabízí i webová verze portálu. Aplikace, kterou ve čtvrtek oficiálně spustila Digitální a informační agentura (DIA), umožňuje přístup do veřejných registrů, podání daňového přiznání nebo používání datových schránek. Ještě letos by pak měly přibýt i další služby. Mobilní verzi je možné stáhnout v obchodech App Store a Google Play.
včera|

Portál občana je ke stažení už i do mobilu

Digitální a informační agentura (DIA) ve čtvrtek ráno oficiálně spustila mobilní verzi Portálu občana. Služba slouží pro kontakt lidí se státní správou. Podle ředitele agentury Martina Mesršmída by se i díky nové mobilní aplikaci mohl do konce roku zvýšit počet uživatelů služby ze současných 1,2 milionu na 1,6 až 1,7 milionu.
včera|

Z aplikace Tečka se stala EZkarta. Poskytuje informace o očkováních uživatele

Aplikace Tečka, která v době pandemie covidu sloužila k ověření bezinfekčnosti, se změnila na EZkartu. V té se nově zobrazují informace o všech očkováních aplikovaných od začátku roku 2023. Statisícům lidí, kteří měli v mobilu staženou původní aplikaci, se do nové podoby automaticky aktualizovala. Další ji můžou stahovat. Papírové očkovací průkazy pacientům ale zatím také zůstanou. Ve středu byl systém nárazově přetížen a aplikace byla kvůli velkému zájmu pro některé uživatele dočasně nedostupná.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 12:43|

Podvodníci nalézají nové cesty, jak lidi připravit o peníze. Nabízejí i falešnou práci

Kyberzločinů v Česku přibývá a podvodníci vymýšlejí stále nové způsoby, jak důvěřivé lidi připravit o peníze. Třeba v Moravskoslezském kraji takových případů loni policisté řešili na patnáct set. Řadu dalších případů ale lidé na policii ani nenahlásili. Může se jednat i o podvodné nabídky práce.
2. 3. 2024|

Sprejeři loni napáchali škody za sto milionů. Téměř polovinu částky tvoří případy z Prahy

Škody za nelegální graffiti se za loňský rok vyšplhaly na 99,6 milionu korun. Jedná se o nárůst o více než šestnáct milionů oproti předešlému roku. České televizi to potvrdila policie. Jenom v Praze škody způsobené sprejerstvím činily více než 42 milionů korun. Průměrná škoda za jeden případ pak poprvé přesáhla částku dvacet tisíc korun.
1. 3. 2024|

Měsíc od spuštění aplikace eDoklady má digitální občanku v telefonu přes 286 tisíc lidí

Aplikaci eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, si od jejího spuštění stáhlo přes 286 tisíc lidí. Informaci České televizi poskytla Digitální a informační agentura (DIA), která novinku spustila přesně před měsícem. Podle agentury aplikaci eDoklady už teď dobrovolně přijímá i řada orgánů veřejné moci. Ty přitom takovou povinnost budou mít ze zákona až od 1. ledna 2025.
20. 2. 2024|

Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.
24. 1. 2024|

Přihlášení do eDokladů provázejí problémy, i tak si je za dva dny stáhlo přes sto tisíc lidí

Problémy s přihlášením do nové aplikace eDoklady prostřednictvím Identity občana přetrvávají i v neděli. Důvodem je přetížení infrastruktury Národní identitní autority (NIA), na které Identita občana pracuje. Vyplývá to z reakcí uživatelů na síti X i z informací na webu Identity občana. V sobotu si aplikaci, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, stáhlo přes 70 tisíc lidí. V neděli celkový počet stažení podle mluvčí Digitální informační agentury Anny-Marie Lichtenbergové překročil sto tisíc.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 21:42|

Aplikace eDoklady zaznamenala velký nápor uživatelů i problémy s přihlášením

Aplikace eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty kartičky občanského průkazu v mobilním telefonu, čelila od pátečního večera velkému zájmu uživatelů. Kvůli náporu se objevily problémy s přihlášením. Digitální a informační agentura (DIA), která má aplikaci na starosti, v sobotu kolem poledne uvedla, že kvůli náporu má výpadek Identita občana, která je potřebná k přihlášení. Aplikaci si za první den stáhlo podle DIA přes 70 tisíc lidí.
20. 1. 2024Aktualizováno20. 1. 2024, 20:18|

