TÉMA

Foxconn

Změna covidové politiky způsobila v Číně chaos, na zrušení opatření tlačili i podnikatelé či politici

Čína se potýká s rozsáhlou vlnou covidu-19 poté, co v prosinci po pouličních protestech většinu opatření proti šíření nemoci zrušila. Peking od začátku pandemie uplatňoval politiku nulového covidu, kterou charakterizovaly dlouhé lockdowny a časté plošné testování obyvatel. Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové nyní zavládl v zemi chaos, ačkoliv propaganda se snaží vyvolat dojem, že změna byla plánovaná dlouho dopředu. Na zrušení restrikcí také tlačili někteří podnikatelé či činitelé.
10. 1. 2023|

Čína po protestech částečně zmírňuje proticovidová opatření, do MHD mohou i lidé bez testu

Vybrané části Číny zmírňují protiepidemická opatření. Proti dlouhodobým přísným uzávěrám v minulých týdnech protestovali lidé ve více než dvacítce měst. Podle odborníků jsou podobné projevy v zemi ojedinělé. Politika nulové tolerance uvěznila řadu lidí v jejich domovech, často s nedostatečnými zásobami jídla nebo léků.
5. 12. 2022|

Čína zpřísnila proticovidová opatření. V továrně na výrobky Apple propukly nepokoje

Čínské úřady ve středu zavedly další opatření, aby omezily rychlý nárůst případů onemocnění covid-19, a zvýšily tak obavy investorů o ekonomiku. V největší továrně na výrobu chytrých telefonů od společnosti Apple na světě propukly nové nepokoje, které podle agentury Reuters poukazují na sociální a finanční dopady těchto omezení.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 21:59|

Situace v Číně houstne. Lockdowny rozdmýchávají frustraci obyvatel

Čínské úřady přiznaly první tři úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem za poslední půlrok. Čísla nakažených znovu rostou, za neděli přibylo téměř 27 tisíc případů. Kvůli přísným uzávěrám se minulý týden bouřili obyvatelé jihočínského Kantonu. Školy a další veřejná místa jsou uzavřené i v hlavním městě. O tamní situaci v souvislosti s šířením onemocnění covid-19 informovala ve vysílání zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.
21. 11. 2022|

Čína zavádí proticovidová opatření v tichosti. Po příchodu domů lidé zjistí, že jsou pod zámkem

Pandemie koronaviru je v Číně opět na vzestupu. Provincie a města se snaží vyhovět politice nulové tolerance nařízené vládou a zároveň udržet veřejnost v klidu a továrny v chodu. Přestože oficiální počty nakažených nejsou vysoké (jde o stovky případů za den), opatření jsou neúprosná. Šanghaj letos už podruhé zavřela Disneyland i s návštěvníky kvůli jedinému pozitivnímu případu.
3. 11. 2022|

Největší tržby měla loni Škoda Auto před EPH a ČEZ, ukazuje žebříček Czech Top 100

Největší tržby z firem působících v Česku měla v roce 2019 opět automobilka Škoda Auto (459,1 miliardy korun). Vyplývá to z žebříčku, který každoročně sestavuje sdružení Czech Top 100. Na druhé místo se tentokrát dostal Energetický a průmyslový holding s tržbami 230 miliard korun. Třetí příčku obsadil polostátní ČEZ, který vykázal tržby 206,2 miliardy korun.
14. 8. 2020|

Stát loni slíbil investorům pobídky za více než deset miliard. Nejvyšší sumu výrobci světlometů

Příslib investiční pobídky od státu loni získalo 77 investorů. Dosáhly 10,3 miliardy, předloni to bylo o 400 milionů korun více. Celková hodnota podpořených projektů byla téměř 43,7 miliardy korun, meziročně o 1,3 miliardy korun méně. Vyplývá to z aktuálních údajů agentury CzechInvest.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 13:12|