TÉMA

Bohumil Hrabal

Reportéři ČT: Nově objevené nahrávky odhalují, jak Bohumil Hrabal vzpomínal na dětství, komunisty i literární inspiraci

Dlouho ztracenou magnetofonovou kazetu s vyprávěním Bohumila Hrabala nalezl religionista Pavel Hošek. Jeden z nejznámějších českých autorů na nahrávce vzpomíná na své spisovatelské začátky a mluví i o tom, čím vším se inspiroval. Reportéři ČT se se záznamem seznámili a jako první je zveřejnili v médiích.
12. 3. 2024|

Muzeum shání vybavení do Hrabalovy chaty. Zveřejnilo seznam dobových předmětů s fotografiemi

Polabské muzeum shání vybavení do chaty Bohumila Hrabala. Podle ředitele muzea chybějí některé dobové prvky do horního patra chaty v Kersku včetně kuchyně, muzeum ale shání třeba i popelníky nebo ptačí budku. Seznam hledaných předmětů zveřejnilo na svém webu. Co přesně potřebují, částečně zjistili historici z fotografií, v některých případech se ale museli spokojit se svým odhadem.
9. 1. 2024|

Lípa chránící uprchlíky nebo borovice Krásná Pepina. V anketě Strom roku je pět finalistů

Hlasování v anketě o Strom roku v pondělí vstoupilo do tajné fáze, v níž hlasující nevidí, kolik stromy dosud získaly hlasů. Do takzvaného superfinále postoupilo pět stromů z původních deseti finalistů. Vítěze se veřejnost dozví 24. října, jeho cesta potom povede do mezinárodního kola.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 20:59|

Japonci mohou v překladu číst nejen Čapka či Havla, ale i současné autory

V Japonsku je zájem o českou literaturu. Díky práci tamních bohemistů ročně vyjdou až čtyři překlady českých knih. Úspěch mají díla Václava Havla a Karla Čapka, ale ke čtenářům se dostávají i současní autoři.
31. 12. 2022|

Reportéři ČT: Demokratickým intelektuálům z Ruska v Česku končí vízum. Doma jim hrozí nebezpečí

Po napadení Ukrajiny Ruskem utekly do Česka stovky Rusů, kteří nesouhlasí s režimem tamního prezidenta Vladimira Putina. Dostali jednorázové tříměsíční vízum, jeho platnost jim ale brzy vyprší. Je to i případ dvou manželských párů z Moskvy. Na Česko mají dlouhodobé vazby, podílejí se na výzkumech o totalitních režimech nebo překládají českou literaturu. Do Ruska se vrátit nemohou. Za jejich postoje by jim hrozilo pronásledování. Pro Reportéry ČT o tom natáčel David Vondráček.
24. 5. 2022|

Hrabalova chata se v sobotu mimořádně otevře. Ukáže i dosud neznámý nábytek

V sobotu se mimořádně otevře chata spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku, a to při příležitosti 25. výročí jeho úmrtí, které připadá na čtvrtek 3. února. Návštěvníci uvidí také nábytek z Hrabalovy pozůstalosti, o kterém se donedávna nevědělo. Objekt je zatím ve stavu, v jakém ho opustili předchozí majitelé. Plánovaná expozice by se měla otevřít na konci března 2024 při příležitosti 110 let od spisovatelova narození, řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).
3. 2. 2022|

Středočeští zastupitelé schválili odkoupení Hrabalovy chaty v Kersku. Kraj zaplatí skoro 10 milionů

Zastupitelé Středočeského kraje schválili odkoupení chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku. Hejtmanství za budovu a okolní pozemek zaplatí 9,9 milionu korun. Cílem kraje je otevřít toto místo veřejnosti a vybudovat expozici připomínající spisovatelův život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko. Expozice v objektu by měla být v plném provozu od roku 2024.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:00|

Výstava v Hrabalově chatě v Kersku bude v plném provozu v roce 2024. Nabídne i rozšířenou realitu

Nová expozice v chatě spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku na Nymbursku bude v plném provozu v roce 2024. Návštěvníci si ji ale budou moci prohlédnout i dříve, například při tradiční akci Hrabalovo Kersko. Výstava by měla zahrnovat Hrabalovy osobní předměty a počítá se i s využitím rozšířené reality, která prostory doplní o další zajímavosti. Na pozemku zároveň vznikne nový objekt se zázemím pro návštěvníky, řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 18:36|

Středočeský kraj zvažuje koupi Hrabalovy chaty v Kersku. Se zpřístupněním veřejnosti by pomohl stát

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a zástupci Středočeského kraje podepsali memorandum o spolupráci, která by měla vést ke zpřístupnění chaty Bohumila Hrabala v Kersku veřejnosti. Chatu by koupil kraj, stát pak pomohl s provozem a obsahovou náplní budoucí expozice. Hejtmanka Petra Pecková (STAN) po podpisu řekla, že ještě není jasné, zda kraj chatu koupí, jednat by o tom měli radní v listopadu.
13. 10. 2021|

Raději zešílet na divadle. Z knih na prkna se nově dostal McEwan, Smrtholka i šumavští poustevníci

