TÉMA

Czechoslovak Group

Ochota bank financovat český zbrojní průmysl zřejmě roste, více podpořit ho chce i EU

Na dodávkách zbraní Ruskem napadené Ukrajině se i nadále podílejí české zbrojařské firmy. Jejich asociace hlásí, že společnosti vyrábí naplno a navyšují své kapacity. Tvrdí ale zároveň, že narážejí na problémy třeba se získáváním úvěrů. Situace se teď ale podle části podniků zlepšuje.
8. 2. 2024|

Zapomenuté memorandum z Hradu. Dohoda mezi firmami Czechoslovak Group a Rheinmetall se nenaplnila

Budou to tři roky, co na Pražském hradě za přítomnosti tehdejšího českého prezidenta Miloše Zemana podepsala dohodu o spolupráci česká zbrojní skupina Czechoslovak Group (CSG) a německá firma Rheinmetall. Jak teď vyšlo najevo, sliby z memoranda zůstaly nesplněny.
19. 10. 2023|

Czechoslovak Group kupuje muniční divizi americké Vista Outdoor za 45 miliard korun

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) kupuje od americké firmy Vista Outdoor její muniční divizi Sporting Products, jejíž součástí je řada značek a výrobců malorážové munice a jejích komponentů v USA. Cena obchodu je 1,91 miliardy dolarů (zhruba 45 miliard korun). Podmínkou jeho dokončení je souhlas akcionářů výrobce malorážové munice společnosti Vista Outdoor a národních regulačních úřadů. Informoval o tom mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 16:27|

Firma zbrojaře Strnada čelí podezření z průmyslové špionáže. Vliv má v Česku i na Slovensku

Zbrojní skupina CSG patří mezi nejvýznamnější české výrobce armádní techniky. Mimo jiné i díky dodávkám zbraní na Ukrajinu má za sebou koncern patřící miliardáři Michalu Strnadovi rekordní rok. Na Slovensku teď ale čelí podezření z průmyslové špionáže, které se týká nové samohybné houfnice. Ta se prý až nápadně podobá konkurenční slovenské zbrani. Spor svými výroky rozvířil velitel slovenského dělostřelectva. Pro pořad Reportéři ČT natáčel Ondřej Stratilík.
10. 10. 2023|

Mynář dostal před koncem kancléřství 25 milionů od firmy bez kanceláří, píší Seznam Zprávy

Bývalý kancléř exprezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář dostal loni 25 milionů korun od firmy, která nemá kanceláře ani žádné dohledatelné obchodní aktivity. Uvedl to ve svém majetkovém přiznání, píše server Seznam Zprávy. Podle webu je to nejvyšší příjem, který Mynář za své působení na Hradě vykázal. Kolem transakce se podle serveru pohybovali lidé z okruhu zbrojaře Michala Strnada, za jehož byznys ve světě bývalá hlava státu lobbovala. Podle mluvčího Strnadovy skupiny Czechoslovak Group nemá miliardář o transakci informace a s jeho skupinou nesouvisí.
21. 7. 2023|

Česko zažívá největší boom zbrojního průmyslu za dobu samostatné existence, říká šéf asociace

Ruská agrese na Ukrajině, ale také rostoucí vůle české vlády i okolních evropských zemí investovat do obrany zvyšuje zájem o zbrojní průmysl. Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka zažívá tuzemsko v tomto odvětví největší boom za dobu samostatné České republiky. V rozhovoru pro ČT to řekl na brněnském výstavišti, kde ve středu začal třídenní veletrh obranné a bezpečnostní techniky IDET. Výrobky potenciálním zákazníkům z řad armád nebo soukromých firem představuje rekordní počet vystavovatelů.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 14:35|

Pomocník generála měl vazbu na zbrojaře. Armáda nyní jeho místo zrušila

Náčelník generálního štábu nemá poprvé od roku 2015 poradce pro aktivní zálohy. Nové velení ozbrojených sil tuto pozici zrušilo. Místo přitom celou dobu zastával bývalý voják Ludvík Cimburek, který zároveň spolupracoval i se zbrojní skupinou Czechoslovak Group.
15. 2. 2023|

