TÉMA

San Diego

Pandí diplomacie mezi Čínou a USA končí. Šelmy odletěly první třídou ve výběhu

Éra čínské pandí diplomacie se Spojenými státy končí. Trojice šelem z washingtonské zoo se přestěhovala zpět do Číny. O měsíc dříve, než se očekávalo, a jen pár dnů před setkáním prezidentů obou zemí. Skončila desetiletá nájemní smlouva s čínskou vládou, která byla už jednou prodloužená. Spojené státy a Čína spolupracují na chovu a ochraně ohroženého druhu od 70. let.
11. 11. 2023|

Zemřel nejstarší pes světa

V Portugalsku zemřel na začátku tohoto týdne pes jménem Bobi. Podle Guinnessovy knihy rekordů se jednalo o bezkonkurenčně nejstaršího psa, který kdy žil. Rekord potvrdil i místní veterinář, který se o zvíře dlouhodobě staral.
25. 10. 2023|

Na hranici mezi USA a Mexikem uvázly za zábranami na několik dní stovky migrantů

Americká pohraniční stráž ve čtvrtek na americko-mexické hranici nedaleko kalifornského San Diega začala zpracovávat údaje migrantů. Stovky lidí tam přišly v uplynulém týdnu a uvázly za kovovými zábranami, informovala agentura Reuters.
15. 9. 2023|

Bouře Hilary způsobila v Kalifornii a okolí bleskové záplavy, na místě jsou problémy v dopravě

Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do oblasti přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy v pondělí hlásí i stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí pouze mexické úřady. Během příprav zasáhlo region také zemětřesení.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:01|

Bizarní tvar těla a dvacet ramen. Vědci popsali tvora objeveného v oceánu u Antarktidy

Skupina amerických vědců po 150 letech rozluštila záhadu tvora, kterého objevila britská vědecká expedice ve vodách Jižního oceánu. Biologové zjistili, že není na stromu života zdaleka tak osamělý, jak si původně mysleli.
15. 8. 2023|

Lidští lékaři jsou vůči nemocným méně citliví než umělá inteligence, ukázal pokus

Umělá inteligence se chová k pacientům lépe než lidští lékaři, ukázal menší výzkum. Robot ChatGPT poskytoval nejen kvalitnější informace, ale dokonce byl v odpovědích empatičtější.
3. 5. 2023|

Až 41 procent úmrtí kojenců je způsobeno genetikou. Spoustě se dá předcházet, říká výzkum

Spoustě úmrtí dětí do jednoho roku by se dalo snadno předcházet, tvrdí nový výzkum. Dokazuje, že téměř půlka smrtí je způsobena genetickými chorobami, jež se nedaří včas odhalit. A vědci přinášejí i řešení tohoto problému.
10. 2. 2023|

Americký výzkum v Antarktidě přetéká obtěžováním. I sexuálním, popsala nová zpráva

Podle zprávy zveřejněné minulý týden se v americkém výzkumném programu Antarktidy odehrává vysoké množství sexuálního obtěžování a útoků. Zprávu pro Národní vědeckou nadaci (NSF), která tento program řídí, vypracovala externí soukromá společnost. Výzkum také zjistil, že lidé pracující na Antarktidě většinou nedůvěřují svým zaměstnavatelům v tom, že berou stížnosti na obtěžování vážně, že chrání oběti nebo že trestají pachatele.
8. 9. 2022|

Wakanda Forever. Nový Black Panther vyráží do akce i bez zesnulého herce v hlavní roli

V kalifornském San Diegu na Comic-Conu představilo studio Marvel první ukázku z pokračování úspěšného komiksového filmu Black Panther s názvem Wakanda nechť žije (Wakanda Forever). Tentokrát ale bez hlavní hvězdy Chadwicka Bosemana, který před dvěma lety zemřel. Předchozí díl se stal jedním z komerčně nejúspěšnějších filmů všech dob.
26. 7. 2022|

Kapavka nám možná dala prarodiče, říká nová hypotéza

Tím, že se lidský imunitní systém pokoušel bránit proti bakteriím kapavky, mohl získat skvělou zbraň proti demenci. A díky ní mohou lidé jako jeden z mála druhů žít déle, než jsou schopní se rozmnožovat.
19. 7. 2022|

Texaská policie našla několik desítek mrtvých migrantů v kamionu

Nejméně čtyřicet šest mrtvých těl nalezla americká policie v nákladním prostoru kamionu na okraji texaského města San Antonio. Jejich smrt způsobilo horko. S odvoláním na šéfa místního hasičského sboru Charlese Hooda to uvedla agentura Reuters. Podle listu The New York Times (NYT) se jednalo o migranty.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 08:18|

Nejstarší šavlozubý tygr světa byl velký jako moderní kočka. Uspěl díky evolučnímu náskoku

Nový výzkum v časopise PeerJ popsal jednoho z prvních známých savců, který byl vybavený obrovskými zuby ve tvaru tesáků. Tento šavlozubý pratygr měl ale rozměry větší kočky nebo menšího rysa.
16. 3. 2022|

Vědci chtějí zachránit ohrožené tchoře klonováním. První samička je připravená k množení

