TÉMA

Praskliny

V Libyi hrozí protržení dalších dvou přehrad u Benghází, píše DPA. Humanitární pomoc vázne

Na severovýchodě Libye, který před týdnem postihly masivní záplavy, hrozí protržení dalších dvou přehrad. Agentura DPA uvedla, že z jedné z ohrožených staveb poblíž města Benghází tamní úřady odčerpávají vodu, aby uvolnily tlak na hráz. Právě voda z nádrží způsobila před týdnem povodně ve městě Derna. O život tam podle Červeného půlměsíce přišlo přes 11 tisíc lidí.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 10:24|

Případ zřícené pražské Trojské lávky nekončí. Žalobce se odvolal proti osvobozujícímu rozsudku

Státní zástupce podal odvolání v neprospěch obžalovaných v případu zřícené Trojské látky, které Obvodní soud pro Prahu 7 letos v březnu osvobodil. Obžalobě za nedbalostní obecné ohrožení čelí projektant lávky Jiří Stráský a šéf oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonín Semecký.
29. 4. 2022|

Jeden z domů v blízkosti místa výbuchu v Koryčanech začal praskat. Podle statika je neobyvatelný

Jeden z rodinných domů v sousedství domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který zničil středeční výbuch, je podle statika neobyvatelný. Po explozi má poškozenou konstrukci, hasiči proto zajistili stabilizaci objektu. Exploze si vyžádala životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 14:07|

Lidé se obávají další těžby čediče v Chuchelně. Povolení je i po letech stále platné

Obyvatelé Chuchelny nedaleko Semil si nepřejí obnovení těžby čediče v místním lomu. Čedič z Chuchelny přitom patří k nejkvalitnějším v Česku, hodí se například pro hodně zatěžované dopravní stavby silnic a železničních tratí. Lom je už sedmnáct let opuštěný, ale povolení k těžbě, které má společnost Eurovia od Báňského úřadu, je pořád platné.
26. 8. 2021|

Na D1 se na řadě míst olamují hrany dilatačních spár, silničáři budou žádat opravu od zhotovitele

Modernizace dálnice D1 má další problém. Na řadě míst se olamují hrany dilatačních spár mezi vzniklými panely. Reportér České televize si toho povšiml náhodou při natáčení v místě uzavírky. Silničáři problém připouštějí a vysvětlují nedostatečnou pevností betonové směsi. Aby se díry nezvětšovaly, budou chtít opravu od zhotovitele.
16. 8. 2021|

Na dálnici D1 testují novou recepturu betonu, méně náchylnou ke vzniku prasklin

Silničáři od příští stavební sezony změní recepturu betonu, kterou používají při stavbách dálnic. Důvodem jsou časté povrchové praskliny, do kterých se dostává voda. Povrch se tím znehodnocuje a vozovku je třeba vyspravovat. Nová receptura by to měla minimalizovat.
28. 9. 2019|

Boeing prověřuje kvůli možné závadě další typ svých letadel. Praskliny jsou na spojnici trupu s křídly

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil prověřit některá letadla Boeing 737 NG s cílem odhalit případné výrobní vady. Důvodem k tomuto kroku je fakt, že u několika letadel tohoto typu se zjistily nemalé praskliny, informovala agentura Reuters. Případnou opravu mají zajistit provozovatelé letadel. Boeing má přitom už problém s letadly 737 MAX, která jsou po dvou vážných nehodách od letošního března v celém světě odstavena.
28. 9. 2019|

V Ústí nad Orlicí popraskaly domy. Stojí za tím sucho

Kvůli jílovitému podloží a loňskému suchu popraskaly domy na Orlickoústecku. Na desítkách staveb se objevily hluboké trhliny, podle geologů za nimi stojí nestabilní podloží, které vysychá z nedostatku vody. Pak se díky tomu zmenšuje a hýbe se základy domů.
10. 4. 2019|