TÉMA

Úroky

Vsetín se kvůli odškodnění za vystěhování Romů z města v roce 2006 obrátil na Ústavní soud

Město Vsetín se v kauze vystěhování Romů v roce 2006 obrátilo na Ústavní soud (ÚS). Nejvyšší soud (NS) nedávno navýšil odškodnění několika romským rodinám, které se ze Vsetína musely vystěhovat. Čtyřem rodinám s 46 členy NS přiřkl odškodné od města v souhrnné výši 1,825 milionu korun, vedení radnice to považuje za nespravedlivé. Starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL) v úterý řekl, že město „tvrdě platí za akt milosrdenství“, protože nevyhodilo neplatiče nájemného na ulici, ale pomohlo jim zajistit nové bydlení. Vsetín vystěhoval romské rodiny z pavlačového domu v době, kdy Čunek město vedl. Advokátka rodin Zdeňka Poláková řekla, že starosta situaci zkresluje.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 14:05|

Koruna je hodnotou na dvouletém minimu. Lidem se může prodražit dovolená či nákup elektroniky

Koruna v pátek oslabila k jednotné evropské měně o šest haléřů, čímž dále prohloubila své dvouleté minimum. Pokud bude koruna dál oslabovat, ČNB zpomalí snižování úrokové sazby, zaznělo na jednání bankovní rady. Česká měna přitom ztrácí už deset měsíců. Teď je na 25,45 koruny za euro.
16. 2. 2024|

Místo třiceti jen jednotky miliard. Stát vybere na bankovní windfall tax méně, než čekal

Stát letos vybere na dani z neočekávaných zisků od bank jednotky miliard korun, přiznal České televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Ještě před rokem resort počítal s víc než třicetimiliardovým výnosem. Stanjura ale upozorňuje i na pozitivní důsledky nové daně. Podle něj banky snížily své mimořádné odvody také tím, že zvedly úroky střadatelům, což má protiinflační charakter.
12. 11. 2023|

ČNB ponechala úrokovou sazbu na sedmi procentech, zhoršila ekonomický výhled

Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na aktuálním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Základní úroková sazba je na této úrovni od června 2022. Centrální banka zároveň zhoršila výhled české ekonomiky, letos čeká pokles HDP o čtyři desetiny procenta, příští rok růst 1,2 procenta. Zvýšila odhad průměrné inflace pro příští rok na 2,6 procenta.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 19:30|

ČNB podle očekávání znovu nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve středu podle očekávání znovu ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Sazba se naposledy měnila před rokem, kdy ji ČNB zvýšila o 1,25 procentního bodu na současnou úroveň. Bankovní rada také opět potvrdila závazek, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Stabilitu sazeb podpořilo pět členů bankovní rady ČNB, dva byli pro růst o čtvrt procentního bodu. Na tiskové konferenci to řekl guvernér centrální banky Aleš Michl.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:07|

Objem hypoték v květnu stoupl o sedmnáct procent. Trh prý mírně ožívá

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta, vyplývá ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 6. 2023|

Americká centrální banka zvedla základní úrokovou sazbu až na 4,75 procenta. Očekává další zvyšování

Americká centrální banka (Fed) podle očekávání zvedla základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,50 až 4,75 procenta. Banka to uvedla v tiskové zprávě na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 21:05|

Úrokové sazby u hypoték v prosinci stouply na 5,98 procenta. Celoroční objem úvěrů se snížil téměř o dvě třetiny

Těsně pod šesti procenty byla loni v prosinci průměrná úroková sazba u nově poskytnutých hypoték. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace. Znamená to, že před koncem roku průměrná sazba ještě vzrostla oproti listopadu, kdy byla s 5,96 procenta na jedné z nejvyšších hodnot za posledních dvacet let. Hypoték s rostoucími úroky ubývá. Za celý uplynulý rok poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry za 197 miliard korun, což bylo o 64 procent méně než v roce 2021.
16. 1. 2023|

Česká národní banka ponechala sazby, jak byly. Příští rok by mohly růst, kdyby se zvyšovala spotřeba domácností

Bankovní rada České národní banky ve středu podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Informovala o tom mluvčí ČNB Petra Krmelová. Sedmiprocentní sazba platí od 22. června, je nejvyšší od roku 1999. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Ekonomy rozhodnutí rady nepřekvapilo. Guvernér centrální banky Aleš Michl upozornil, že v budoucnu připadá v úvahu i zvýšení sazeb, kdyby rostla poptávková inflace.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 18:13|

Drahé Česko: Jak postupovat při hledání bydlení?

