TÉMA

Dárfúr

Krvavý konflikt v Súdánu trvá skoro rok. Může skončit roztržením země

Již deset měsíců trvá konflikt v Súdánu a konec je zatím v nedohlednu. Od loňského dubna, kdy v zemi vypukly boje mezi armádou vedenou generálem a faktickým vládcem země Abdalem Fattáhem Burhánem a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF) vedenými bývalým Burhánovým zástupcem Muhammadem Hamdanem Dagalem, zemřely podle zprávy OSN tisíce lidí a miliony musely opustit své domovy. Všechny dosavadní pokusy o zprostředkování míru mezi válčícími frakcemi zatím selhaly, obě strany byly obviněny z válečných zločinů. Hrozí, že se konflikt rozšíří do celého regionu. Podle analytiků je však nejpravděpodobnější, že skončí patem.
25. 2. 2024|

Před boji utíkají ze Súdánu statisíce lidí. V uprchlických táborech jsou podmínky tíživé

Spojené státy i Velká Británie odsoudily násilí v súdánském Dárfúru. Satelitní snímky z posledních dní ukazují další vypálené vesnice, svědci mluví o brutálním násilí povstaleckých jednotek a spřátelených milic. Mezinárodní společenství vyzývá k dialogu. Při poslední sérii těžkých bojů bylo zabito nejméně dvacet civilistů. Kvůli nebezpečí prchají obyvatelé Súdánu i za hranice, v uprchlických táborech ale na ně čekají tíživé podmínky.
9. 8. 2023|

Po vypršení příměří v Súdánu zesílily boje

V súdánské metropoli Chartúmu v neděli znovu zesílily boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Informovala o tom agentura Reuters, podle níž další násilnosti postihly také oblast Severního Dárfúru, kde zemřelo nejméně čtyřicet lidí.
5. 6. 2023|

Do Čadu uprchlo před boji v Súdánu téměř půl milionu lidí, někteří již podruhé za dvacet let

Pátým týdnem pokračují v Chartúmu boje mezi súdánskou armádou a polovojenskými milicemi RSF. Střety mezi dřívějšími spojenci v rámci vojenské junty si už vyžádaly už přes osm set obětí a vyhnaly z domovů milion lidí. Uprchlíci se snaží dostat do bezpečí přes hranice všech okolních států. Někteří z nich už podruhé za posledních dvacet let.
20. 5. 2023Aktualizováno20. 5. 2023, 23:12|

Krutí generálové z dob Dárfúru válčí o moc a zlato v Súdánu. Rusko dychtí posílit vliv v regionu

O moc a zdroje v Súdánu spolu už měsíc válčí dva znesváření generálové, kteří kdysi společně potírali černošské rebelie v Dárfúru a jsou lidskoprávními organizacemi spojováni s pácháním zvěrstev. Zatímco šéf armády Abdul Fattáh Burhán si snaží udržet svou pozici de facto vládce Súdánu, velitel Jednotek rychlé reakce (RSF) Muhammad Hamdan Dagalo odmítl začlenit své bojovníky do armády. Díky kontrole zlatých dolů je Dagalo jedním z nejbohatších Súdánců se stotisícovou dobře vycvičenou a vyzbrojenou milicí. Podle expertů hrozí vleklý konflikt, který může destabilizovat celý region.
12. 5. 2023|

Dva Češi opustili násilím zmítaný Súdán. Občany evakuují i další evropské země a USA

Na palubě německého evakuačního letadla opustili súdánský Chartúm dva čeští občané, kteří ve městě pobývali. Jeden se podle ministerstva zahraničí rozhodl v metropoli země zmítané násilím zůstat. Další dva Češi, kteří pobývají na jihu Súdánu, by měli zemi brzy opustit spolu se svými tureckými kolegy. V neděli ze země evakuovaly svůj diplomatický personál i s rodinami Spojené státy, Velká Británie, Francie i Německo. Súdánem zmítá konflikt o moc mezi státní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF).
23. 4. 2023Aktualizováno23. 4. 2023, 20:18|

V Súdánu se navzdory příměří dál bojuje, ze země se evakuují diplomaté

V Súdánu po krátkém klidu zbraní pokračují boje mezi tamní armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Podle reportéra agentury DPA se v sobotu ráno stalo hlavní město Chartúm opět terčem bombardování, ozývala se rovněž střelba. Súdánská armáda oznámila, že kvůli střetům by v nejbližších hodinách měli být evakuováni diplomaté ze Spojených států, Británie, Číny a Francie. České velvyslanectví v Káhiře, pod které Súdán spadá, nemá v tuto chvíli informace o tom, že by v nejbližších hodinách bylo možné provést evakuaci českých občanů.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 21:38|

„Zastrašit a odejít.“ Znásilnění je zbraní proti civilistům, ve válkách ničí jedince i komunity

