TÉMA

Chalíf Haftar

Poslední Haftarova bašta na západě padla. Libyjská vláda uznávaná OSN dobyla Tarhúnu

Ozbrojené síly loajální libyjské vládě premiéra Fáize Sarrádže, která má podporu OSN, v pátek oznámily, že získaly kontrolu nad městem Tarhúna. To bylo poslední baštou rivalských jednotek maršála Chalífy Haftara na západě země. Ovládnutí Tarhúny oznámil mluvčí sil vlády národní jednoty (GNA). Znepřátelená armáda maršála Haftara (LNA) se k situaci zatím nevyjádřila.
5. 6. 2020|

Libyjská vláda uznávaná OSN získala plnou kontrolu nad Tripolisem

Ozbrojené síly loajální libyjské vládě premiéra Fáize Sarrádže, která má podporu OSN, ve čtvrtek oznámily, že získaly úplnou kontrolu nad hlavním městem Tripolisem. Armádní zdroj z řad východolibyjských jednotek polního maršála Chalífy Haftara (LNA) potvrdil, že LNA se z města stahuje. Sarrádž uvedl, že jeho cílem je získat kontrolu nad celým územím Libye.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 18:51|

Ukončete tažení na Tripolis, žádá G7 libyjského maršála Haftara. Ten chce otřást zemí

Ministři zahraničí skupiny nejvyspělejších zemí G7 vyzvali východolibyjského maršála Chalífa Haftara, aby zastavil tažení na libyjské hlavní město Tripolis. K přesunu svých lidí se Haftar rozhodl v době, kdy se připravuje národní konference na západě rozdělené země. Měl by se na ní dohodnout termín parlamentních a prezidentských voleb.
6. 4. 2019|