TÉMA

Polární kruh

Navalnyj potvrdil přesun do trestanecké kolonie za polárním kruhem. Vzkázal, že je v pořádku

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj na sociální síti X ujistil své podporovatele, že je v pořádku, a potvrdil, že ho ruské úřady přesunuly do trestanecké kolonie za polárním kruhem. O jednom z největších ruských kritiků Kremlu neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince, v pondělí se jim však podařilo spojit skrze Navalného právníka.
26. 12. 2023|

Úbytek světla útočí na lidskou psychiku. Zimní trudnomyslnosti se ale seveřané umí bránit

„Sto dní šera, mrazu a samoty. Copak jsme stokrát nečetli, co to s lidma dělá?“ spílá náčelník ke členům výpravy v Dobytí severního pólu Divadla Járy Cimrmana. Zimní trudnomyslnost ale nepostihuje jen postavy divadelní hry. Světlo řídí život na celé planetě. Rytmus živých organismů se odvíjí nejen od střídání dne a noci, ale i od ročních období. A právě zimní měsíce, kdy je slunečního svitu nejméně, jsou pro udržení duševní pohody nejnáročnější. Své o tom vědí obyvatelé severských zemí, kteří si proti nedostatku světla často vypěstovali odolnost.
27. 12. 2021|

Americké letectvo posílá bombardéry na polární misi v Arktidě

Čtyři bombardéry B-1 amerického letectva míří ze základny Dyess v Texasu poprvé na leteckou základnu Orland v Norsku, kde se během příštích tří týdnů zapojí do mise za polárním kruhem. Spolu se stroji se do mrazivého klimatu stěhují také přibližně dvě stovky zaměstnanců. Cílem je odrazení Ruska od provokací vůči spojenci v NATO a potvrzení přítomnosti ve strategickém regionu Arktidy.
9. 2. 2021|

Kvůli lesním požárům byly letos v Arktidě rekordní emise oxidu uhličitého

Vědci ze služby CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) při Evropském centru střednědobých předpovědí počasí odhalili, že letošní letní požáry v oblasti polárního kruhu vedly k rekordním emisím oxidu uhličitého (CO2). Vzniklé kouřové mraky pokrývaly oblast velikosti více než třetiny Kanady.
3. 9. 2020|

Nový rekord. Na severním polárním kruhu naměřili 38 stupňů Celsia

Teploty na severním polárním kruhu zřejmě dosáhly v sobotu rekordních hodnot. Nejvyšší byly v sibiřském městě Verchojansk, kde meteorologové naměřili 38 stupňů Celsia. Data musí ještě ověřit experti.
22. 6. 2020|

Ulovit polární záři, projít se po „karibské“ pláži. Magické Lofoty a nedotčená Senja jsou ráj severu

Minimum turistů, rozeklané hory a čisté moře. To vše nabízejí severonorské Lofoty a Senja, magické ostrovy za polárním kruhem, které uhranou nedotčenou přírodou. Na road trip do severského ráje se autorka vydala hlavně kvůli túrám s neuvěřitelnými panoramaty, ale také tajuplné polární záři. A zadařilo se.
20. 9. 2019Aktualizováno20. 9. 2019, 16:26|

Stovky nových základen a jaderné ledoborce. Rusko posiluje vliv v arktické oblasti

Ruská armáda v posledních letech postavila v arktické oblasti stovky nových základen. Vojáci v nich musejí vydržet navzdory extrémnímu mrazu po celý rok bez pomoci zvenčí. Moskva přizpůsobuje nevlídným podmínkám i vojenskou techniku. Ruské zájmy se však za polárním kruhem střetávají s nároky jiných zemí, převážně členů NATO.
9. 4. 2019|