Co přinese nová aplikace eDoklady: otázky a odpovědi

Nová mobilní aplikace eDoklady, která zájemcům nahradí kartičku občanského průkazu, začne fungovat v sobotu 20. ledna. Od začátku budou aplikaci akceptovat ústřední orgány státní správy a dobrovolně i některé obce, které se už přihlásily. Od dubna ji bude přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak samosprávy nebo Česká pošta, uvedla Karolína Sadílková z Úřadu vlády.
19. 1. 2024|

Systém pro whistleblowery mají mít od pátku i menší firmy

Systém pro ochranu oznamovatelů, takzvaných whistleblowerů, musí mít od pátku i firmy s více než 50 zaměstnanci. Doposud se povinnost týkala jen velkých firem s 250 a více lidmi. Ne všem menším podnikům se ale podle odhadů Asociace malých a středních podniků (AMSP) podařilo novinku včas zprovoznit. Bez systému tak podle ní teď může být i polovina menších firem.
15. 12. 2023|

Nástup Alzheimera se často nedaří zachytit včas. Pomoci by mohla nová aplikace

Alzheimerova choroba nebolí a ne vždy se její nástup podaří zachytit včas. S rozpoznáním prvních příznaků má pomoci nová aplikace. Na jejím vývoji pracovali odborníci z Pražského inovačního institutu společně s ČVUT a Národním ústavem duševního zdraví. Zatím si ji může vyzkoušet jen omezený počet lidí, přístupná všem by měla být už na jaře.
8. 12. 2023|

Kontroly aplikací čTečka za covidu byly dle NSS v rozporu se zákonem, mohly unikat citlivé osobní údaje

Kontroly aplikací čTečka za koronavirové pandemie byly podle Nejvyššího správního soudu (NSS) v rozporu se zákonem. Podle rozsudku soudu totiž kontrolující osoba mohla získat citlivé osobní údaje o zdravotním stavu uživatele. NSS verdikt z konce listopadu zveřejnil na své úřední desce. Aplikaci čTečka spustilo ministerstvo zdravotnictví v červnu 2021 spolu s aplikací Tečka, ministerstvo tehdy vedl Adam Vojtěch (za ANO). Měla přes 1,4 milionu stažení.
7. 12. 2023|

Stát uvažuje o vzniku národního srovnávače ceny potravin. Inspiraci našel v Řecku

Česko zjišťuje, jak vytvořit program pro srovnávání cenových nabídek u potravin z různých obchodů. Podobný systém funguje v Řecku, s tamním ministrem o něm jednal šéf českého resortu zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). V Řecku se díky aplikaci snížila cena potravin až o 18 procent.
21. 11. 2023|

Dražší energie budou znamenat výrazný růst cen potravin, míní Prouza. Výborný nevidí důvod k obavám

Jakékoliv navýšení cen energií od ledna 2024 znamená výrazné navýšení cen potravin, prohlásil v Otázkách Václava Moravce prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Připomněl, že konsolidační balíček přináší také vyšší daň z příjmu, změnu pravidel zaměstnávání na dohody a další změny. Dopadů růstu cen energií se obává i prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová. Snížení daně z přidané hodnoty o tři procenta se podle ní nemůže projevit. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že nevidí důvod, proč by měly ceny potravin růst. Firmy by se podle něj měly přestat na ceny energií vymlouvat, protože se dostaly na průměr EU.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 14:19|

Koalice se na rozdíl od opozice nedrolí, říká Pekarová Adamová

Poslanci začnou v úterý dopoledne další debatu o vyslovení nedůvěry vládě. Navrhlo to hnutí ANO. To si totiž nedovede představit, že by v kabinetu byl i nadále ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který v telefonu používal stejnou šifrovací aplikaci jako lidé spojovaní s kauzou Dozimetr. Jedná se o vyfabulovanou věc, která má zakrýt problémy hnutí ANO, uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) v Interview ČT24. Jednání bude podle ní dlouhé a předpokládá, že se poslanci k hlasování dostanou ve středu.
16. 10. 2023|

