TÉMA

Telemetrický obojek

V Krkonoších někdo smrtelně postřelil vlka s telemetrickým obojkem

V Krkonoších někdo zřejmě ve středu 29. listopadu postřelil vlka, který před necelými třemi týdny dostal telemetrický obojek. Smrtelně zraněné zvíře správci Krkonošského národního parku (KRNAP) našli a následně ho museli utratit, aby ukončili jeho trápení. Případem se zabývá policie.
7. 12. 2023|

Pět rysů v Beskydech dostalo sledovací obojky. Mají přispět k jejich ochraně

Vědcům z brněnské Mendelovy univerzity se podařilo v centrální části Moravskoslezských Beskyd odchytit pět rysích samců, kterým dali sledovací obojky. Odborníci chtějí zmapovat důležité koridory, kterými velké šelmy a další zvířata procházejí. Údaje pak poslouží k vytvoření lepších životních podmínek rysů a k jejich efektivnější ochraně. Šelmy v Beskydech ohrožuje především doprava, ale také pytláci.
9. 4. 2021|

Vědci na Šumavě odchytili vlčici. Budou ji sledovat pomocí obojku

Vědci mohou sledovat život samice vlka divokého na Šumavě. Šelmě kvůli tomu nasadili telemetrický obojek. Jde o prvního přesně monitorovaného vlka na území České republiky. Čeští vědci se na odchyt připravovali několik měsíců, pomáhaly jim i týmy zahraničních kolegů.
7. 12. 2020|

Ochránci chytili v Beskydech medvěda. Genetická analýza ukáže, zda jde o zvíře, které se pohybovalo na Valašsku

Ochráncům přírody se v pondělí podařilo odchytit samici medvěda, která se pohybuje v Beskydech. Nasadili jí telemetrický obojek, aby mohli sledovat její aktuální polohu. V úterý ráno ji vypustili zpět do volné přírody. Medvědice, která váží 106 kilogramů a měří 87 centimetrů, se v okolí Lysé hory v Beskydech pohybuje už několik měsíců.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 11:41|