TÉMA

American Airlines

Operátoři odloží spuštění 5G sítí v okolí velkých amerických letišť

Americké telekomunikační společnosti AT&T a Verizon Communications odloží spuštění nové mobilní sítě páté generace (5G) v okolí některých letišť, aby tak odvrátily hrozící problémy v letecké dopravě. Přední americké aerolinky varovaly, že nová síť by mohla ovlivňovat zařízení v letadlech a způsobit rozsáhlé výpadky v letecké dopravě. Požadují, aby byl provoz sítě v okolí letišť zakázán.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 21:39|

Východ USA bičuje zimní bouře, výstrahy se týkají desítek milionů lidí

Východ Spojených států se potýká se silnou zimní bouří. Poté, co způsobila problémy v některých jižních státech, se přesunula na sever a přinesla vydatné sněžení, silný vítr a také riziko pobřežních záplav do pásu od Severní Karolíny až po Maine. Na některých místech států New York, Ohio a Pensylvánie napadlo do pondělního rána více než třicet centimetrů sněhu. Výstrahy před různými extrémy počasí se týkají oblastí s osmdesáti miliony obyvatel. Desetitisíce odběratelů přišly o dodávky elektřiny, na Floridě řádilo tornádo. Aerolinky zrušily víc než tisíc letů.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 20:26|

Texaský guvernér zakázal požadovat očkování. Mluví o šikaně z Bílého domu

Texaský guvernér Gregg Abbott v pondělí zakázal ve svém státu komukoliv vyžadovat po místních občanech očkování proti covidu-19. Republikánský guvernér prohlásil, že tím reaguje na „šikanu“ administrativy Joea Bidena, který nedávno vyzval všechny americké podniky, aby po svých zaměstnancích požadovali očkování pod hrozbou ztráty zaměstnání. Nejméně několik tisíc lidí od té doby přišlo o místo, napsala agentura Reuters. Bílý dům Abbottův krok zatím nekomentoval.
12. 10. 2021|

„Nevolám, abych si popovídal.“ Před dvaceti lety teroristé zaútočili na USA, 11. září změnilo svět

Čtyři unesená letadla, téměř tři tisíce mrtvých a miliony lidských příběhů. Jedenáctého září 2001 islamisté zaútočili na symboly americké vlády i finančního systému západního světa. Teror přiměl americkou administrativu k invazi do Afghánistánu a posléze Iráku. Nejen na Blízkém východě mělo 11. září 2001 sáhodlouhé důsledky, které jsou cítit i po dvou dekádách.
11. 9. 2021|

Colonial Pipeline obnovila po kyberútoku provoz části své potrubní sítě

Americká společnost Colonial Pipeline oznámila, že po pátečním hackerském útoku obnovila provoz části své potrubní sítě pro přepravu ropných produktů. Ovládat ji bude prozatím manuálně.
11. 5. 2021|

Boeing zaplatí 2,5 miliardy dolarů kvůli letounu typu 737 MAX

Společnost Boeing souhlasila, že kvůli případu letounů 737 MAX zaplatí přes 2,5 miliardy amerických dolarů (53,4 miliardy korun). Částku uhradí, aby urovnala obvinění související se zatajováním informací před Federálním úřadem pro letectví (FAA), které se týkaly vývoje tohoto typu letadel. Dvě velké havárie strojů 737 MAX připravily o život 346 lidí a vynutily si v minulých letech celosvětovou odstávku těchto strojů.
8. 1. 2021|

Velké aerolinky se dostávají do finančních problémů. Ztráty hlásí American Airlines i Southwest

Největší světová letecká společnost American Airlines Group ve třetím čtvrtletí vykázala čistou ztrátu 2,4 miliardy dolarů (přes 55 miliard korun). Loni byl přitom její zisk 425 milionů dolarů. Firma se potýká s negativními dopady šíření koronaviru na leteckou přepravu a ztrátu vykázala už třetí čtvrtletí za sebou. Největší čistou ztrátu za svou existenci vykázaly také aerolinky Southwest Airlines, a to 1,16 miliardy dolarů po loňském zisku 659 milionů dolarů. Problémy má také Cathey Pacific z Hongkongu.
23. 10. 2020|

Letecká doprava má stále problémy. Energetická agentura proto zhoršila prognózu pro trh s ropou

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zhoršila výhled poptávky po ropě na letošní rok. Kvůli propadu zájmu o leteckou dopravu se poptávka celosvětově sníží v meziročním srovnání o 8,1 milionu barelů ropy denně na 91,9 milionu barelů denně. IEA to ve čtvrtek uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě. Podobně o den dříve Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zhoršila svůj výhled pro letošní rok.
13. 8. 2020Aktualizováno13. 8. 2020, 15:22|

Skupina Smartwings propustí až šest set zaměstnanců, kvůli krizi má finanční problémy

Letecká skupina Smartwings, do níž patří i ČSA, propustí až šest set zaměstnanců. Bude se to týkat pilotů, stewardů i provozních a administrativních pracovníků. Důvodem jsou finanční problémy po koronavirové krizi, propouštět bude ve vlnách od července do února příštího roku. Ve skupině nyní pracuje kolem dvou a půl tisíce lidí.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 17:23|

Průmysl a maloobchod v USA během března rekordně klesly. Americké aerolinky se dohodly s vládou na pomoci

Maloobchodní tržby v USA se v březnu propadly o rekordních 8,7 procenta. Poptávku snížilo uzavření řady prodejen, které mělo předejít šíření koronaviru. Průmyslová výroba se za stejný měsíc meziměsíčně snížila o 6,3 procenta, nejvíce od února 1946. Velké americké letecké společnosti se zároveň s ministerstvem financí v zásadě dohodly na záchranném balíčku za 25 miliard dolarů (přes 611 miliard korun). Pomoc má zajistit, že aerolinky nebudou do října propouštět. Velké banky v USA reportovaly výrazné poklesy zisků. Americké akciové indexy klesly.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 22:13|

Boeing věří, že letouny 737 MAX budou od ledna zase sloužit ve vzduchu

Americký výrobce letecké techniky Boeing předpokládá, že komerční provoz jeho letadel 737 MAX bude obnoven v lednu. Firma to oznámila v pondělí. Dodala, že již v prosinci by mohla obnovit dodávky těchto letadel zákazníkům.
11. 11. 2019|

Americká vláda zakázala lety mezi USA a Venezuelou

Americké ministerstvo dopravy ve středu na žádost ministerstva vnitřní bezpečnosti zakázalo veškeré civilní lety mezi USA a Venezuelou. Nařízení, motivované násilnostmi a nepokoji v okolí venezuelských letišť, se týká osobní i nákladní přepravy.
16. 5. 2019|

Létání vestoje? Italská firma představila nová sedadla do letadel, kde cestující téměř stojí

Italská firma Avio Interiors představila na veletrhu v Hamburku prototyp nové verze sedadel pro letadla – mají vyšší sklon a cestující tak absolvují let téměř vestoje. Cílem návrhu je ušetřit co nejvíce místa, a tím umožnit vyšší obsazenost letadel. Podle vyjádření firmy, které cituje britský list Independent, bude komfort cestujících „přijatelný“.
9. 4. 2019Aktualizováno14. 4. 2019, 11:38|