Ceny nemovitostí jsou nadále vysoké a zajišťování bydlení je stále komplikovanější. Jaké jsou v současné době nejlepší možnosti? Jak správně dosáhnout na hypotéku? A jak se do hledání nového bydlení promítají ceny energií? Téma rozebral pořad Drahé Česko.
14. 11. 2022|

Stanjura chce snížit schodek rozpočtu o 70 miliard. Schillerová plán kritizovala

Soubor zákonů, které by pomohly snížit schodek státního rozpočtu zhruba o sedmdesát miliard korun, chce ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložit do května příštího roku. V Otázkách Václava Moravce uvedl, že na základě návrhů Národní ekonomické rady vlády uvažuje o zrušení některých daňových výjimek. Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) si myslí, že je plán příliš ambiciózní a kabinet by měl nyní zvýšit spotřební daň na alkohol nebo tabák. Viceguvernérka centrální banky Eva Zamrazilová vyzvala k tomu, aby měl kabinet i vzhledem k vysoké inflaci ambice snižovat schodek mnohem víc a „nezadrhávat se na jednotlivých miliardách.“
13. 11. 2022|

Úroková sazba poroste, když se mzdy a rozpočet utrhnou ze řetězu, varoval Michl

Bankovní rada ČNB ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Platí od 22. června, kdy o ní rozhodla ještě předchozí bankovní rada v čele s tehdejším guvernérem Jiřím Rusnokem. Po obměně rady a nástupu nového guvernéra Aleše Michla se sazba zatím neměnila. Její zvýšení by bylo podle guvernéra ve hře, pokud by rostl deficit státního rozpočtu a mzdové požadavky.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 22:18|

Bylo to očekávané rozhodnutí, hodnotí exguvernér Singer krok ČNB

Nezvýšit úrokové sazby je očekávané rozhodnutí, řekl v pořadu Interview ČT24 bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. Podotkl, že jde o těžké rozhodování v mimořádně těžké době. Inflace se podle něj zatím nezastavuje, ale známky ochlazování již vidět jsou. Důležité podle něj je, aby centrální banka přesvědčila občany, že peníze budou mít po přečkání těžké doby znovu stabilní hodnotu.
4. 8. 2022|

Britská centrální banka zvýšila úroky nejvýrazněji od roku 1995. Očekává recesi

Britská centrální banka ve čtvrtek zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Přikročila tak k nejvýraznějšímu zvýšení úroků od roku 1995. Zpřísňováním měnové politiky reaguje na rostoucí inflaci a neodradila ji ani zhoršující se hospodářská situace. Banka ve čtvrteční zprávě předpověděla, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku vstoupí do recese.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 15:00|

Češi začali šetřit. Kvůli inflaci omezují výdaje za potraviny i cestování, ukázal průzkum

Kvůli vysokým cenám lidé stále více šetří. Podle průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi každý druhý obyvatel v současnosti omezuje výdaje na cestování, potraviny a také útraty v restauracích.
12. 6. 2022|

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta. Je nejvyšší od roku 1999

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta, informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Důvodem zvyšování sazeb je nadále rostoucí inflace umocněná válkou na Ukrajině a snaha centrální banky tlumit inflační očekávání, tedy že inflace nadále rychle poroste. ČNB v nové prognóze také zhoršila odhad růstu ekonomiky letos ze tří procent na 0,8 procenta. Odhad průměrné inflace pro letošek zvýšila na 13,1 procenta.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 21:02|