Divadlo si dobře rozumí s literaturou, potvrzují novinky tuzemských scén. Do repertoárů po prázdninách přibyla nová nastudování, nebo dokonce premiérové dramatizace literárních děl. Jak už klasické nebo přinejmenším známé tituly, třeba Tři mušketýři nebo Postřižiny, tak knihy ze současné literatury. Na divadelní prkna se tak dostávají rozhovory se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině či ve světové premiéře McEwanův román Skořápka.
10. 10. 2021|

O Hrabalovu chatu projevil zájem Středočeský kraj. Ministerstvo mu pomůže s rekonstrukcí

Chatu světoznámého spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku pravděpodobně odkoupí Středočeský kraj. Jeho radní nápad podporují pod podmínkou, že s rekonstrukcí vypomůže ministerstvo kultury. Hrabal s manželkou v domku pobývali od konce 60. let, přímo v něm autor napsal svá nejznámější díla, například Slavnosti sněženek. V nabídce realitní kanceláře se chata objevila za 12 milionů korun. Kraj chce o ceně ještě jednat.
26. 8. 2021|

„Se šípkovou, nebo se zelím?“ nahradila otázka „Koupit, nebo nekoupit?“ Hrabalova chata je na prodej

Za necelých dvanáct milionů korun je k mání chata, která kdysi patřila Bohumilu Hrabalovi. Spisovatel do Kerska, „kde jsou hvězdy veliké tak jako pěst“, jezdil léta, tato osada na Nymbursku inspirovala mimo jiné jeho Slavnosti sněženek. Chata není kulturní památkou, ministerstvo kultury nicméně zvažuje, že by ji koupilo. Zájem projevil i Středočeský kraj.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 18:09|

Lidé se rozloučili s Jiřím Menzelem. Kolegové vzpomínali na pečlivého režiséra se smyslem pro humor

Zhruba tři stovky příznivců tvorby Jiřího Menzela se přišly naposledy rozloučit s tímto oscarovým režisérem. Své vzkazy a vzpomínku lidé zanechali v kondolečních knihách v pražském Rudolfinu. Podle posledního přání Menzela, který zemřel 5. září, rodina s veřejným pohřbem původně nepočítala. Vdova po filmaři se ale nakonec rozhodla pro uspořádání pietního shromáždění v reakci na velký zájem přátel, kolegů a fanoušků se se slavným tvůrcem rozloučit.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 17:01|

V Británii pojmenovali ulici po básníkovi Ivanu Blatném. Do Anglie uprchl po komunistickém puči

V britském městě Ipswich ve čtvrtek slavnostně pojmenovali místní ulici po českém básníkovi Ivanu Blatném – třicet let poté, co literát zemřel v anglickém exilu. Slavný brněnský spisovatel do Británie uprchl po komunistickém puči v roce 1948. Jeho ulice stojí na místě bývalé psychiatrické léčebny, kde se léčil.
10. 9. 2020|

Snažil se svět harmonizovat, místo aby ukazoval na jeho rozpory, hodnotí Menzela filmoví kritici

Jiří Menzel rozuměl hercům, uměl s nimi pracovat a sám byl vynikajícím hercem. Točil filmy proto, aby uspokojil svoje diváky. V Bohumilu Hrabalovi si našel silné postavy a situace, které dokázal lyrizovat, aby potěšil všechny. Tak slavného režiséra hodnotí filmoví kritici a historici. Václav Neckář na něj zase vzpomíná jako na perfektního režiséra, protože ho hlídal.
8. 9. 2020|

Rytec, který se stal rytířem. Český sklář Tomáš Lesser získal francouzský Řád umění a literatury

Český rytec Tomáš Lesser se stal rytířem. Francouzský ministr kultury Franck Riester mu udělil Řád umění a literatury. Jde o vysoké státní vyznamenání, které v minulosti získal Bohumil Hrabal, Adolf Born nebo Václav Havel. Nově ocenění v Paříži převzal umělecký sklář.
27. 2. 2020|

Poslední klapka. Zemřel režisér československé nové vlny Ivan Passer

Ve věku 86 let zemřel ve Spojených státech, kam po srpnové okupaci emigroval, český režisér a scenárista Ivan Passer. K vrcholům tuzemské kinematografie šedesátých let patří jeho snímek Intimní osvětlení. Představitel československé nové vlny je znám také spoluprací s Milošem Formanem. „Všechny své filmy považuji za výjimečné, protože chci každý vždycky udělat jinak než ten předchozí,“ znělo jeho krédo.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 21:00|

Magnesia Litera: Co tíží Radku Denemarkovou? Knihou roku 2018 jsou „čínské“ Hodiny z olova

Spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková je autorkou Knihy roku 2018. Za mnohovrstevnatý román ze současné Číny Hodiny z olova získala už svou čtvrtou cenu Magnesia Litera. Do Asie shodou okolností přesahuje i objev roku Probudím se na Šibuji, prozaický debut Anny Cimy. V kategorii próza si nejlépe vedla prvotina Teorie podivnosti, naopak za poezii byl oceněn významný básník Ivan Wernisch.
7. 4. 2019Aktualizováno7. 4. 2019, 22:24|