Vědci poprvé dotáhli klonování tak daleko, že se pomocí něj pokusí zahránit celý ohrožený živočišný druh. Hlavní roli v tomto experimentu hraje samička tchoře černonohého jménem Elizabeth Ann.
20. 1. 2022|

Vědci chtějí mRNA vakcíny vylepšit strategií chřipkového viru. Mohly by být účinnější

Nanoinženýři z Kalifornské univerzity v San Diegu vyvinuli nový a potenciálně účinnější způsob, jak dopravit messengerovou RNA (mRNA) do buněk. Jejich přístup spočívá v umístění mRNA do nanočástic, které napodobují virus chřipky –⁠ ten totiž dokáže pronikat do buněk a vnášet tam svou RNA velmi spolehlivě. Metodu popsali v prestižním žurnálu Angewandte Chemie International Edition.
1. 12. 2021|

Samci jsou zbyteční. Samice kondorů překvapily vědce tím, že mají mláďata i bez oplodnění

Kriticky ohrožení kondoři kalifornští možná uniknou vyhynutí i díky schopnosti samic, které se dokážou rozmnožovat bez oplodnění samcem. Vědci ze zoo v San Diegu zjistili, že při několika příležitostech vyseděly vejce s mláďaty, která oplodnily samy a která nemají žádnou genetickou spojitost s dalším jedincem. Samice přitom sdílely voliéry s plodnými samci.
1. 11. 2021|

Nanotermit, pád budovy, do které letadlo nenarazilo, i záhada roztavené oceli. Konspirační teorie o pádu WTC stále žijí

Od teroristických útoků na Světové obchodní centrum už uplynulo dvacet let. Přesto zůstávají dezinformace a konspirační teorie o příčinách této tragédie stále aktuální a sdílené.
10. 9. 2021|

V USA se už proti covidu očkují primáti v zoo. Teď se na experimentální vakcínu chystají v šimpanzí rezervaci

Zatímco ve Spojených státech pokračuje očkování lidí proti covidu-19, snaží se i tamní zoologické zahrady chránit pomocí očkování svá zvířata, zejména druhy, které jsou tímto virem prokazatelně zranitelné. Nyní je na očkování připravena šimpanzí rezervace v Georgii, která hodlá primátům brzy aplikovat experimentální vakcínu proti covidu.
18. 8. 2021|

Obvinění ze založení požáru na americké válečné lodi si vyslechl člen posádky

Příslušník amerického vojenského námořnictva byl ve čtvrtek obviněn ze založení požáru, který minulý rok zničil výsadkovou loď U.S.S. Bonhomme Richard, jež kotvila na základně v kalifornském San Diegu. Plavidlo hořelo více než čtyři dny a nakonec muselo být kvůli rozsáhlým škodám vyřazeno. Jeho nahrazení vyšlo odhadem na čtyři miliardy dolarů (86 miliard korun), uvedla agentura Reuters.
30. 7. 2021|

Na jihozápadě USA dochází voda. Přehrady jsou téměř prázdné

Jihozápadní část USA trápí dlouhodobé sucho, které má za následek vysychání toků a vodních nádrží. V několika kalifornských přehradách se voda dostala na historické minimum. Správci rezervoárů i státní instituce hlásí, že jejich kapacita je zaplněna maximálně z 35 procent. Nejhorší situace je na nevadské Hooverově přehradě, objemem největší nádrži USA, kterou protéká řeka Colorado. Voda z ní zásobuje velká města, jako jsou Los Angeles, San Diego, Phoenix, Tucson nebo Las Vegas. Jejich obyvatelům však nyní hrozí, že budou na suchu.
18. 6. 2021|

Oceánologové našli u kalifornského pobřeží tisíce barelů, které jsou zřejmě plné jedovatého DDT

Američtí vědci oznámili, že našli v oceánu u jižního kalifornského pobřeží více než 25 tisíc barelů, které pravděpodobně obsahují insekticid DDT. O oblasti experti již delší dobu tvrdili, že by se v ní tento nebezpečný odpad mohl nacházet.
2. 5. 2021|

Covidem-19 se poprvé nakazily gorily v zoo. Zatím mají mírný průběh

Zoologická zahrada v San Diegu oznámila, že se covidem-19 nakazilo několik goril, o které se stará – a to přes přísná hygienická opatření, která zavedla.
12. 1. 2021|

Ve Venezuele zasedal nový parlament. Na dálku ale pokračoval i ten starý

Venezuela má od úterý dva parlamenty. Jeden z nich, který měl ustavující zasedání a v němž má většinu aliance autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, vzešel z voleb před měsícem. Tyto volby ale neuznala řada zemí v čele s USA ani EU a jako nesvobodné je bojkotovala velká část opozice, která měla většinu v dosavadním parlamentu a která uspořádala jednání starého zákonodárného sboru.
5. 1. 2021|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|
Doporučujeme

Nový krevní test odhalí rakovinu léta před jejími projevy. Na 90 procent

Jedním ze „svatých grálů“ medicíny je včasný test, který by dokázal odhalit rakovinu už v počátku, tedy ještě předtím, než se buňky začnou šířit, a v době, kdy je ještě léčba poměrně snadná a bezpečná. Vypadá to, že letos takový test vznikl.
22. 9. 2020Aktualizováno27. 9. 2020, 16:55|