Vzniká pocitová mapa Jizerských hor. Má ukázat, co návštěvníkům chybí

Studentka Technické univerzity v Liberci (TUL) Helena Hlávková v rámci své doktorské práce zjišťuje, co chybí návštěvníkům Jizerských hor. Využívá k tomu aplikaci Pocitová mapa Jizerských hor. Do výzkumu se může zapojit každý, stačí na vstupním místě do hor načíst QR kód ze samolepky a vybrat z nabízených možností, přímo v mapě lze označit, kde chybí parkoviště, odpadkový koš nebo třeba toaleta, ale i místa, s nimiž je návštěvník spokojen.
16. 10. 2023|

Peking vykresluje cizince jako hrozbu. Skrze aplikaci volá po udávání „špionů“

Peking přesvědčuje čínskou veřejnost o hrozbě, kterou podle něj představují cizinci. V rámci ideologického boje se Západem proto stupňuje kampaň proti údajným špionům. Ta přichází po přijetí trojice zákonů, které se zaměřují na kontakty čínských obyvatel a institucí s občany jiných zemí. I proto představuje nová legislativa riziko pro zahraniční firmy, které v Číně působí.
30. 9. 2023|

Sedmnáctiletým řidičům i jejich mentorům poradí aplikace

V říjnu spustí Asociace autoškol s partnery aplikaci pro začínající mladé řidiče a jejich mentory. Od příštího roku totiž budou moct za volant usednout už sedmnáctiletí. V aplikaci zjistí, jaká pravidla pro začínající řidiče budou platit nebo jak a kde se v řízení zdokonalovat. Informace tam najdou i budoucí mentoři.
25. 9. 2023|

Aplikaci Záchranka někdy lidé používají neúčelně z domova, důležitá je v terénu

Denně si v aplikaci Záchranka přivolá pomoc devadesát Čechů, před dvěma lety to bylo o třetinu méně. Nejčastěji ji používají sportovci a aktivní lidé, v posledních letech ale mají o Záchranku zájem také senioři. V současnosti ji má v telefonu nainstalovanou každý pátý Čech. Záchranáři ale upozorňují, že řada lidí využívá aplikaci nesprávně – v případě, že znají adresu, nepotřebují posílat přesnou lokalizaci.
16. 7. 2023|

Jih i západ Česka, ale i Bavorsko. Na jednu jízdenku je možné jezdit napříč regiony i zeměmi

Cestující v autobusech a vlacích mohou mezi Plzeňským a Jihočeským krajem i bavorskými okresy Freyung-Grafenau, Cham a Regen jezdit na jednu jízdenku. Celodenní lístek Turista Plzeňskem a Bavorskem stojí v Česku pro jednotlivce 240 korun a pro rodinu s až pěti dětmi 360 korun.
18. 6. 2023|

Německo udělalo formální tečku za pandemií. Ukončilo provoz covidové aplikace

Oficiální německá mobilní aplikace Corona-Warn-App pro varování před koronavirem ve čtvrtek přešla do spánkového režimu, což je dalším symbolem překonání pandemie covidu-19. Projekt za téměř 230 milionů eur definitivně skončil, stejně jako protipandemická opatření. Ta ve spolkové republice skončila letos na jaře.
1. 6. 2023|

Pozor na neuvážené potvrzování kódů v mobilech, varují policisté

Kybernetická kriminalita je na vzestupu. Policisté letos řadí do této kategorie každý desátý trestný čin. Momentálně například nový škodlivý kód napadá mobilní telefony s operačním systémem Android a jejich majitele okrádá.
29. 5. 2023|

Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, má bránit daňovým únikům

Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, který by měl mimo jiné pomoct k efektivnějšímu výběru daní a zjišťování daňových úniků. V neděli to v pořadu Otázky Václava Moravce řekla nová generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. Systém by měl být uveden do provozu na přelomu let 2025 a 2026.
21. 5. 2023|