TÉMA

Zásoby

Boom elektrokol skončil. Prodejci řeší plné sklady, podepisuje se to i na bateriích

Zájem o kola a elektrokola výrazně klesl. České televizi informaci potvrdili vybraní prodejci jízdních kol a elektrokol. Velkému přeskladnění čelí všichni od distributorů až po maloobchodní prodejce.
8. 4. 2024|

Cena palivového dřeva prudce klesla, Češi díky zásobám nenakupují

Prodejci hlásí před zimou menší zájem o palivové dříví do domácností než loni. U některých letos klesly prodeje o desítky procent. Uvedly dřevařské společnosti z většiny krajů. Podle nich za situaci může především loňská energetická nejistota, během které se lidé dřívím ve velkém předzásobili. To potvrzuje i státní podnik Lesy ČR. V souvislostí s tím letos klesá prodejní cena, ve většině případů až o stovky korun za kubík. Podle oslovených prodejců i Lesů ČR ale před zimou surovina už dál zlevňovat nebude.
10. 10. 2023|

Aby už léky nechyběly. Evropská komise představila novou strategii

Motivovat farmaceutické firmy k distribuci léků do všech zemí Evropské unie, urychlit schvalování nových preparátů či zabránit nedostatku důležitých medikamentů, je součástí nové lékové strategie, kterou představila Evropská komise. Brusel v jejím rámci navrhuje zavést pružnou dobu tržní ochrany léků v závislosti na jejich přínosu pro celou EU či stanovit seznam kritických léčiv, jejichž zásoby budou podrobně monitorovány.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 23:17|

Dost léků bude začátkem března, slibuje ministerstvo. Každý týden teď mají přicházet desetitisíce balení antibiotik

Každý týden přijdou podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka desetitisíce balení antibiotik. Do začátku března bude již situace na trhu s léky stabilní, slíbil. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se dříve zmiňoval spíše o konci března. Distributoři léků podle Válka dostanou výhledově povinnost držet dvouměsíční zásobu některých léků. V úvahu to připadá nejdříve od příštího roku, firmy musí mít čas připravit se, řekl ministr.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 12:26|

Kvůli mrazivému počasí ubývá plynu v zásobnících, podle Síkely jeho vyčerpání nehrozí

Kvůli chladnému počasí v posledních dnech začalo klesat množství plynu v zásobnících. Aktuálně jsou naplněné asi z 86 procent. Spotřeba plynu oproti minulému týdnu může být podle odhadů odborníků asi o čtvrtinu vyšší. Pořád se ale podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) daří držet úsporu ve spotřebě. Zároveň ubezpečil, že plyn v zásobnících nedojde.
17. 12. 2022|

Nedostatek zbraní by mohl znamenat problémy pro spojence Ukrajiny, píše AP

Nedostatek zbraní v celé Evropě by mohl postavit spojence Ukrajiny před těžké rozhodování – při své podpoře Kyjevu totiž zvažují také riziko ruského útoku na ně. Napsala to agentura AP, podle níž ruská invaze na Ukrajině zatížila už předtím zdecimované zásoby zbraní nejen v řadě menších států, ale i v některých větších zemích NATO. Spojené státy a další členové Severoatlantické aliance poslali Ukrajině zbraně a vybavení v hodnotě miliard dolarů, někteří spojenci poskytli všechny své rezervní zbraně ze sovětské éry a nyní čekají na americkou náhradu.
23. 10. 2022|

Fiala vyzval lidi k šetření s energiemi, stát podle něj půjde příkladem

K rozumnému hospodaření s plynem a elektřinou vyzval v mimořádném projevu premiér Petr Fiala (ODS). Vláda, státní organizace, firmy i domácnosti podle něj mají zvážit, zda s energiemi zacházejí správně a jak jimi neplýtvat. Rozumné hospodaření s energiemi uspoří každému peníze, ale také sníží výdaje rozpočtu, řekl. Pomůže to podle něj také ekonomice. Zástupci opozice označili Fialovo vystoupení za zbytečné a za zneužití funkce premiéra před obecními a senátními volbami. Koaliční politici projev zhodnotili jako věcný či odpovídající situaci.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:13|

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů státních rezerv v kauze Viktoriagruppe

