TÉMA

Základna

Izraelští beduíni jsou proti leteckým útokům bezbranní

Izrael volá po zpřísnění mezinárodních sankcí proti Íránu, hlavně v oblasti vývoje raketových projektů. Spojené státy už nová opatření plánují, jednat o nich má Kongres. Západní spojenci zároveň odrazují židovský stát od vojenské odpovědi na útok Íránu. Útok Kábulu z noci na neděli ovšem vystavil zvýšenému riziku beduínské obyvatele.
včera|

Mohelnice přišla o záchrannou službu, nemá pro ni vyhovující prostory. Město hledá nové

Posádka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje (ZZS) se z Mohelnice přesunula do Šumperka. Dojezdové časy se tak prodloužily. Místo ní vyjíždí posádky z Litovle, Zábřehu a Uničova. Do konce února sídlila v prostorách lékařského domu, ty už ale záchranářům nevyhovovaly. Vedení města se teď snaží najít pozemek pro výstavbu nové základny.
12. 3. 2024|

Záchranáři v Mikulově mají novou základnu. Vyjedou rychleji, přibylo i místo na odpočinek

Nové stanoviště zdravotnické záchranné služby začalo fungovat v Mikulově na Břeclavsku. To původní už záchranářům nevyhovovalo polohou, ani technologiemi. Výjezdy by teď měly být navíc rychlejší. Výstavba vyšla na víc než 84 milionů korun, další peníze byly třeba na pořízení vybavení. Jihomoravský kraj postupně dokončuje modernizaci všech základen záchranky.
4. 1. 2024|

Ruští okupanti hlásí další útok na Krym. Ukrajinci zasáhli sídlo Černomořské flotily

Ukrajinské síly podnikly raketový útok na sídlo Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymském poloostrově, uvedl v pátek na komunikační platformě Telegram Moskvou dosazený gubernátor města Michail Razvožajev. „Úspěšný“ zásah velitelství později potvrdila ukrajinská armáda. Podle informací na sociálních sítích, na které odkazuje agentura Unian, se výbuchy ozvaly i na dalších místech poloostrova.
22. 9. 2023Aktualizováno22. 9. 2023, 23:13|

Armáda po čtyřleté pauze otevře veřejnosti čáslavskou základnu. Ukážou se nad ní i americké raptory

Armáda po čtyřech letech v sobotu otevře veřejnosti čáslavskou leteckou základnu. A nepředstaví jen svoji techniku. Zlatým hřebem dne otevřených dveří nebudou tentokrát stíhací gripeny a bitevní alky českého letectva, nýbrž stíhačky Raptor letectva amerického. Armáda se ovšem obává, že by mohly být v Čáslavi návaly. Návštěvníky proto nabádá, aby si stáhli mobilní aplikaci vytvořenou pro den otevřených dveří anebo si při příchodu vzali letáčky s pokyny, jak se na základně chovat. Základna bude otevřena od 8 hodin, letový program začne v 11 hodin.
19. 5. 2023|

Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu

Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|

USA podnikly odvetné nálety na proíránské skupiny v Sýrii, útoku poté čelila i americká základna

Spojené státy podnikly v Sýrii několik náletů proti skupinám napojeným na Írán, které viní z útoku dronem, při němž přišel ve čtvrtek o život jeden člověk pracující pro Američany a dalších šest osob bylo zraněno. Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že při amerických útocích zahynulo jedenáct proíránských bojovníků. Raketovým útokům poté čelila i americká základna na severovýchodě Sýrie, obešly se bez obětí.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 15:27|

Izrael v reakci na vypálené rakety podnikl nálet na Pásmo Gazy

Izraelská armáda oznámila, že v pátek krátce po půlnoci provedla letecké údery na podzemní výrobny raket v Pásmu Gazy. Radikální Palestinci odtud nedlouho předtím vyslali na Izrael pět střel, z nichž ani jedna nezasáhla cíl. Ani na jedné straně nebyly hlášeny oběti, informovala agentura AP. Napětí v regionu vzrostlo po čtvrteční izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu, která si vyžádala devět mrtvých.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 12:44|

Ruská Černomořská flotila je ochromená, drtí ji ukrajinské údery

Když před půlrokem odstartovala invaze na Ukrajinu, hrála ruská Černomořská flotila klíčovou roli v ničení vybraných cílů i hluboko na ukrajinském území. Ale po potopení raketového křižníku Moskva či nedávných útocích na základnu okupantů na Krymu je podle portálu Politico dříve obávaná vojenská síla v troskách a pouze stínem své dřívější síly.
30. 8. 2022|

Do budovy velení ruské flotily na Krymu podle médií narazil dron. Ruská strana tvrdí, že jej sestřelila

