TÉMA

Hospodářské noviny

Ekonomika je královská disciplína žurnalistiky, peníze jsou za vším, říká šéf Hospodářských novin Mašek

V ekonomice můžete psát, o čem chcete, ať už jsou to příběhy firem, kauzy, nebo lifestyle, všude jsou peníze, říká šéfredaktor Hospodářských novin Jaroslav Mašek. To je důvod, proč ekonomiku považuje za královskou disciplínu žurnalistiky. Jak důležitý je podle něj vztah mezi byznysem a ekologií? I o tom mluví host podcastu Background ČT24.
1. 12. 2023|

Vydavatelství Economia prodalo týdeník Respekt skupině investorů a redaktorům

Časopis Respekt získala od vydavatelství Economia společnost Respekt Media tvořená rovným dílem firmami Denník N, Independent Press, Aegis Holding a redaktory. Finanční podrobnosti transakce zůstanou podle dohody zúčastněných stran důvěrné. Economia a Respekt Media to uvedly ve společné tiskové zprávě. Cena týdeníku bude od příštího týdne vyšší.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 19:35|

Soud odblokoval lukrativní pozemky z kauzy Bečvářova statku, píší HN

Vrchní soud v Praze v polovině července odblokoval lukrativní pozemky, které spoluvlastní podnikatel Tomáš Hrdlička. Soudy dosud pozemky zadržovaly kvůli tomu, že pocházejí z restitučního podvodu známého jako kauza Bačvářova statku, píše web Hospodářských novin (HN). V případu byli již dříve odsouzeni tři úředníci Státního pozemkového úřadu, kteří pozemky vydali falešné restituentce.
18. 8. 2023|

HN: Soud znovu zrušil kolaudaci tunelu Blanka, stále chybí opatření proti hluku

Městský soud v Praze v krátké době už podruhé odebral kolaudační souhlas pro tunel Blanka. Napsaly to na webu Hospodářské noviny (HN). Hlavní město totiž stále nedokončilo všechna protihluková opatření kolem ulice V Holešovičkách, jejichž provedení požadovalo stavební povolení.
10. 7. 2023|

„Tuto politiku já zastávat nebudu.“ Charanzová nebude kandidovat do Evropského parlamentu za ANO

Dita Charanzová nebude příští rok kandidovat ve volbách do Evropského parlamentu za hnutí ANO. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) současná místopředsedkyně Evropského parlamentu řekla, že jako liberální politička nesouhlasí s nynějším konzervativním a národoveckým směřováním hnutí. Neztotožnila se ani se způsobem, jakým šéf ANO Andrej Babiš vedl svou prezidentskou kampaň, uvedla. Sama přitom vedla kandidátku ANO při posledních eurovolbách před čtyřmi lety a podle serveru EU matrix patří k nejvlivnějším europoslancům.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 13:20|

Největší distributor plynu v Česku GasNet je na prodej, píší Hospodářské noviny

Společnost GasNet, která je největším distributorem plynu v Česku, je na prodej. Proces prodeje spustil jediný vlastník – konsorcium investorů vedené společností Macquarie Asset Management (MAM). Píšou to pondělní Hospodářské noviny (HN) s odkazem na čtyři zdroje z finančních a poradenských kruhů i energetiky. Ocenění firmy může být ve vyšších desítkách miliard korun.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 18:39|

Pro Rusko jsme hezký Hobitín s dobrým pivem, ne plnohodnotná země, říká novinář Soukup

Že by Rusko mohlo napadnout Ukrajinu, si novinář Ondřej Soukup připustil teprve pár dní před začátkem plnohodnotné invaze loni v únoru. V televizi právě sledoval projev Vladimira Putina o uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny. „Držel jsem skleničku s vínem, úplně jsem ztuhl a řekl jsem si: ‚Tak a teď máme problém, protože racionalita právě skončila,‘“ vzpomíná v podcastu Background ČT24. Zkušený zahraniční reportér letos po šestnácti letech odešel z Hospodářských novin do Českého rozhlasu, za který se už brzy znovu vydá reportovat o ruské válce na Ukrajině.
26. 4. 2023|

Divák není hlupák, umí si poradit, varuje před zjednodušováním ekonomická novinářka Vorlíčková

Klasický divák si v řadě základních ekonomických situací umí poradit. Jde o to, aby získal další informace, než aby ho redaktor vodil za ručičku, myslí si reportérka České televize Hana Vorlíčková. Zabývá se hlavně ekonomickými tématy, její oblíbenou oblastí je ale letectví, i přesto, že se sama létat bojí. V podcastu Background ČT24 vypráví taky o zatčení na letišti ve Spojených arabských emirátech nebo incidentu na hranici mezi Severní a Jižní Koreou.
16. 3. 2023|

Soud osvobodil dva muže obžalované kvůli dávnému zřícení domu v centru Prahy

Soud pravomocně osvobodil dva muže, které obžaloba vinila, že před třinácti lety zavinili tragické zřícení domu v centru Prahy. Na verdikt upozornily Hospodářské noviny. Osvobozující verdikt se opírá o posudek, podle kterého vinu spíše než majitel stavební firmy a stavbyvedoucí, kteří před soudem stanuli, nesou pražští úředníci, kteří vydali stavební povolení. Pravomocně osvobozený majitel stavební firmy Sting Daniel Rada chce za dlouholeté trestní stíhání žádat vysoké odškodné.
23. 2. 2023|

