TÉMA

Oživení

Emise oxidu uhličitého budou letos rekordní. Snižují je jen dva regiony: Evropa a Čína

Emise oxidu uhličitého na světě stále rostou, ty letošní budou rekordní. Hlavní příčinou je zřejmě oživení ekonomiky a cestovního ruchu související se zvládnutím pandemie covidu.
21. 11. 2022|

168 hodin: Gazdík jako ministr provedl změny, o které stáli obvinění z kauzy Dozimetr

Někdejší ministr školství Petr Gazdík (STAN) podle zjištění reportérů 168 hodin po nástupu do funkce provedl ve svém resortu změny, o nichž se dříve bavili obvinění z kauzy Dozimetr. Podle některých expertů Gazdík své kontakty s údajným šéfem zločinecké skupiny Michalem Redlem dosud uspokojivě nevysvětlil, exministr ale pochybení odmítá. Tématu se věnoval redaktor 168 hodin David Sebíň.
14. 11. 2022|

Mimořádnou schůzi sněmovny kvůli DPP chtějí kromě opozice i Piráti. Tři novely by mohly pomoci odhalovat korupci

V reakci na kauzu kolem pražského dopravního podniku požaduje mimořádnou schůzi nejen sněmovní opozice, ale i vládní Piráti. Chtějí urychlit přijetí tří novel, které podle nich pomůžou odhalovat korupci. Jde o úpravu evidence skutečných majitelů a zákonů o střetu zájmů a přístupu k informacím.
24. 6. 2022|

Férovost českých voleb budou hlídat čtyři mezinárodní experti. Nevládní organizace plošný dohled nechystají

Na regulérnost průběhu kampaně, rovnoprávnost žen nebo svobodu projevu budou během říjnových voleb do Poslanecké sněmovny dohlížet experti z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Její čtyřčlenná mise začne v Česku působit ve čtvrtek. ČT to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Naopak oslovené nevládní organizace monitoring voleb neplánují.
21. 9. 2021|

Studie léků prováděl soukromě a nepřiznal veškerý svůj majetek. Arenberger čelí potížím

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) nesdělil celou pravdu o svém majetku; televize Seznam upozornila, že ministr a ředitel vinohradské nemocnice vlastní jmění v hodnotě desítek milionů korun. Jen loni také vydělal bezmála 30 milionů korun na výzkumu nových léků. Ovšem ne jako ředitel nemocnice, ale jako soukromý lékař ve své ordinaci na živnostenský list. Arenberger, který se nyní otázkám na tato témata vyhýbá, důvod k rezignaci nevidí. O situaci kolem šéfa resortu zdravotnictví natáčeli pro 168 hodin Zuzana Černá a David Sebíň.
17. 5. 2021|

Protikorupční organizace žádají přeobsazení místopředsedů Antimonopolního úřadu kvůli Stoce

Protikorupční organizace požadují, aby předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna, který je v úřadu od loňského prosince, vypsal transparentní výběrové řízení na všechny pozice místopředsedů. Problémem je podle nich fakt, že někteří místopředsedové byli vyšetřovaní spolu s minulým předsedou Petrem Rafajem. Informovaly o tom v tiskové zprávě.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 14:43|

Méně peněz neziskovkám na boj proti korupci. Možná je to odveta za naši práci, říká Ondráčka

Ministerstvo vnitra snížilo o více než čtvrtinu objem financí pro neziskové organizace na prevenci korupce. Uvedl to v pátek Český rozhlas - Radiožurnál. Ze čtyř milionů korun na boj proti korupci vnitro převedlo 1,1 milionu na jiné programy, hlavně na prevenci jízdy pod vlivem alkoholu. Vláda přitom loni v protikorupční koncepci uvedla, že objem dotací na boj proti korupci je nedostatečný, a bude proto o pětinu navýšen. Podle neziskových organizací může snížení dotací omezit třeba provoz bezplatných právních poraden pro občany.
12. 4. 2019|