TÉMA

Slzný plyn

Desetitisíce muslimů se vydaly do ulic vyjádřit podporu Gaze. Pálili izraelské vlajky

Teroristé z Hamásu vyzvali na pátek ke generální mobilizaci muslimů po celém světě. Desítky tisíc lidí se zúčastnily demonstrací na Blízkém východě. Protestující se sešli například v Bangladéši, Íránu nebo Afghánistánu. Tam někteří lidé na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky. Shromáždění na podporu Palestinců byla naplánovaná i v Římě, Helsinkách, Mnichově či Istanbulu. Francouzská policie musela ve čtvrtek nasadit slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům v Paříži, kteří ignorovali zákaz akcí na podporu Palestinců.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:18|

Při násilnostech na fotbalovém zápase v Indonésii zemřelo 125 lidí

Počet obětí násilností a následné tlačenice po zápase indonéské první fotbalové ligy ve městě Malang úřady snížily na 125. Původně bylo hlášeno 129 mrtvých, poté se mluvilo o 174 obětech. Úřady počet obětí oficiálně upřesnily po kontrole údajů z deseti nemocnic v oblasti, kam byly desítky zraněných, včetně žen a dětí, ze stadionu převáženy. Zranění podle policie utrpělo přes tři sta osob.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 17:47|

V mořích u evropských břehů leží a koroduje stará munice. Její likvidace je nezbytná, hrozí únik jedů

Na dně evropských moří dodnes leží miliony tun nevybuchlé munice z obou světových válek. Její likvidace stojí miliardy eur, je však nezbytná. Kdyby se munice ponechala svému osudu, mohla by způsobit ekologickou katastrofu. Hrozí, že se z ní začne uvolňovat nebývalé množství jedovatých látek.
14. 6. 2021|

Řecká policie použila slzný plyn proti migrantům, kteří chtěli po požáru tábora Moria opustit Lesbos

Řecká policie zasahovala slzným plynem při protestu rozhořčených migrantů na ostrově Lesbos. Protestující se po nedávném požáru uprchlického tábora Moria ocitli bez přístřeší a žádali možnost ostrov opustit. Úřady ale začaly se stavbou nového tábora pro uprchlíky.
12. 9. 2020|

Protestující v Bejrútu zaútočili na několik ministerstev. Na útěku před demonstranty zemřel policista

Demonstranti v libanonském hlavním městě Bejrútu v sobotu vzali útokem budovy ministerstev a poškodili kanceláře Sdružení libanonských bank. Na bejrútském náměstí Mučedníků se podle agentury Reuters shromáždil dav čítající asi deset tisíc lidí. Policie proti nespokojencům použila slzný plyn. Podle sdělení mluvčího policie přišel o život jeden strážce zákona. Libanonský Červený kříž uvedl, že 55 lidí skončilo v nemocnici. Premiér Hasan Dijáb oznámil, že jedinou cestou z nynější krize je vyhlásit předčasné volby. Libanonci v metropoli demonstrují po úterním ničivém výbuchu v tamním přístavu.
8. 8. 2020Aktualizováno8. 8. 2020, 22:33|

Policie tu může dělat cokoliv, slzný plyn je každodenní realita, říká Čech žijící v Hongkongu

Mladý český architekt Nikola Dočekal žije v Hongkongu sedm let. Na počátku protestů situaci vnímal tak, že se ho jako cizince příliš netýká. V poslední době byl ale svědkem prohledávání turistů a zatčeni už byli i jeho kamarádi. Dočekal, který má za sebou studia na Čínské univerzitě v Hongkongu a teď v zemi pracuje pro britské architektonické studio, o situaci mluvil s redaktorkou ČT Veronikou Hešíkovou.
29. 11. 2019|

Zpravodajka ČT musela v Hongkongu v živém vstupu prchat před gumovými projektily

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová se v živém vstupu v Hongkongu dostala do střetů policistů s demonstranty. „Protestující se snaží rozptýlit pozornost policie a uvolnit tlak na polytechnickou univerzitu. Jsou organizovaní, vytvořili lidský řetěz nejméně kilometr dlouhý. Předávají si zdravotní pomůcky, různý materiál nutný ke stavbě barikád a možná i k výrobě zápalných lahví,“ reportovala ve chvíli, kdy byla vzdálená několik set metrů od linie mezi demonstranty a policií.
18. 11. 2019|