Soud opět zamítl žalobu Imexu ohledně Babišových výroků po Vrběticích

Městský soud v Praze v minulém týdnu zamítl žalobu firmy Imex Group ohledně výroku bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) po explozích muničních skladů Imexu ve Vrběticích na Zlínsku. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN). Babiš v prosinci 2014 v pořadu ČT Otázky Václava Moravce tvrdil, že Imex je kontroverzní, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že vyvážel zbraně do Konga navzdory embargu. Podle Imexu Babiš lhal a firmu svými výroky poškodil. Společnost se za to u soudu domáhala odškodnění 15 milionů korun od státu.
13. 2. 2023|

S Kaczyńským jsem asi mluvil jako poslední zahraniční novinář, říká analytik Martin Ehl

Mám obavu, abychom vůči ruské invazi na Ukrajinu neotupěli. Zuří tam už od roku 2014, ale přestali jsme ji jako válku vnímat, myslí si hlavní analytik Hospodářských novin Martin Ehl. Svoji obavu odvozuje z dění, které provázelo válku v bývalé Jugoslávii, kterou v 90. letech pokrýval jako začínající novinář. Kvůli reportážím mu zakázali vstup do Srbska. Na kontě má i jeden zvláštní rozhovor: jako pravděpodobně poslední zahraniční novinář ho pořídil s polským prezidentem Lechem Kaczyńským, který zahynul při letecké havárii u Smolenska. O rozhovorech s evropskými státníky i o polských médiích mluví v podcastu Background ČT24.
4. 1. 2023|

Nepřiznání dotací firmám z Agrofertu bylo podle soudu předčasné. Resort je projedná znovu

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí znovu rozhodnout o dotacích pro společnosti z holdingu Agrofert, který patří do svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO). Resort loni v říjnu odmítl dát dotace na projekty spolufinancované z evropských peněz. Poukazoval na riziko, že Evropská komise Česku vyplacené peníze kvůli údajnému Babišově střetů zájmů  neproplatí. Trojice firem ale napadla rozhodnutí u soudu, který jim vyhověl, uvedly Hospodářské noviny. Podle soudu bylo rozhodnutí resortu předčasné, neexistuje prý definitivní a právně závazný dokument o tom, že ke střetu zájmů došlo.
27. 12. 2022|

Není mým úkolem poučovat politiky, ale říct lidem, co pro ně dělají, uvedl reportér Petr Vašek

Můj úkol není poučovat politiky, jak to mají dělat, ale říct lidem, co pro ně dělají, říká reportér domácí redakce České televize Petr Vašek. Novináři se podle něj musí ke všem politikům chovat s respektem. „To, že jsou mezi nimi animozity, je jejich věc,“ upozorňuje vystudovaný politolog, který platí za experta na státní rozpočet. „Kdybych ho neznal lépe než většina poslanců, tak by asi bylo něco špatně,“ podotýká Vašek. V podcastu Background ČT24 mluví i o tom, kteří politici mu nabízeli práci.
21. 12. 2022|

HN: Mitas mění majitele, švédský Trelleborg prodává divizi Japoncům

Výrobce pneumatik Mitas, který má výrobní závody v Praze, Zlíně a Otrokovicích, mění po šesti letech majitele. Švédská skupina Trelleborg prodává svou divizi, jejíž součástí je i Mitas, za víc než dvě miliardy eur (51,5 miliardy korun) japonské firmě The Yokohama Rubber Company. Píší o tom Hospodářské noviny (HN).
14. 10. 2022|

Státním obchodníkem s energiemi bude prozatím Prisko, oznámil Stanjura. Až časem vznikne nová firma

Státním obchodníkem s energiemi nebude zatím žádná nová firma, nýbrž státem vlastněná společnost Prisko, která požádá o licenci na obchodování s energií. Hospodářským novinám to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Mělo by to být dočasné. Prisko zajistí elektřinu a plyn pro veřejnou sféru na nejbližší období a zatím vznikne samostatná firma či agentura, která pak úkoly převezme. Státní obchodník s energiemi má být jedním z kroků státu v řešení energetické krize. Vláda se upíná také k nadcházející mimořádné evropské radě pro energetiku. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) budou členské státy EU posuzovat dva návrhy možných řešení vysokých cen energií. Česko nyní zjišťuje názory jednotlivých členských zemí.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 21:10|

RWE zřejmě pozastavila prodej českých zásobníků plynu

Německá společnost RWE pozastavila prodej zásobníků plynu v České republice. Uvedly to páteční Hospodářské noviny (HN) s tím, že po odstoupení polostátní společnosti ČEZ zůstal jako zájemce už pouze Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského. Mělo jít přitom původně o jeden z největších obchodů v tuzemské energetice. Termín pro podání nabídek měl vypršet ve čtvrtek.
24. 6. 2022|

