TÉMA

CzechTrade

Zahraniční export podržel českou ekonomiku, většina zboží nadále končí v unijních zemích

Solidní produkce firem pro zahraniční trhy přibrzdila propad tuzemské ekonomiky. Podle analytiků by bez ní české hospodářství loni kleslo o víc než 0,4 procenta, o kterých v pátek informoval Český statistický úřad. Export českého zboží na rozdíl od útrat domácností neklesl, naopak mírně posílil.
2. 3. 2024|

Fiala i Pašinjan se shodli na potřebě mírového řešení vztahů Arménie s Ázerbájdžánem

Cesta k mírovému řešení vztahů mezi Arménií a Ázerbájdžánem nespočívá v hledání překážek a problémů, ale ve snaze o dosažení trvalého míru. K tomu je zapotřebí nejen ázerbájdžánská strana, ale dobrá vůle na obou stranách. Česko považuje za důležité vzájemné uznání celistvosti a svrchovanosti Arménie a Ázerbájdžánu. Ve čtvrtek to řekl premiér Petr Fiala (ODS) po setkání se svým arménským protějškem Nikolem Pašinjanem v Praze.
4. 5. 2023|

Čas silné koruny si užívají dovozci i jejich zákazníci. Za kratší konec tahá export

Tento týden se česká měna dostala vůči euru na nejsilnější úroveň za téměř patnáct let. Promítá se to například do cen elektroniky nebo zájezdů. Situace nyní nahrává dovozcům a boji s inflací, naopak oslabuje vývozce. Aktuálně je euro za 23,35 koruny.
15. 4. 2023|

Stavebnictví nabralo dech, brzdou je ale nedostatek pracovníků i materiálu

Stavební výroba v Česku po více než rok trvajícím propadu letos v květnu poprvé meziročně vzrostla, a to o 5,8 procenta. Pozemní stavitelství posílilo o 4,5 procenta a inženýrské o 8,8 procenta, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Dařilo se i průmyslu, který v květnu vzrostl o čtvrtinu, kdy se objem nových zakázek zvýšil téměř o polovinu. V přebytku ve výši 6,3 miliardy korun skončil zahraniční obchod, meziročně byl o 6,9 miliardy korun lepší.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 14:20|

Tři státní agentury se stěhují do Czech House. Hospodářská komora nešetří kritikou

Agentury CzechTrade a CzechTourism se přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Přesun schválila vláda. Projekt do budoucna počítá se sloučením agentur CzechTrade a CzechInvest, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) to v příštích třech letech přinese úsporu 138 milionů korun. Hospodářská komora (HK) spojení státních agentur v minulých dnech kritizovala.
24. 2. 2020|

České firmy výsledek voleb v Británii vítají, klíčová bude teď podoba cel

Pro český byznys znamená podle oslovených expertů výsledek britských parlamentních voleb konec nejistoty a dobrou zprávu. Na druhou stranu pro průmysl bude teď klíčové, jakou konkrétní podobu dostane vzájemný obchod, cla a kvóty na dovoz zboží. Zástupci firem a jejich svazů tak doufají, že v souvislosti s brexitem dojde nakonec k rozumnému kompromisu.
13. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 16:28|

S Babišem poletí do Turecka i čeští podnikatelé. Příležitosti vidí například v energetice

Zástupci 40 českých firem odletí v pondělí na podnikatelskou misi do Turecka. Je součástí státní návštěvy, kterou vede předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Turecko nabízí českým výrobcům a dodavatelům obchodní příležitosti zejména v oblasti energetiky, obranného průmyslu, důlních technologií, automobilového průmyslu či dopravně-strojírenského komplexu. Mise potrvá do 4. září.
2. 9. 2019|