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutky a Ondreje Páleníka v kauze Viktoriagruppe. Podle obžaloby způsobili škodu téměř padesát milionů korun, odvolací soud je ale oba osvobodil. Verdikt nezvrátil ani nejvyšší státní zástupce, jehož dovolání Nejvyšší soud odmítl, uvedl Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance.
6. 9. 2022|

Vládní opatření mohou mít dopad na životní prostředí, podle opozice kabinet s řešením zaspal

Po domácnostech a firmách hlásí problémy s cenami i samotným zajištěním dodávek taky tuzemský veřejný sektor. Podle ministra průmyslu Josefa Síkely (za STAN) by je měl řešit státní obchodník s energiemi. Opozici vadí, že návrh přichází pozdě. Cena plynu je nyní na burzách pětkrát vyšší než loni.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 23:23|

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 3,7 procenta

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,7 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí stoupla o 0,5 procenta. Na svém webu to v úterý oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Zlepšil tak čísla ze svého červencového odhadu vývoje hrubého domácího produktu (HDP). Podle něj ekonomika Česku vzrostla meziročně o 3,6 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,2 procenta. Analytici už dříve upozornili, že meziroční údaje za druhé čtvrtletí ovlivňuje srovnání s rokem 2021, kdy platila opatření proti šíření koronaviru.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 20:14|

Česko by při průměrné zimě a snížené spotřebě mělo vystačit s plynem zhruba do srpna

Pokud přestane proudit plyn z Ruska do Evropy, je Česká republika s kapacitami plynu, které má zajištěné, schopna při běžných průměrných teplotách pokrýt zcela bezproblémově chod domácností a firem zhruba do srpna příštího roku. Počítá se přitom s požadovanými úsporami spotřeby plynu ve výši patnácti procent. Informovali o tom společně ředitel odboru hospodářské politiky ministerstva financí David Prušvic a šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS).
19. 8. 2022|

Dodávky ruského plynu jsou zatím stabilní. Nelze ale vyloučit, že se sníží, či úplně zastaví, řekl Síkela

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) po pátečním zasedání krizového štábu mimo jiné řekl, že dodávky plynu z Ruska do Česka jsou zatím stabilní a bez výpadků. Nelze ale podle něj vyloučit, že se dodávky sníží, či zcela ustanou. Plynové zásobníky jsou dle Síkely nyní plné z více než dvou třetin. „Jsme v další epizodě energetické války,“ řekl.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 13:49|

Spotřební daň u pohonných hmot se od středy sníží, zda se to promítne do cen, není jasné

Vláda od středy sníží spotřební daň u pohonných hmot o korunu padesát. Kvůli pokračujícímu zdražování by tak lidé mohli tankovat zhruba za stejné peníze jako před dvěma týdny. Na to, zda ceny benzinu a nafty skutečně klesnou a jak se to promítne do cen v dopravě, ale mají vliv i další okolnosti.
30. 5. 2022|

Válka rozpoutává potravinovou krizi. Česko má obilí pro každého na třicet dní

Kvůli ruskému útoku na Ukrajinu hrozí podle OSN globální potravinová krize, která může trvat roky. Generální tajemník Antonio Guterres v týdnu upozornil, že problémy pocítí hlavně chudší země. Na Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) dopadá pouze růst cen, přesto plánuje navýšit zásoby potravin. Situaci komplikuje i vlna veder v Indii a její zákaz vývozu pšenice.
20. 5. 2022|

Raketa s vesmírnou lodí Starliner od Boeingu odstartovala k ISS. Má lehké problémy

Z amerického mysu Canaveral po dlouhých odkladech odstartovala kosmická loď Starliner od společnosti Boeing. Modul vynesený raketou Atlas V by měl přibližně po 24 hodinách dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jíž veze zásoby.
20. 5. 2022|

Síkela: V zásobnících je miliarda metrů krychlových plynu, což je 30 procent kapacit

Zásobníky plynu v České republice jsou naplněny z 30 procent, což je k 1. květnu historické maximum. V nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Množství plynu v zásobách k 1. květnu překročilo miliardu metrů krychlových. Ke konci měsíce by chtěl Síkela, aby byla plná polovina kapacity zásobníků. Naplní se podle něj plán, že zásobníky budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent, jak nařídil mimořádným opatřením.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 16:11|