Vláda uvažuje o rozdělení ČEZ, naznačil Fiala. Pozice státu by tak mohla posílit

Vláda uvažuje o rozdělení energetické společnosti ČEZ na dvě firmy. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Čím by se měla která z nich zabývat, sice předseda vlády neupřesnil, experti se však domnívají, že by se tak stát mohl pokusit obejít námitky minoritních akcionářů proti výstavbě nových jaderných bloků.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 12:02|

Nikdy jsem neměl jen jednu práci, říká šéfredaktor časopisu Forbes Petr Šimůnek

Když odešel z Hospodářských novin, sedl na motorku a vyrazil do Španělska. Původně měl v plánu strávit tam půl roku a rozmýšlet, co bude dělat dál. Za čtrnáct dní mu ale zazvonil telefon a on se vrátil, aby rozjel českou verzi časopisu Forbes. Jeho šéfredaktorem je Petr Šimůnek už přes deset let. Za svou kariéru prošel i Mladou frontou Dnes a deset let moderoval nedělní politickou diskuzi Partie na TV Prima. V novém díle podcastu Background ČT24 vzpomíná na své novinářské začátky i na rozhovory s Petrem Kellnerem.
13. 4. 2022|

Nejsem objektivní, ale férový. V Petru Fialovi jsem se spletl, přiznává komentátor Honzejk

Nechce být objektivní a nestranný, ale férový. Ostatní komentátory příliš nečte, do komentářů na sociálních sítích se ale dívá. A mezi politiky zná lidi, kterých si cení. Komentátor Petr Honzejk píše pro Hospodářské noviny od roku 2005. Svou novinářskou kariéru přitom začal v rozhlase. „Nikdy jsem si nedokázal představit, že bych mohl psát. A najednou jsem přistál v novinách,“ říká držitel Ceny Ferdinanda Peroutky v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
30. 3. 2022|

Nechci prvoplánově urážet, ale servítky si neberu, říká o svých kresbách karikaturista Kemel

Karikatury politiků doplněné vtipnou poznámkou, heslem nebo glosou už přes třicet let do novin vymýšlí a kreslí Miroslav Kemel. Původně přitom vytvářel projekty vodních staveb. Sametová revoluce ho ale vrhla do novinařiny a u ní už zůstal. Novou vládu v ruce ještě úplně nemá, třeba o Ivanu Bartošovi (Piráti) říká, že nemít dredy, nikdo by ho v jeho karikaturách nepoznal. Naopak nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kreslí rád, hlavně pro jeho „tečku“ na čele. Jak tvoří a jak se jeho práce za třicet let vyvinula, popisuje Kemel v novém podcastu Background ČT24.
22. 2. 2022|

Bývalý manažer MUS Klimecký si podle HN odpykává trest ve švýcarském vězení

Bývalý manažer Oldřich Klimecký, kterého švýcarský soud odsoudil v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti za praní špinavých peněz, si už odpykává trest ve švýcarském vězení. Píšou o tom na svém webu Hospodářské noviny (HN). Odvolací soud v Bellinzoně podle deníku snížil jednaosmdesátiletému bývalému řediteli dolů trest z 36 na 18 měsíců vězení. Po Petru Krausovi je Klimecký druhým manažerem, který nastoupil do vězení. Kauzu řeší i české soudy, soudkyně rozprostřela další zasedání na období do prosince příštího roku. Chce jednat ve čtvrtletních intervalech, a to po jednom týdnu vždy v březnu, květnu, září a prosinci, zjistil deník z aplikace infoSoud.
21. 12. 2021|

Ministr průmyslu Síkela prodal své podíly v Prime Fund. Chce se vyhnout střetu zájmů

Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) se zbavil svých podílů ve společnosti Prime Fund. Prodal je za cenu, za kterou je koupil, uvedl. Převzal je od něj zakladatel fondu Jan Svoboda. Prodejem se Síkela chce vyhnout možnému střetu zájmů. Napsal to server Hospodářských novin (HN).
20. 12. 2021|

Prezident Zeman se sešel s dalšími kandidáty na ministry. Jednal s Blažkem a Černochovou

Prezident Miloš Zeman ve středu na zámku v Lánech přijal další dva kandidáty na ministry: Pavla Blažka (ODS), na spravedlnost a Janu Černochovou (ODS) na obranu. Blažek na brífinku po schůzce odmítl, že by se podílel na korupci, jak psaly server Aktuálně.cz a deník Hospodářské noviny. Černochová prezidenta seznámila s plánem na systematické navyšování rozpočtu resortu.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 18:00|

Šéf ČEZu odhaduje zdražení elektřiny o třetinu a plynu o polovinu i víc

Energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš odhaduje nárůst cen u elektřiny asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny, řekl deníku Hospodářské noviny (HN). Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Firma změny oznámí prvního listopadu s platností od prvního ledna. Souvisí to i s regulovanou složkou, kterou také teprve zveřejní Energetický regulační úřad (ERÚ), dodal. Reakci na rostoucí ceny energií ale bude na svém jednání v pondělí odpoledne řešit i vláda.
18. 10. 2021Aktualizováno18. 10. 2021, 07:23|