Jsme ve válce a poptávka je znásobená, zní od českých zbrojovek. Shánějí stovky zaměstnanců

České zbrojařské firmy kvůli válce na Ukrajině, která výrazně ovlivnila i celosvětovou poptávku, navyšují výrobu. Podle Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu by mohl být letos export zmíněného odvětví zhruba dvakrát vyšší než v minulých letech. Řada společností ovšem čelí hned několika problémům.
15. 1. 2023|

Pět tanků měsíčně. Zbrojovka z Olomoucka investuje do modernizace techniky pro ukrajinskou armádu

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku na Olomoucku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Investice má být dokončena příští rok. Šternberská firma ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) před časem získala kontrakt na modernizaci bezmála stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu modernizoval i loni.
9. 1. 2023|

USA a Nizozemsko zaplatí renovaci devadesáti českých tanků pro Ukrajinu

Spojené státy a Nizozemsko společně zaplatí renovaci devadesáti českých tanků T-72B pro ukrajinskou armádu. Oznámila to tisková mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Nizozemské ministerstvo obrany uvedlo, že na renovaci českých tanků vydá 45 milionů eur (v přepočtu zhruba 1,1 miliardy korun) a Ukrajině navíc poskytne těžkou vojenskou techniku. Americká část výdajů spadá do nově oznámené vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 400 milionů amerických dolarů (9,8 miliardy korun).
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 19:11|

Armáda chce kvůli zhoršené bezpečnostní situaci koupit další francouzské houfnice CAESAR

Česká armáda má zájem o pořízení dalších deseti francouzských houfnic CAESAR. Důvodem je zhoršená bezpečnostní situace v Evropě, sdělila mluvčí ministerstva obrany Klára Krištofíková. Už dříve ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s francouzským výrobcem Nexter Systems o nákupu 52 děl za 8,5 miliardy korun.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 14:32|

Tatra vyrobí pro armádu osmdesát nákladních vozů. Přijdou na víc než miliardu

Ministerstvo obrany uzavřelo s kopřivnickou automobilkou Tatra Trucks smlouvu na dodávku osmdesáti těžkých nákladních vozů Tatra Force s hákovými nakladači. Zakázka má hodnotu více než 1,2 miliardy korun bez DPH a navazuje na kontrakt na nákup 209 valníků Tatra za více než 1,9 miliardy korun z minulého týdne.
2. 9. 2022|

Španělská firma nesouhlasí s podmínkami tendru na obrněnce, bude nejspíš zrušen

Španělská firma GDELS, výrobce obrněného vozidla ASCOD, minulý týden oznámila poslancům ze sněmovního branného výboru, že nesouhlasí s podmínkami pokračování tendru na nová bojová vozidla pěchoty (BVP) pro českou armádu. Místo toho navrhuje, aby se dohodly česká a španělská vláda, potvrdil předseda sněmovního branného výboru Lubomír Metnar (za ANO). Tendr tak bude zřejmě zrušen. O rozhodnutí španělského výrobce ve středu informoval deník Právo
13. 7. 2022|

Reportéři ČT: Vojenská policie prověřuje dodavatele pancéřových skel pro armádní obrněnce

Obrněnci Iveco mají pro armádu velký význam, ale jejich nákup vzbudil pochybnosti, které se objevují dodnes. Zakázku na neprůstřelná pancéřová okna zajistí malá obchodní zprostředkovatelská firma sídlící v pneuservisu, kterou prověřuje Vojenská policie. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Stratilík.
31. 5. 2022|

Česko poskytlo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun

Česká republika dosud poskytla Ukrajině vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Informovala o tom Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Podrobnosti o dodávkách resort z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.
29. 4. 2022|

České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku

České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo ministerstvo obrany. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji společnosti skupiny Czechoslovak Group. V budoucnu se mohou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typu BTR a BRDM, zapojit se do nich mohou i další české firmy.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 18:20|