Fed zvýšil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu, nejvíce za dvě dekády

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) zvýšil základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. Je to nejvyšší zvýšení úroků za posledních 22 let. V prohlášení Fed rovněž oznámil, že příští měsíc začne snižovat objem držených dluhopisů. Kroky měnového výboru mají snížit inflaci, která je nyní nejvyšší za čtyřicet let.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:24|

Rusko uhradilo úroky v dolarech, aby se vyhnulo vyhlášení bankrotu

Rusko v pátek uhradilo v dolarech úroky ze svých dluhopisů, aby se pokusilo vyhnout vyhlášení platební neschopnosti. Moskva však musela využít prostředky, které nemá zmražené v západních zemích. Platbu v dolarech potvrdily i americké úřady.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 07:09|

Na hypotéku kvůli vyšším sazbám dosáhne méně lidí, spořicí účet peníze neochrání. Experti radí investovat

Zvýšení základní úrokové sazby na 4,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních 20 let, může řadě Čechů například ztížit pořízení vlastního bydlení. Po aktuálním kroku České národní banky (ČNB) by ale měli zpozornět třeba i lidé, kteří mají uložené peníze na spořicích účtech nebo ve stavebním spoření. Experti tak radí investovat.
3. 2. 2022|

Milostivé léto pomůže ukončit až třetinu z čtyř a půl milionu exekucí, uvedli poslanci

Oddlužovací akce Milostivé léto pomůže ukončit až třetinu ze zhruba čtyř a půl milionu exekucí v České republice. Polovina z více než 700 tisíc lidí, kteří mají exekuce u veřejných institucí, by se mohla zbavit dluhů. Na tiskové konferenci to uvedli spoluautoři právní úpravy, šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný a poslanec Patrik Nacher (ANO). Jednorázová akce potrvá ještě do 28. ledna.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 12:07|

Milostivé léto by mohlo před exekucemi zachránit desetitisíce lidí. Nebudou muset platit úroky z dluhů státu či městům

Stát odpustí úroky či penále lidem, kteří jsou v exekuci kvůli dluhu vůči veřejnoprávní instituci – tedy kromě úřadů například i dopravnímu podniku nebo energetikům – a dluh spolu s devítisetkorunovým poplatkem exekutrovi zaplatí mezi 28. říjnem a 28. lednem. Milostivé léto by mělo veřejnoprávním věřitelům pomoci dostat se ke starým nedobytným dluhům, které lidé kvůli vysokému příslušenství nezvládali splácet. Desítky tisíc lidí zase dostanou šanci znovu začít normální život. Pro 168 hodin natáčely o připravované milosti pro dlužníky Kateřina Stibalová a Jana Gerleová.
20. 9. 2021|

Hypotéky by mohly zdražit, ceny nemovitostí by ale měly zůstat stejné, míní experti

Hypotéky by letos podle některých expertů mohly začít zdražovat. Momentálně se úrokové sazby drží pod dvěma procenty. Jejich výši ale ovlivní ekonomická situace v zemi i to, že na řadu klientů banky pohlížejí jako na rizikové. Ceny nemovitostí by se nicméně měnit neměly.
18. 1. 2021|

Průměrná sazba hypoték klesla na 2,11 procenta, snížila se tak popáté v řadě

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,11 procenta z červencových 2,15 procenta. Sazba se snížila už pátý měsíc v řadě, přičemž tak nízko byla naposledy v říjnu 2017, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Zájem o hypotéky byl v srpnu opět rekordní.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 15:47|

Ústavní soud se zastal muže, který si půjčil 25 tisíc a s úroky z prodlení měl vracet 900 tisíc

Pokud jsou vymáhané úroky z prodlení nepřiměřeně vysoké, mají obecné soudy povinnost částečně zastavit exekuční řízení. Ústavní soud vyhověl stížnosti muže, který si půjčil dvacet pět tisíc korun a dluh včetně úroku z prodlení stanoveného na jedno procento denně se postupně vyšplhal na devět set tisíc korun.
10. 4. 2019|