Na Ukrajině dochází ze strany ruských vojáků ke znásilňování, které je podle některých organizací i expertů dokonce používáno jako zbraň proti civilnímu obyvatelstvu. Podobné chování už opravdu v minulosti některé válčící strany použily.
22. 5. 2022|

Tribunál projedná válečné zločiny v Dárfúru, před soudem stane bývalý šéf milic i exprezident

Mezinárodní trestní tribunál (ICC) v Haagu zahájil první proces ohledně masakrů v súdánském Dárfúru. Zhruba patnáct let od začátku vyšetřování hlavní žalobkyně Fatou Bensoudaová u soudu uvedla, že bývalý šéf milic Alí Muhammad Alí Abdar Rahmán má na svědomí vraždy, znásilňování a mučení. V celkem 31 případech jej viní z těžkých válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných v neklidné západosúdánské provincii.
24. 5. 2021|

Při násilnostech v súdánském Dárfúru zemřelo 130 lidí, včetně žen a dětí

Při násilnostech mezi příslušníky různých etnických skupin přišlo na západě Súdánu o život až 130 lidí. V pondělí o tom informovaly agentury. Pozůstalí již začali s pohřby obětí. Střety v Dárfúru začaly v sobotu po ubodání jednoho muže k smrti.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 19:26|

Súdánská vláda uzavřela mír s povstalci. Konflikt trval sedmnáct let

Súdánská přechodná vláda a vůdci povstalců v sobotu v jihosúdánském hlavním městě Džuba podepsali historickou mírovou dohodu, která by měla ukončit 17 let válčení. Informovala o tom agentura AFP. Ceremonie v Džubě se vedle zástupců súdánské vlády a rebelů zúčastnili diplomaté Čadu, Kataru, Egypta, Africké unie a OSN.
3. 10. 2020|

Súdán předá Haagu diktátora Bašíra. Svržený prezident čelí obvinění z genocidy

Vůdci Súdánu předají svrženého dlouholetého prezidenta země Umara Bašíra Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu (ICC). Informuje o tom britská BBC. Bašír čelí obvinění ze spáchání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy v souvislosti s konfliktem, jenž vypukl v roce 2003 v regionu Dárfúr. Bašír veškerá obvinění popírá.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 15:22|

Súdánský exprezident Bašír dostal dva roky za korupci. V domě měl desítky milionů

Súdánský soud vynesl nad exprezidentem Umarem Bašírem trest dvou let za korupci a praní špinavých peněz. Kvůli věku nepůjde Bašír do vězení, ale do zařízení s ostrahou. První rozsudek v procesu s bývalým dlouholetým autoritářským vůdcem Súdánu oznámila agentura AFP.
14. 12. 2019|

Napětí v Súdánu roste. Den po převratu končí šéf přechodné vojenské rady

Tisíce súdánských demonstrantů se po čtvrtečním svržení prezidenta Umara Bašíra armádou utábořily u ministerstva obrany v Chartúmu. Podle agentury Reuters požadují vytvoření civilní vlády a svým počínáním se vzpírají zákazu vycházení vyhlášenému ve čtvrtek vojenským režimem. Dosavadní ministr obrany a šéf přechodné vojenské rady Avad Ibn Auf vzápětí podle zahraničních médií odstoupil. Vůdce puče je na sankčním seznamu USA kvůli genocidě v Dárfúru. Vojenská rada je prý otevřena dialogu s demonstranty.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 22:16|

Súdánský prezident Bašír byl zatčen. Zemi povede příští dva roky vojenská rada

V Súdánu přebírá moc nejvyšší rada ozbrojených sil. Ministr obrany ve svém stanovisku uvedl, že vojenská rada povede zemi po dobu dvouletého přechodného období. Prezident Umar Bašír byl podle posledních informací zatčen. Opozice ministrovo prohlášení odmítla a vybízí k pokračování protestů. Tisíce demonstrantů tak dále zaplavují ulice hlavního města. Letiště je údajně zavřené a několik členů vlády bylo zatčeno. Na svobodě už je několik set politických vězňů. Bašír zemi vládl třicet let.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 20:28|

Bývalý súdánský prezident Bašír byl jedinou hlavou státu obviněnou z genocidy

Súdánský prezident Umar Bašír (75) byl ve čtvrtek zatčen. Skončila tak jeho 30letá vláda Súdánu, který byl až do roku 2011 největší zemí Afriky. Vláda Bašíra byla od začátku jeho příchodu k moci v roce 1989 poznamenaná občanskou válkou a ozbrojenými konflikty. Byl také jedinou úřadující hlavou státu, kterou Mezinárodní trestní soud (ICC) obvinil z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.
11. 4. 2019Aktualizováno11. 4. 2019, 19:22|