TÉMA

Císař

Spojené státy jsou ochotné vojensky bránit Tchaj-wan, uvedl Biden v Tokiu

Americký prezident Joe Biden pokračuje v asijské cestě. V pondělí v Tokiu ujistil japonského premiéra Fumia Kišidu, že Spojené státy jsou odhodlány podpořit obranu Japonska. Stejně tak se vyslovil i pro případné využití vojenské síly na obranu Tchaj-wanu, řekl podle agentury Reuters. Vysloužil si za to kritiku Pekingu. Krátce před jednáním s japonským premiérem šéfa Bílého domu přijal japonský císař Naruhito.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 22:07|

Napoleon dělí Francii. Macron chce připomenout výročí, mnohým ale vadí, že zavedl otroctví

Francie se chystá na květnové dvousté výročí úmrtí Napoleona Bonaparta. Prezident Emmanuel Macron už oznámil, že se vzpomínkových akcí – na rozdíl od předchozích prezidentů – zúčastní. Napoleon je ve Francii zdrojem kontroverzí, hlavně kvůli tomu, že na začátku devatenáctého století znovu zavedl otroctví. Úřady se obávají protestních akcí a ničení soch.
29. 3. 2021|

Kolona padesáti aut a desítky tisíc policistů v ulicích. V Japonsku se konal průvod k uvedení nového císaře

Nový japonský císař Naruhito se svou chotí císařovnou Masako v automobilu s odkrytou střechou absolvoval slavnostní průvod u příležitosti svého uvedení na trůn. Kolonu padesáti vozů, v nichž kromě císaře byli například korunní princ a císařův mladší bratr Fumihito či premiér Šinzó Abe, sledovaly na 4,6 kilometru dlouhé trase desítky tisíc lidí.
10. 11. 2019|

Japonsko řeší nedostatek dědiců, na Chryzantémový trůn by mohla v budoucnu usednout žena

Na japonský trůn v úterý oficiálně usedl císař Naruhito. Vlády nad zemí se chopil už v květnu po abdikaci svého otce. Ve stínu korunovačních ceremoniálů v Japonsku sílí debata o tom, zda nepřišel čas na změnu pravidel nástupnictví, která by cestu k trůnu otevřela císařovým dcerám a jejich potomkům. Dynastii totiž zbývá už jen jeden mladý dědic.
24. 10. 2019|

Nový japonský císař Naruhito oficiálně usedl na trůn. Obřad sledovali státníci z celého světa

Nový japonský císař Naruhito byl slavnostně uveden na Chryzantémový trůn. Stal se tak 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Devětapadesátiletý panovník už letos v květnu převzal povinnosti od svého otce, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Ceremoniálu se účastní na dva tisíce hostů včetně politiků ze 174 zemí. Česko zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO).
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 10:59|

S novým císařem začala v Japonsku éra „Krásné harmonie“. Akademik Naruhito je vášnivý ochránce přírody

V Japonsku slavnostně převzal korunovační insignie nový císař Naruhito. Formálně však usedne na trůn až po říjnové korunovaci. Prvním květnem v zemi začíná nová éra „Krásné harmonie“. Dosavadní vládce Akihito po třiceti letech abdikoval kvůli vysokému věku. Naruhito klade důraz na rodinu a je akademik celou svou duší. Bojuje také za ochranu životního prostředí. V minulosti navštívil Československo a údajně obdivuje českou hudbu.
1. 5. 2019Aktualizováno1. 5. 2019, 11:12|

Éra „všudypřítomného míru“ končí. Japonský císař Akihito oficiálně oznámil abdikaci

Japonský císař Akihito v úterý po 30 letech v závěrečném projevu k národu oficiálně oznámil svou abdikaci. Ve středu na uvolněný trůn usedne starší z jeho dvou synů, devětapadesátiletý Naruhito. Akihito je prvním odstupujícím japonským císařem za posledních dvě stě let.
30. 4. 2019Aktualizováno30. 4. 2019, 14:59|

Odchází císař míru, ať žije císař harmonie! Japonský trůn opouští pětaosmdesátiletý Akihito

Ve středu se probudí Japonci do éry harmonie a krásy. Období Reiwa, jak se bude říkat vládě devětapadesátiletého císaře Naruhita, bude čelit klimatickým změnám i proměnám společnosti. Ale co si o tom nový panovník myslí, ještě není jasné. Dosud byly jeho názory upozaďovány ve prospěch jeho otce, císaře Akihita, který k 30. dubnu abdikoval. „Císař Akihito se soustředil na to, aby dával naději tam, kde to bylo potřeba. To byla velká změna. Ale od Naruhita a jeho rodiny se čeká, že se lidem přiblíží ještě víc,“ říká v rozhovoru pro web ČT24 japanolog žijící v Tokiu Petr Holý.
30. 4. 2019|

Slavná terakotová armáda nebyla chráněná proti rzi, odhalili vědci. Ubránila ji půda

Britští vědci vyvrátili teorii, že známá čínská terakotová armáda ze třetího století před naším letopočtem je prvním dokladem použití antikorozní ochrany. Proti rzi měly být podle dlouho platné teorie chráněny bronzové zbraně vojáků střežících hrobku císaře Čchin Š'-chuanga.
9. 4. 2019|