Z Ruskem anektovaného ukrajinského poloostrova Krym je hlášena další exploze, tentokrát z města Sevastopol. S odvoláním na jednoho z exilových vůdců krymských Tatarů Refata Čubarova o tom informovala agentura Ukrinform. Podle jeho informací narazil do budovy velení ruské Černomořské flotily bezpilotní letoun. Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev podle agentury TASS ale uvedl, že protivzdušná obrana sestřelila dron přímo nad střechou velitelství. Incident podle něj nezpůsobil žádné vážné škody ani zranění.
20. 8. 2022|

Raketomety HIMARS údajně zasáhly základnu wagnerovců v Popasně. Prigožin unikl

Raketomety HIMARS, které díky dodávkám ze Spojených států nyní používá ukrajinská armáda, údajně zasáhly základnu ruské žoldnéřské Wagnerovy  skupiny v okupovaném ukrajinském městě Popasna. Na Twitteru o tom informoval například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Na sociálních sítích kolovaly spekulace, že při útoku byl zabit i majitel skupiny Jevgenij Prigožin, ale vedoucí Luhanské oblasti Serhij Hajdaj to popřel.
14. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 14:00|

Čínská špionážní loď sledovala australskou základnu, oznámil ministr Dutton

Austrálie u svého západního pobřeží vysledovala čínskou špionážní loď, oznámil v pátek ministr obrany Peter Dutton. Jde podle něj o agresivní a bezprecedentní čin ze strany Pekingu. Průzkumná loď vybavená nejpokročilejší technikou se dostala do blízkosti utajované australské námořní komunikační základny v Exmouthu, která podporuje ponorky Spojených států a dalších spojeneckých zemí, píše portál ABC. Jde o jedno z nejdůležitějších australských vojenských zařízení. Čína v reakci uvedla, že mezinárodní právo vždy dodržuje.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 15:19|

Všichni američtí vojáci projeli Českem, konvoj se vrátil z cvičení do Německa

Američtí vojáci, kteří se vracejí z cvičení na Slovensku, opustili české území. Vracejí se na základnu do Bavorska, odkud odjeli v polovině února. V každém směru se konvoj přesouval rozdělený do mnoha kolon vždy devět dní. Vojáci cestovali především po dálnicích D0, D1, D2 a D5, vážnější dopravní komplikace v souvislosti s jejich cestou nenastaly.
22. 3. 2022|

Americká základna na jihu Sýrie byla cílem útoku, oběti hlášeny nejsou

Americká základna Tanf na jihu Sýrie byla ve čtvrtek cílem útoku, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenované americké představitele. Oběti mezi Američany ale hlášeny nejsou, upřesnila agentura. Podle jejích zdrojů nelze zatím říci, kdo za útokem stojí, úder byl ale zřejmě proveden bezpilotním letounem.
21. 10. 2021|

Americká základna v Iráku se ocitla pod palbou desítek raket. Bagdád varuje před odvetou

Iráckou základnu Tádží, na které působí američtí vojáci, opět zasáhla raketová palba. Podle agentury AP byli zraněni dva iráčtí vojáci. Spojené státy hlásí tři zraněné. Při podobném útoku v tomto týdnu zemřeli dva Američané a Brit. Následoval odvetný úder USA na muniční sklady proíránských milicí.
14. 3. 2020|

Íránský útok na základny zranil 11 amerických vojáků, oznámil Pentagon

Při raketovém útoku íránské armády na americké základny v Iráku z minulého týdne utrpělo zranění jedenáct Američanů. Většinou šlo o oděrky a příznaky otřesu mozku. Médiím to potvrdily zdroje přímo z Pentagonu. Prezident Donald Trump přitom krátce po úderu tvrdil, že žádný Američan nebyl zraněn.
17. 1. 2020|

Amerika je národ zla, napsal Saúd před útokem na základně. Prošel detailní prověrkou

Střelcem na floridské základně v Pensacole byl student ze Saúdské Arábie, potvrdil guvernér státu. Útočník zabil tři lidi a osm dalších včetně dvou policistů zranil. Následně byl zneškodněn. Organizace SITE, která monitoruje weby islámských radikálů, uvedla, že muž zveřejnil před útokem na internetu komentáře nepřátelské vůči Spojeným státům. Podle prezidenta Donalda Trumpa vyjádřil saúdský král Salmán nad činem lítost.
7. 12. 2019|

Na základně Pearl Harbor útočil námořník. Zastřelil dva lidi

Útočník na americké vojenské základně Pearl Harbor na Havaji zastřelil dva lidi a jednoho dalšího zranil. Poté spáchal sebevraždu. Oznámila to americká armáda. O motivu činu se úřady nezmínily, píše agentura Reuters.
5. 12. 2019|

Stovky nových základen a jaderné ledoborce. Rusko posiluje vliv v arktické oblasti

Ruská armáda v posledních letech postavila v arktické oblasti stovky nových základen. Vojáci v nich musejí vydržet navzdory extrémnímu mrazu po celý rok bez pomoci zvenčí. Moskva přizpůsobuje nevlídným podmínkám i vojenskou techniku. Ruské zájmy se však za polárním kruhem střetávají s nároky jiných zemí, převážně členů NATO.
9. 4. 2019|