Vodní vrt, výuka žáků, obnova protržené hráze. Česko pomáhá Zambii

Jednou z prioriotních zemí české zahraniční rozvojové spolupráce se stala od roku 2018 africká Zambie. Česko tam vloni poslalo 25 milionů korun, pro letošek počítá již s 31 miliony, uvedl portál agentury CzechTrade BusinessInfo. Projekty mapoval na místě zpravodaj ČT Jakub Szántó.
7. 7. 2019|

Export do Číny je příliš nízký na to, jak často se tam jezdí, kritizoval ministr Havlíček

Závislost českých obchodníků na exportu do Německa je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) snad až příliš silná. Zároveň ale věří, že se to nikdy neukáže jako závažný problém, protože německá ekonomika zatím ve zdraví přežila všechny problémy. Řekl to na tiskové konferenci svého úřadu, na které se zároveň vyjádřil i k exportu do Číny. Je podle něj příliš malý.
20. 6. 2019|

Sestěhování tří státních agentur se oddaluje. Až nastane, ušetří se prý miliony

Sestěhování státních agentur CzechInvest, CzechTourism a CzechTrade se oddaluje. Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) počítá s tím, že jasný model, jak ke propojení dojde, bude v létě. Jeho předchůdkyně Marta Nováková počítala, že stěhování by mohlo proběhnout do června. Navíc má dojít k personálnímu propojení vybraných odborů, ušetří se tím prý miliony.
11. 5. 2019|

Česko rozšiřuje zastoupení v cizině. Otevře velvyslanectví v Singapuru a sloučí tři zahraniční agentury

Česko bude rozšiřovat své diplomatické zastoupení v cizině. Ministerstvo zahraničí se chce zaměřit hlavně na země mimo Evropu. Podle premiéra má ekonomické zájmy posílit i sloučení agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism.
6. 5. 2019|

Po výměně náměstků na ministerstvu průmyslu a obchodu končí Pilný, nastupují Jirotková a Dejl

První politickou náměstkyní na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) se stane Silvana Jirotková, jež dosud vedla státní agenturu CzechInvest, uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO). V polovině května si přivede ještě druhého náměstka, bude jím Jan Dejl z ministerstva financí, potvrdil ředitel komunikace ministerstva Jan Piskáček.
2. 5. 2019|

Havlíček chystá změny na ministerstvu. Skončí političtí náměstci i mluvčí

Budoucí ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) chce po svém jmenování 30. dubna vyměnit oba politické náměstky Alexandru Rudyšarovou a Ivana Pilného (ANO). Místo nich přijdou dva lidé z byznysu, jejich jména Havlíček neprozradil. Úkolem prvního budou inovace a slučování vládních agentur CzechTrade a CzechInvest, druhý se bude orientovat na řízení resortních organizací. Změní se i celý tým komunikace. Řekl také, že s premiérem Andrejem Babišem (ANO) personální změny neřešil.
24. 4. 2019Aktualizováno24. 4. 2019, 17:05|

Obchod s Čínou v uplynulých letech rychle rostl. A s ním i záporné saldo Česka

Za první dva měsíce letošního roku se schodek Česka v obchodování s Čínou prohloubil na 90,9 miliardy korun, o rok dříve to bylo 75,8 miliardy. Zatímco český vývoz přitom letos klesl v meziročním srovnání o zhruba čtyři procenta, dovoz se podle ČSÚ zvýšil o 17 procent. I tuto statistiku by chtěli změnit podnikatelé, kteří doprovázejí prezidenta republiky Miloše Zemana na jeho pátou cestu do Číny. Návštěva začíná ve středu.
24. 4. 2019|

Babiš navrhl, aby Číňané stavěli D3. Pak kritizoval agentury na podporu exportu

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl, že by čínské firmy mohly postavit dálnici z Prahy do Tábora. Poté kritizoval roztříštěnost agentur na podporu českého exportu. Ptal se také podnikatelů, jak využívají cesty s delegacemi do Číny. Setkal se s nimi v Dubrovníku na okraj summitu platformy 16+1, která sdružuje země středovýchodní Evropy a Číny.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 16:40|