TÉMA

Joseph Ratzinger

František se pomodlil za svého předchůdce a lidi trpící ve válkách

Papež František se při novoroční mši modlil ve Svatopetrské bazilice za svého předchůdce Benedikta XVI., který zemřel v sobotu ve věku 95 let ve vatikánském klášteře Mater Ecclesiae.
1. 1. 2023|

Benedikt ukázal, že lze udělat krok, ke kterému se stovky let nikdo neodvážil, říká teoložka

S emeritním papežem Benediktem XVI. ztratila katolická církev vlivného teologa a intelektuála, pro samotný chod Vatikánu se úmrtím Josepha Ratzingera ale nic nemění. Na Petrově stolci zůstává papež František, který svého předchůdce ve čtvrtek vyprovodí na poslední cestu. Ač byl Benedikt XVI. často považován za konzervativce, podle teoložky Jitky Jonové je třeba jeho osobnost vnímat mnohem komplexněji.
31. 12. 2022|

Zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Hold mu vzdal jeho nástupce František i státníci

Ve věku 95 let zemřel emeritní papež Benedikt XVI. Zdravotní stav rodilého Němce se v poslední době zhoršil. Benedikt stál v čele katolické církve v letech 2005 až 2013, kdy se úřadu vzdal kvůli zhoršujícímu se zdraví. Pohřeb bude ve čtvrtek 5. ledna 2023 na vatikánském Svatopetrském náměstí. Povede ho současný papež František. Ten svého předchůdce označil za ušlechtilého a dobrého člověka, který byl darem pro katolickou církev. Zesnulému papeži vzdali hold také mnozí státníci, Benedikta XVI. vyzdvihují jako velkého teologa nebo obránce „tradičních hodnot“.
31. 12. 2022Aktualizováno31. 12. 2022, 18:20|

Ratzinger požádal o odpuštění v kauze sexuálního zneužívání. Žádné provinění ale nepřiznal

Bývalý papež Benedikt XVI. požádal o odpuštění v souvislosti s kauzou sexuálního zneužívání duchovními v době, kdy stál v čele mnichovského arcibiskupství. Informovala o tom agentura AP, podle níž však nepřiznal žádné osobní nebo konkrétní provinění. Duchovní reagoval na nedávnou zprávu, podle níž ještě jako kardinál Joseph Ratzinger pochybil ve čtyřech případech sexuálního obtěžování.
8. 2. 2022|

Předseda německých biskupů chce konec celibátu. Ratzingera vyzývá k omluvě za chyby v případech zneužívání

Konec povinného celibátu pro katolické kněze podpořil předseda německé biskupské konference. Reagoval tak na odhalení stovek případů sexuálního zneužíti, kterých se podle vyšetřovací zprávy dopustili církevní hodnostáři v mnichovském arcibiskupství. Vyzval také k omluvě bývalého papeže Benedikta XVI., který ještě coby mnichovský arcibiskup Joseph Ratzinger nezasáhl podle vyšetřovací komise v případech sexuálního zneužívání dětí.
3. 2. 2022|
Sexuální zneužívání

„Katastrofálně nezodpovědný“ esej emeritního papeže Benedikta o zneužívání v církvi. Je v přímém rozporu s postojem Františka

Případy zneužívání odstartovala sexuální revoluce v 60. letech minulého století, pachatele navíc chránily i špatně formulované církevní zákony – tak se mj. vyjádřil ve svém eseji ke skandálům kolem sexuálního zneužívání kněžími emeritní papež Benedikt, předchůdce současné hlavy katolické církve Františka. Právě s jeho postojem je ale podle některých teologů rozsáhlý Benediktův esej v přímém rozporu, napsala ve čtvrtek agentura AP. Mimo jiné proto, že ke zneužívání docházelo v církvi už mnohem dříve.
11. 4. 2019|