Česko nabídlo Slovensku obrněné pandury, o armádní tendr má zájem více zemí

Česko nabídlo Slovensku do mnohamiliardového tendru obrněné vozidlo Pandur II od společnosti Tatra Defence Vehicle. Uvedla to Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Slovensko informovalo o tom, že v připravovaném nákupu bojových obrněných kolových vozidel pro svou armádu dostalo nabídky od pěti zemí, včetně Česka. Vozidla chce nakoupit formou mezivládní dohody.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 16:30|

Česko uzavřelo smlouvu na nákup francouzských děl za 8,5 miliardy korun

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup 52 samohybných houfnic CAESAR od francouzské firmy Nexter Systems. I s DPH za ně zaplatí 8,52 miliardy korun. Smlouvu za přítomnosti českého ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) a francouzské ministryně obrany Florence Parlyové podepsal náměstek šéfa resortu pro vyzbrojování Lubor Koudelka a zástupce Nexteru.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 14:45|

Armáda koupí děla od Francouzů. Cena je proti plánu asi o čtyřicet procent vyšší

Nová děla pro českou armádu koupí ministerstvo obrany od francouzské firmy Nexter Systems za 8,52 miliardy korun s DPH, informoval v pondělí vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministr to uvedl na Twitteru. Většinu děl zkompletuje v Česku holding Czechoslovak Group (CSG), který dodá podvozky Tatra a pancéřové kabiny.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 18:24|

Novým majitelem Vítkovice Heavy Machinery bude Skatlop. Zaplatí 1,2 miliardy

Novým majitelem ostravské společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) se stane společnost Skatlop. Podnik získala ve veřejné dražbě, když nabídla nejvyšší cenu, zaplatí 1,2 miliardy korun. Informoval o tom insolvenční správce Lukáš Zrůst. S výsledkem dražby podle něj už vyjádřil souhlas věřitelský výbor i zajištění věřitelé, prodeji tak už nic nebrání. Mediální zástupce Skatlopu Ondřej Hubatka uvedl, že firma chce průmyslový areál revitalizovat a nehodlá pokračovat v současném výrobním programu.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 14:26|

Alijev a Erdogan slavili v Baku. Turecko chce monitorovací misi či podíl na obnově zničených měst

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan absolvoval dvoudenní návštěvu Ázerbájdžánu. Dostalo se mu vřelého přivítání s pompézní vojenskou přehlídkou, kterou v Baku uspořádali na počest nedávného vítězství nad Arménií v bojích o Náhorní Karabach. K vidění na ní byly i zbraně českého původu. Ankara v konfliktu Baku podporovala, obě země pojí i ekonomické vazby.
10. 12. 2020|

Vítkovice Heavy Machinery jdou do prodeje. Odhadní cena je 1,3 miliardy korun

Ostravská firma Vítkovice Heavy Machinery (VHM), kterou soud v létě poslal do konkurzu, jde do prodeje. Ve výběrovém řízení se prodávají obří výrobní haly i se strojním vybavením na více než padesáti hektarech pozemků. Odhadní cena nemovitostí i movitého majetku, které se prodávají vcelku, činí 1,3 miliardy korun.
2. 12. 2020|

Čeští a němečtí zbrojaři budou spolupracovat při výrobě vozidel. Společný podnik ponese jméno Tatra

Česká společnost Czechoslovak Group (CSG) bude spolupracovat s německým zbrojařským podnikem Rheinmetall při výrobě taktických vojenských vozidel. Založí společný podnik, který ve svém názvu ponese jméno české firmy Tatra. Sídlit bude v Kopřivnici v Moravskoslezském kraji v areálu stejnojmenné firmy. Jeho vznik by měl přinést nová kvalifikovaná pracovní místa, sdělil za CSG její tiskový zástupce Andrej Čírtek.
26. 11. 2020|

Vítkovice Heavy Machinery v konkurzu. Snahy o změny v ocelárnách ukončila pandemie

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) skončila v konkurzu. V pátek ho vyhlásil Krajský soud v Ostravě. Majetek firmy, která je od 19. března v úpadku, tak bude rozprodán. Firma před časem stáhla návrh na reorganizaci. O konkurzu jako jediném řešení úpadku se mluvilo už minulý týden, když se u soudu konala schůze věřitelů.
17. 7. 2020Aktualizováno17. 7. 2020, 16:59|