TÉMA

Meklenbursko-Přední Pomořansko

Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy

Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|

Silné bouřky v Německu omezily vlakovou dopravu na několika místech

Po silných bouřkách, které se ve čtvrtek a v noci na pátek přehnaly přes Německo, byla omezena vlaková doprava mezi Berlínem a Hamburkem i na dalších tratích. Německá meteorologická služba (DWD) varovala před silnými dešti na severozápadě země a také v Dolním Sasku až Durynsku. Plné ruce práce měli hasiči v hesenském Kasselu a mimo jiné i v Severním Porýní – Vestfálsku či Bavorsku, odkud lidé na internetu sdílejí fotografie krup o velikosti golfových míčků. Situace se postupně zlepšuje a v noci se bouřky přesunou do Polska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 15:13|

Hospitalizovaných s covidem ubývá. V neděli bylo v nemocnicích nejméně pacientů za dva měsíce

V neděli přibylo v Česku 2275 potvrzených případů covidu-19. Bylo to o 472 méně než ve stejný den před týdnem a zároveň nejméně za jediný den od 2. ledna. Ubylo také podezření na opakovanou infekci. Bylo jich 370, zatímco o týden dřív 431. V mezitýdenním srovnání však výrazně klesl počet provedených testů. Pacientů, u kterých byl covid prokázaný, bylo k neděli v českých nemocnicích 1794, nejnižší počet za posledních osm týdnů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 13:29|

Zemské volby v Meklenbursku - Předním Pomořansku podle odhadů vyhrála sociální demokracie

Zemské volby v Meklenbursku - Předním Pomořansku podle prvních odhadů vyhrála s velkým náskokem sociální demokracie (SPD) současné premiérky Manuely Schwesigové. Druhou nejsilnější stranou se stala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Voliči ve spolkové zemi na severovýchodě Německa hlasovali o složení svého sněmu ve stejný den, kdy se konaly celoněmecké parlamentní volby.
26. 9. 2021|

Spolkové země východního Německa nechtějí zastavení Nord Streamu 2 kvůli otravě Navalného

Šéfové vlád východoněmeckých spolkových zemí nechtějí kvůli případu otravy předáka ruské opozice Alexeje Navalného pozastavit projekt německo-ruského plynovodu Nord Stream 2. Uvádí to podle informací deníku Bild závěr pátečního jednání představitelů zemí této části Německa. Přerušit dostavbu takřka dokončeného plynovodu v odvetě za otravu Navalného požaduje v Německu řada politiků. Kancléřka Angela Merkelová sice předem nevylučuje žádnou odpověď, diskutovat o konkrétních krocích zatím ale považuje za předčasné.
18. 9. 2020|

Požár v zoo v Krefeldu, který nepřežily desítky zvířat, zřejmě způsobily lampiony štěstí

Požár v pavilonu opic v zoologické zahradě v německém Krefeldu nepřežily v noci na středu tři desítky zvířat. Mezi mrtvými jsou podle německých médií i zástupci osmi kriticky ohrožených druhů včetně goril nížinných či orangutanů bornejských. Požár, který pavilon zcela zničil, přežili pouze dva šimpanzi. Případ vyšetřuje policie, podle prvotních zjištění mohly střechu pavilonu zapálit lampiony štěstí, které vypustili účastníci silvestrovských oslav.
1. 1. 2020Aktualizováno1. 1. 2020, 16:51|

Německá policie zasahovala proti neonacistům i proti příznivcům Hamasu

Kanceláře, komerční prostory i byty prohledávala německá policie v rámci zásahu proti pravicovým extremistům. Razii spustila ve čtyřech spolkových zemích na východě státu. Důvodem je podezření ze vzniku kriminální sítě, jejíž význam podle některých zdrojů přesahuje hranice Německa. Německá policie ve středu zasahovala i proti skupinám podezřelým z podpory palestinského radikálního hnutí Hamas.
10. 4. 2019Aktualizováno10. 4. 2019, 20:08|