TÉMA

Quito

„Vyhlásili jste válku, dostanete válku.“ Ekvádor zachvátilo násilí gangů

Při násilnostech v Ekvádoru zemřelo minimálně deset lidí, napsala agentura AFP s odvoláním na policii. Prezident Daniel Noboa vyhlásil šedesátidenní stav vnitřního ozbrojeného konfliktu. Peruánská policie se rozhodla preventivně posílit ochranu hranic se zemí, české úřady varovaly před cestováním do oblasti.
10. 1. 2024|

V ekvádorském vězení zabili šest mužů, kteří byli podezřelí z vraždy kandidáta na prezidenta

V ekvádorském vězení v pátek násilnou smrtí přišlo o život šest mužů, kteří byli podezřelí ze srpnové vraždy prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters. Jak muži přišli o život, zatím tamní úřady nezveřejnily.
7. 10. 2023|

V Ekvádoru zavraždili dalšího politika. Rozjitřenou zemi čekají prezidentské volby

Necelý týden po vraždě jednoho z kandidátů na ekvádorského prezidenta zastřelili v této jihoamerické zemi dalšího politika. Obětí útoku se v pondělí stal Pedro Briones, regionální lídr strany Občanská revoluce (RC), jejíž členka Luisa Gonzálezová je favoritkou nedělních voleb. Informoval o tom deník El País.
15. 8. 2023|

Atentátník zavraždil kandidáta na prezidenta Ekvádoru, v zemi vyhlásili výjimečný stav

V Ekvádoru zastřelili kandidáta prezidentských voleb Fernanda Villavicencia. Současný ekvádorský prezident Guillermo Lasso kvůli tomu vyhlásil v celé zemi na šedesát dní výjimečný stav, který už od minulého měsíce platil ve třech oblastech kvůli vlně násilí, jež zemi sužuje dlouhodobě. Villavicencio, který podle průzkumů nebyl favoritem voleb, byl zastřelen v metropoli Quito, když odjížděl z předvolebního mítinku. Lasso řekl, že prezidentské a parlamentní volby se uskuteční v původním termínu 20. srpna, zpřísněna budou ale bezpečnostní opatření.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 20:17|

Silné zemětřesení v Ekvádoru si vyžádalo nejméně 12 mrtvých

Nejméně 12 oběti si dosud vyžádalo silné zemětřesení, které v sobotu otřáslo oblastí u druhého největšího města Ekvádoru. Otřesy poškodily domy a budovy, lidé pak v panice vybíhali na ulice. Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vyzval obyvatele, aby zachovali klid. Bilance obětí však nemusí být konečná, protože někteří lidé podle záchranářů nejspíše uvízli pod sutinami. Otřesy byly patrné také na severu Peru.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 22:22|

Quito se bouří. Obyvatelé Ekvádoru demonstrují proti růstu cen a žádají reformy

Tisíce obyvatel z celého Ekvádoru masivně demonstrují v hlavním městě Quitu a žádají ekonomické a sociální reformy. Protesty, které zažehlo zejména výrazné zvyšování cen pohonných hmot a dalšího zboží, trvají v této osmnáctimilionové jihoamerické zemi už více než týden a provází je blokády stovky silnic ve většině provincií. Prezident Guillermo Lasso v několika z nich vyhlásil výjimečný stav a demonstranty vyzval k dialogu.
22. 6. 2022|

Kvůli záplavám a sesuvům zemřely v Brazílii, Ekvádoru a na Haiti desítky lidí

V Brazílii, Ekvádoru a na Haiti zemřely kvůli záplavám a sesuvům půdy desítky lidí. V ekvádorském hlavním městě Quito kvůli nim v pondělí zahynulo nejméně jedenáct lidí a dalších 32 utrpělo zranění. O víkendu silné deště zasáhly i brazilský stát Sao Paolo, kde přišlo o život nejméně 24 lidí a záchranáři stále hledají další pohřešované.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 20:11|

Ekvádorský prezident přehodnotí zrušení dotací na pohonné hmoty

Ekvádorský prezident Lenín Moreno přehodnotí rozhodnutí o zrušení dlouholetých státních dotací benzinu a nafty, proti němuž v zemi protestují domorodí obyvatelé. Nenaznačil ale, že by se jej chystal vzít zpět. Informovala o tom agentura Reuters. Po 11denních protestech se v neděli poprvé sejde k jednání ekvádorská vláda a představitelé domorodých organizací. S odkazem na společné sdělení OSN a katolické církve o tom informovala agentura AFP.
12. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 07:50|

Ekvádor přestal dotovat benzin. V metropoli hořely barikády, prezident vyhlásil výjimečný stav

Ekvádorský prezident Lenín Moreno vyhlásil výjimečný stav kvůli protestům, které zablokovaly silnice po celé zemi. Lidé demonstrují proti vládním úsporným opatřením. Vadí jim hlavně to, že po čtyřiceti letech končí dotace na pohonné hmoty, které tak zdražily na dvojnásobek. Policie v souvislosti s protesty zatkla už téměř tři stovky lidí.
4. 10. 2019Aktualizováno4. 10. 2019, 17:29|

AP: Ekvádor zadržel švédského vývojáře, který je prý spolupracovníkem Assange

Ekvádorské úřady zadržely údajného blízkého spolupracovníka Juliana Assange. Švédský vývojář Ola Bini měl být součástí týmu, který v posledních dnech vyhrožoval ekvádorskému prezidentovi. Agentuře AP to pod podmínkou anonymity sdělil ekvádorský činitel. Assange, který se od roku 2012 skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl ve čtvrtek z ambasády vyveden a zatčen. Za propuštění protestují v jeho rodné Austrálii desítky lidí.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 11:01|