TÉMA

Pneumatika

Jízda na podzim je nejrizikovější hned po období konce prázdnin. BESIP připomíná základní pravidla

Ranní mlhy, mráz, brzké stmívání, častější pohyb zvěře, mokré listí na silnicích nebo letní pneumatiky – to jsou faktory, které na podzim ovlivňují bezpečnost provozu. Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Tomáš Neřold upozornil, že právě podzim je rizikovým obdobím pro řidiče, možná nejrizikovějším po letních prázdninách. Svědčí o tom i statistiky nehodovosti. Řidiči by se proto měli na podzim řídit na silnicích řadou pravidel.
10. 11. 2023|

Dronové útoky jsou stále častější, Rusové svá letadla ukrývají pod pneumatikami

Útoky dronů na ruské základny jsou stále častější a úspěšnější, Rusové se proto snaží chránit své vojenské vybavení, jak jen to jde. Stanice CNN například informovala o tom, že provizorně pokrývají svá bojová letadla pneumatikami. Ukrajina se k akcím bezpilotních letounů většinou nehlásí, zároveň ale z řad jejích nejvyšších představitelů zní předpoklad, že útoků bude přibývat.
6. 9. 2023|

Hasební práce u požáru v Borovanech skončily

Hasiči v sobotu v 19:00 ukončili hasební práce u požáru skládky pneumatik v Borovanech na Českobudějovicku. Přes noc budou na místo, kde požár vypukl ve čtvrtek nad ránem, dohlížet se třemi cisternami. Škoda, kterou požár způsobil, je odhadnutá na 60 milionů korun. Vyšetřování příčin vzniku požáru podle mluvčího jihočeských hasičů Vratislava Malého pokračuje.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 19:57|

Požár v Borovanech zasáhl asi 1500 tun pneumatik, desítky hasičů jsou stále na místě

Oheň při čtvrtečním požáru v Borovanech zasáhl zhruba 1500 tun pneumatik. Dalších 200 tun výrobků pak hořelo ve skladovací hale firmy na recyklaci pneumatik. Hasiči na místě stále zasahují a jejich práce bude pokračovat ještě hodiny, možná i několik dní. Požár, který vypukl v noci na čtvrtek, způsobil škodu 60 milionů korun. Na místě nadále platí třetí stupeň požárního poplachu, uvedl mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý. Hasiči pokračují v rozhrabávání materiálu, odhadují, že zpracovali asi dvě třetiny požářiště.
4. 8. 2023|

Muž, který provrtával pneumatiky autům s ukrajinskou SPZ, přišel o vrtačku a musí zaplatit 100 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 8 potrestal muže, který provrtával pneumatiky autům s ukrajinskými poznávacími značkami. Uložil mu peněžitý trest 100 100 korun. Muž také přišel o svou aku vrtačku. České televizi to sdělil soudce Petr Novák s tím, že trestní příkaz je pravomocný. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti muži hrozily až tři roky vězení. Po dopadení se k činu doznal.
20. 7. 2023|

Muž, který provrtával pneumatiky aut s ukrajinskými značkami, půjde k soudu

Případem muže, který podle obžaloby loni zničil vrtákem pneumatiky dvou desítek aut s ukrajinskými poznávacími značkami, se bude zabývat soud. Informovala o tom státní zástupkyně Martina Adámková z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 8. Muž, který se k činu přiznal, způsobil podle kriminalistů škodu přes sto tisíc korun. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti mu hrozí až tři roky vězení.
22. 6. 2023|

Policie navrhla obžalovat muže, který provrtával pneumatiky aut s ukrajinskými značkami

Policisté navrhli obžalovat muže, který loni zničil vrtákem pneumatiky u dvou desítek ukrajinských aut zaparkovaných v Praze 8 a 9. České televizi to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Muž, který se k činu přiznal, způsobil podle kriminalistů škodu přes sto tisíc korun. Za poškození cizí věci spáchané kvůli národnostní příslušnosti mu hrozí až tři roky vězení.
22. 5. 2023|

Norma Euro 7 má začít platit v roce 2025. Automobilový průmysl se obává, že se nestihne připravit

Europoslanci potvrdili, že od roku 2035 se budou –⁠ při pořízení nového vozu –⁠ prodávat už jenom bezemisní automobily. Už za dva roky má ale začít platit nová norma Euro 7, ke které má výhrady česká vláda. A k tomuto kritickému postoji se připojil i Senát. Evropská komise připomíná, že silniční provoz je hlavním zdrojem znečištění ve městech, a proto je potřeba předpisy zpřísnit. Tuzemští výrobci jsou ale proti, argumentují možným propouštěním, chybí jim prý i čas na přípravu.
19. 2. 2023|

HN: Mitas mění majitele, švédský Trelleborg prodává divizi Japoncům

Výrobce pneumatik Mitas, který má výrobní závody v Praze, Zlíně a Otrokovicích, mění po šesti letech majitele. Švédská skupina Trelleborg prodává svou divizi, jejíž součástí je i Mitas, za víc než dvě miliardy eur (51,5 miliardy korun) japonské firmě The Yokohama Rubber Company. Píší o tom Hospodářské noviny (HN).
14. 10. 2022|

Goodyear musí českému vynálezci zaplatit více než jeden a půl miliardy

Americká společnost Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (1,6 miliardy korun), rozhodl soud ve Spojených státech. Spor se týkal Hrabalových nápadů ohledně samonafukovacích pneumatik, uvedl specializovaný server Law360, který se věnuje obchodním sporům.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 12:21|

Když se zřítil hořící concorde, vzal s sebou 113 lidských životů i sen lidstva o nadzvukových dopravních letadlech

Psal se 25. červenec roku 2000. V Paříži vládlo klidné počasí, na vrchol léta bylo docela chladno (19 stupňů), vál slabý vítr. Nic nenasvědčovalo tomu, že je to den, kdy zanikne jeden sen lidstva – sen o civilním létání rychlejším než zvuk. Jediné (tehdy používané) nadzvukové dopravní letadlo světa onoho dne za mimořádně tragických okolností ztratilo punc stroje, který nikdy nehavaroval. Při pádu concordu zahynulo 113 lidí a nehoda předznamenala konec jeho provozu.
25. 7. 2020|

Staré pneumatiky se hromadí na skládkách. Firem, které by je recyklovaly, je málo

Každý rok se v Česku prodá kolem čtyř milionů pneumatik. Ty ojeté mohou lidé odevzdat buď za poplatek do sběrných dvorů, nebo zdarma do pneuservisů. Sehnat pro staré gumy odběratele je ale velký problém. Na skládkách už je nechtějí a firem, které by je recyklovaly, je málo.
24. 2. 2020|

Poděkuj horám úklidem. Do Beskyd vyrazilo pět tisíc dobrovolníků, aby je zbavili odpadků

Do lesů na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku ve středu vyrazilo přibližně pět tisíc dobrovolníků, kteří v Beskydech uklízeli v rámci akce Poděkuj horám. Naplnili bezmála 18 velkoobjemových kontejnerů na odpad. Loni se do akce zapojily více než tři tisícovky lidí.
8. 5. 2019Aktualizováno8. 5. 2019, 16:40|

Černá skládka? Obce by mohly zasahovat i na soukromém pozemku

Radnice by měly mít možnost zlikvidovat černou skládku i na soukromém pozemku. Navrhuje to ministerstvo životního prostředí. Lidé se totiž o své okolí čím dál víc zajímají: roste počet podnětů na výskyt černé skládky i zájem o akce, jako je Ukliďme Česko.
9. 4. 2019|