Konec blokády. Policie vyhnala separatistické Katalánce z dálnice na hranici s Francií

Francouzské speciální policejní oddíly ve spolupráci s jednotkami katalánské policie podřízené španělské vládě zásahly proti dvěma tisícům katalánských separatistů, kteří od pondělka blokovali dálniční hraniční přechod mezi těmito zeměmi. Francouzi po výzvách použili slzný plyn. Při zásahu bylo zadrženo 19 lidí, z toho 18 na francouzské straně. Mezitím v Lucemburku generální advokát soudu EU prohlásil, že vězněný katalánský politik Oriol Junqueras získal v květnu zvolením mandát europoslance, což Španělsko odmítalo. Soud se však rozhodnutím advokáta nemusí řídit.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 13:44|

Nepokoje v Iráku. Policie zastřelila demonstranta, blokáda přístavu pokračuje

Tisíce demonstrantů pokračovaly i během soboty v blokádě přístupové cesty do hlavního iráckého námořního přístavu Umm Kasr. Provoz v přístavu od středy stojí, protestující ho ochromili o den dříve. Bezpečnostní síly proti nim v noci na sobotu nasadily slzný plyn a střílely ostrými náboji, nejméně 30 lidí bylo zraněno. Několikatýdenní protesty Iráčanů proti korupci a ekonomickým problémům pokračovaly také v metropoli Bagdádu, kde policie zabila jednoho demonstranta.
2. 11. 2019|

V Hongkongu přituhuje. Městem pochodovaly tisíce lidí, v sobotu byl jeden z demonstrantů pobodán

Tisíce protestujících v Hongkongu v neděli zamířily na nepovolený pochod na poloostrov Kowloon. Cílem je tamní železniční stanice, která slouží jako hlavní dopravní spojení s pevninskou Čínou. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn. V sobotu večer byl jeden aktivista pobodán neznámým útočníkem a utrpěl vážné zranění krku a břicha. Informoval o tom britský list Guardian.
20. 10. 2019Aktualizováno20. 10. 2019, 16:50|

V táboře na Samosu vypukly potyčky. Několik migrantů skončilo v nemocnici

V táboře Vathy na řeckém ostrově Samos se v pondělí večer střetli migranti ze Sýrie a Afghánistánu. Nejméně tři lidé utrpěli bodná zranění. Policie použila slzný plyn, aby nepokoje uklidnila. Záhy vypukl požár, jehož příčina zatím není známá. Osm osob muselo být převezeno do nemocnice poté, co se nadýchaly kouře.
15. 10. 2019|

Na předměstí Hongkongu hořely barikády, policie použila slzný plyn

Demonstrace v Hongkongu se po poklidném začátku znovu vyhrotily. Policie zasáhla slzným plynem proti protestujícím před nákupním střediskem na předměstí Sha Tin, které radikální demonstranti předtím poničili spolu s přilehlou vlakovou stanicí. Lidé na ulicích zapálili barikády a házeli na policisty dlažební kostky. V plánu měli také narušit provoz místního letiště, které je jedno z nejrušnějších v Asii i ve světě.
22. 9. 2019Aktualizováno22. 9. 2019, 18:33|

Slzný plyn a desítky zadržených. Policie v Paříži zasáhla proti žlutým vestám, radikálové staví barikády

Radikálové se během protestu v Paříži snažili budovat barikády a zapalovali odpadkové koše. Poničili několik obchodů a také zastávky MHD. Policie předtím použila slzný plyn proti účastníkům jedné z demonstrací hnutí žlutých vest. Policisté zadrželi 163 lidí, většinu z nich poslali do vazby. Na tisíc demonstrantů z řad krajní levice či žlutých vest se později přidalo k protestům za ochranu klimatu.
21. 9. 2019Aktualizováno21. 9. 2019, 18:24|
Obrazem