Se závislostí Německa na ruském plynu roste i závislost česká, shodli se Vondra s Havlíčkem

Podíl na krizi kolem dodávek plynu má Německo, řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Na závislost sousední země na ruských dodávkách upozornil také místopředseda sněmovny a exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Česká vláda chce nyní před zimou naplnit zásobníky plynem nejméně z osmdesáti procent. Ani takové zásoby ale podle bývalého ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD) nejsou dostatečné.
29. 4. 2022|

Plynové zásobníky se mají před zimou zaplnit na 80 procent. Resort přijal opatření

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce kvůli situaci na trhu s plynem zvýšit zaplněnost tuzemských zásobníků před zimou na osmdesát procent. Přijal kvůli tomu příslušné krizové opatření, uvedl pro ČT. Důvodem je zajištění dostatečného množství energie, kdyby došlo k zastavení dodávek plynu do Česka. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) to nyní nehrozí. V současné době jsou zásobníky v tuzemsku zaplněné z třiceti procent.
28. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 06:37|

Bez plynu by Česko vydrželo tři měsíce, vláda hledá alternativy

Cena zemního plynu pro evropský trh v reakci na přerušení dodávek do Polska a Bulharska ve středu ráno poskočila zhruba o pětinu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) nemá vláda žádné signály o tom, že by surovina do Česka přestala proudit, český kabinet ale podniká kroky, aby zajistil dostatek plynu jak pro tuzemské domácnosti, tak firmy. Při nedostatku by se podle ministerstva průmyslu dodávky zachovaly hlavně domácnostem a kritické infrastruktuře, jako jsou třeba nemocnice.
27. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 01:32|

Inflace v EU v březnu vystoupila na 7,8 procenta. Česká je třetí nejvyšší

Meziroční míra inflace v Evropské unii se v březnu zvýšila na rekordních 7,8 procenta z únorové hodnoty 6,2 procenta, oznámil Eurostat. Česko mělo v rámci EU třetí nejvyšší inflaci, a to 11,9 procenta. Světová banka varuje před rostoucími cenami potravin, zdražit mohou o 37 procent, což ohrozí zejména nejchudší.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 15:18|

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů. Na tiskové konferenci po jednání krizového štábu ministerstva zahraničí to řekl šéf resortu Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou. V neděli nebo v pondělí chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 22:03|

Velkým nemocnicím chybí krev, může za to dohánění operací i nedostatek dárců

Víc než polovina fakultních nemocnic má problémy se zajištěním potřebného množství krve. Podle mluvčích nemocnic za to může hlavně dohánění operací odložených kvůli pandemii koronaviru, nedostatek dárců a konkurence komerčních odběrových center. Nemocnice zatím nemusí kvůli nedostatku krve omezovat péči, například Fakultní nemocnice Olomouc už ale s dodávkami krve nemůže pomáhat menším zařízením v okolí.
20. 10. 2021|

Start rakety k ISS sledovali s napětím i čeští vědci a studenti. Mají v ní svůj magnetometr

Z Mysu Canaveral na Floridě v neděli odstartovala nákladní vesmírná loď Dragon společnosti SpaceX. Před zhruba dvěma hodinami přistála s více než 2170 kilogramy zásob a vybavení na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Raketa Falcon 9, která ji vynesla, se pak úspěšně vrátila na zemi. Tentokrát let s napětím sledovali i čeští vědci a studenti. Na palubě je totiž i jejich experiment, který bude sledovat nejen elektromagnetické pole Země, ale i samotné stanice.
29. 8. 2021|

Před 500 lety zahynul Fernão de Magalhães. Mořeplavec, který neobeplul svět

Fernãa de Magalhãese neměla jeho posádka vůbec v oblibě. Kulhající kapitán byl despota, který se nebál své námořníky trestat brutálními praktikami. Zároveň jej ale nesmírně přitahovala svoboda, kterou představovaly neprobádané vody za nedávno objeveným americkým kontinentem. Ač sám Portugalec, dokázal přesvědčil španělského krále, aby mu svěřil pět lodí, se kterými se chystal jako první obeplout Zemi. Jemu samotnému, stejně jako většině posádky, se to však nepodařilo. Zemřel před 500 lety, 27. dubna 1521, v bojích s domorodci na Filipínách.
27. 4. 2021|