TÉMA

Zajíc

Lidé stále zachraňují zvířata, která to nepotřebují. Nejdřív zavolejte a poraďte se, nabádají stanice

V těchto dnech jsou záchranné stanice přeplněné mladou zvěří. Denně přijmou po celé republice na tři stovky zvířat, z toho většinu tvoří právě mláďata. Podle Českého svazu ochránců přírody je pětina z nich často zachraňována zbytečně. Vytrhnutí z jejich přirozeného prostředí je pak může i zabít.
11. 6. 2023|

Sever Čech hlásí výskyt tularémie, píše iDnes. Nemoc může ohrozit i člověka

V okolí Litvínova se objevila tularémie. Informuje o tom server iDnes.cz, podle kterého veterináři tuto infekční nemoc přenosnou i na člověka zjistili u uhynulého zajíce koncem loňského prosince v Chudeříně. Krajská veterinární správa proto vydala takzvané mimořádné opatření.
9. 1. 2020|

Z chovu do volné přírody. U Bělče na Blanensku vypustili myslivci tři desítky zajíců

Už jen do konce srpna můžou myslivecké spolky podávat žádosti o finanční podporu na posílení populace zajíců v krajině. Využili toho například myslivci na Blanensku, kteří vypustili do přírody nedaleko obce Běleč třicet mladých zajíců.
22. 8. 2019|

Myslivci našli na Brněnsku mrtvé zajíce i bažanty. Tvrdí, že je zabil jed proti hrabošům

Myslivci našli v Brně-Tuřanech a blízkých Šlapanicích desítky mrtvých zajíců a několik bažantů. Vzorky poslali na rozbor, který potvrdil otravu látkou Stutox II na hubení hrabošů, řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeněk Živěla. Podle něj někdo rozesel jed po poli v rozporu se zákonem. Státní veterinární správa uvedla, že oficiální výsledky zveřejní ve čtvrtek. Pokud byl jed použit nelegálně, je ministerstvo zemědělství připraveno podat trestní oznámení, sdělil jeho mluvčí Vojtěch Bílý. Přípravek Stutox II se v posledních dnech stal předmětem sporu mezi státními úřady.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 20:51|

Zajíc snáší vejce? Ten velikonoční ano

Proč velikonoční vajíčka nosí právě zajíček? Jeho cesta k tomu stát se symbolem Velikonoc nebyla jednoduchá. A jak už je tak ušákům vlastní, musel i trošku kličkovat.
22. 4. 2019|