Hongkong zažil největší protesty od začátku září. Nejméně osmnáct lidí je zraněných

Nejméně osmnáct lidí bylo zraněno při nedělních násilných střetech, které se rozpoutaly mezi protivládními demonstranty a policisty v Hongkongu. Tři ze zraněných jsou ve vážném stavu. Protestující blokovali ulice a stanice metra, házeli zápalné láhve a kameny; policie proti nim zasáhla vodními děly, slzným plynem a gumovými projektily. Zadrženo bylo 89 osob, informovala agentura Reuters.
16. 9. 2019|

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti demonstrantům v metru. Použila obušky i slzný plyn

V Hongkongu se navzdory policejnímu zákazu uskutečnily další protivládní protesty, kterých se zúčastnily desetitisíce lidí. Demonstrace místy přerostly v násilné potyčky s policií. Pořádkové jednotky v nočních hodinách tvrdě zasáhly proti vracejícím se demonstrantům v prostorách metra, ve vagonech použily slzný plyn i obušky. Podle agentury AP tento incident ještě zvýší napětí ve městě.
31. 8. 2019Aktualizováno31. 8. 2019, 22:17|

Krize v Hongkongu trvá. Policie opět použila slzný plyn, demonstranti podle ní házejí zápalné lahve

Tisíce lidí se shromáždily na různých místech Hongkongu, aby pokračovaly v protivládních protestech. Policie však zakázala pochody ve městě a na některých místech nasadila slzný plyn. Informují o tom agentury AP a Reuters. Podle deníku The New York Times (NYT) viní policie některé demonstranty, že proti ní použili zápalné lahve.
11. 8. 2019|

Zakázaný protest. Tisíce lidí v Hongkongu odmítly násilí, policie na ně vytáhla slzný plyn a gumové projektily

Tisíce demonstrantů zaplnily ulice hongkongské čtvrti Yuen Long přesto, že úřady protest zakázaly. Lidé, často oděni v černém, protestují proti násilí a nečinnosti policie. Policie se snažila rozehnat davy slzným plynem a gumovými projektily. Obyvatelé Hongkongu se sešli na místě, kde před týdnem na účastníky protivládní demonstrace zaútočily zločinecké gangy.
27. 7. 2019Aktualizováno27. 7. 2019, 16:51|

Protestující Albánci zaútočili na sídlo vlády Molotovovými koktejly. Policie odpověděla slzným plynem

Protivládních protestů v albánské Tiraně se zúčastnily tisíce lidí. Demonstrace v centru metropole vyvrcholily útoky na sídlo kabinetu premiéra Ediho Ramy. Policie použila slzný plyn, zranění utrpělo několik osob. Středopravicová opozice požaduje odchod vlády, která je podle ní napojená na organizovaný zločin a blokuje cestu země do Evropské unie.
12. 5. 2019|

Na prvomájové protesty ve Francii přišlo 150 tisíc lidí. Policie nasadila slzný plyn proti maskovaným účastníkům

Na 150 tisíc lidí vyrazilo ve Francii na prvomájové protesty. Bezpečnostní složky nasadily proti maskovaným demonstrantům v Paříži slzný plyn. Podle AP utrpělo zranění 160 lidí. Zatčeno bylo 380 osob. Prvomájové protesty se konaly i jinde ve světě, třeba ve Švýcarsku či Rusku.
1. 5. 2019Aktualizováno1. 5. 2019, 22:00|

Proti súdánským demonstrantům použila policie slzný plyn, zastala se jich armáda

Policisté v pondělí nasadili slzný plyn proti tisícům demonstrantů, kteří se v centru súdánské metropole Chartúm účastnili už třídenního protestu vsedě za demisi prezidenta Umara Bašíra. Na obranu manifestantů zasáhla proti tajné službě a pořádkové policii armáda, uvedla agentura AFP. Vlna nepokojů začala v prosinci. Hlava státu odstoupit a jmenovat přechodnou vládu odmítá.
8. 4. 2019Aktualizováno8. 4. 2019, 17:52|