TÉMA

Kamera

Policie řeší agresivitu na ulicích i v nemocnicích. Tam investují do kamer i kurzů sebeobrany

Ročně policie šetří přes dva tisíce případů fyzického napadání na ulicích, které kvalifikuje jako trestný čin výtržnictví. Řada agresorů si oběť vybírá náhodně. Často jsou terčem útoku starší lidé. Stovky dalších, ne tak závažných potyček, řeší každý rok úřady v přestupkovém řízení. Podle odborníků je to ale jen část těch, které se skutečně odehrají. Řadu případů totiž neoznámí dokonce ani sami napadení. Agresivita roste také v nemocnicích.
15. 4. 2024|

V Horšovském Týně explodoval podomácku vyrobený výbušný systém, zranil jednoho muže

Na sídlišti v Horšovském Týně v noci na úterý zranil jednačtyřicetiletého muže podomácku vyrobený nástražný výbušný systém. Informovala o tom policie. Muž, který se vracel z práce, našel před bytovým domem papírovou krabičku. Když ji odstrčil nohou na stranu, explodovala a střepiny ho zranily v obličeji. Na místě zajistili policisté několik kriminalistických stop, které teď podrobí odborným expertizám. Případ prověřují krajští kriminalisté, požádali veřejnost o spolupráci.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 20:42|

Řidiči zahlcují policejní e-podatelnu záběry z autokamer, většina záznamů je navíc nepoužitelná

Čeští řidiči přetěžují elektronickou podatelnu policie záběry z autokamer. Uvádějí to dopravní policisté s tím, že řada záběrů je k dokazování trestných činů nepoužitelná. Scházejí třeba i základní údaje, včetně místa, kde kamera daný moment natočila. A zároveň upozorňují, že správně by lidé měli okamžitě volat linku 158, aby na místo mohla vyrazit policejní hlídka.
12. 12. 2023|

Na stadionu v Teplicích nasadili proti výtržníkům kamerový systém, který rozezná obličeje

Na fotbalovém stadionu v Teplicích bojuje proti výtržníkům chytrý kamerový systém, jediný svého druhu v regionu. Je schopen rozeznat tváře lidí, kteří dělají během zápasů v hledišti nepořádek. Díky tomu mohou pořadatelé a policisté snadněji v davu najít výtržníka a potrestat ho.
9. 10. 2023|

Kvůli nemocem stoupá cena včelstev. Úly se tak stávají terčem zlodějů

V Česku výrazně přibylo krádeží včelstev. Podle odborníků si včelaři kradou úly navzájem. V posledních letech totiž kvůli nemocem, především varroáze, včely vymírají. Ceny nových úlů i jejich osazenstev jsou kvůli tomu stále vyšší, právě proto se také stávají stále častěji terčem zlodějů.
30. 8. 2023|

České dráhy častěji řeší napadání personálu pasažéry, ve vlacích tak přibydou kamery

České dráhy letos ve více případech a častěji než dřív musí řešit napadení svých pracovníků cestujícími. Za první půlrok státní železniční dopravce eviduje bezmála dvě stovky takových incidentů. A reaguje na to tím, že rozšíří kamerový systém přímo ve vlacích.
2. 8. 2023|

Pardubický dopravní podnik nainstaluje do všech vozů kamery

Ve všech vozech městské hromadné dopravy v Pardubicích budou přibližně do konce roku kamery. Budou monitorovat případné incidenty a sloužit jako důkazní materiál. Mohou působit i preventivně, řekl provozně technický náměstek Dopravního podniku města Pardubic Petr Drápalík. Kamery mají chránit nejen cestující, ale i řidiče a revizory.
22. 3. 2023|

Baldwin podal žalobu na zbrojířku a další členy štábu kvůli smrti kameramanky

Americký herec Alec Baldwin v pátek podal žalobu na zbrojířku a další tři členy štábu v souvislosti se smrtí kameramanky Halyny Hutchinsové. Tu Baldwin zastřelil loni v říjnu při natáčení westernu Rust v Novém Mexiku. Podle agentury AP herec uvedl, že chce očistit své jméno.
12. 11. 2022|

Mastercard testuje platby úsměvem. Biometrická data jsou na to příliš cenná, komentuje expert

Společnost Mastercard zahájila zkušební provoz svého systému pro platby na základě biometrických údajů. V budoucnu by tak k zaplacení nákupu v běžném obchodu mohl stačit pouhý sken obličeje, jaký se používá například k odemykání chytrých telefonů nebo k platbě u společnosti Apple. Odborníci ale varují, že použití takových dat jen kvůli placení je lehkomyslné.
19. 5. 2022|

Uplynulo 16 let od smrti Františka Mrázka. Vrah bosse českého podsvětí je stále neznámý

Přesně před šestnácti lety byl zastřelen jeden z nejvlivnějších lidí českého podsvětí František Mrázek. Policistům se vraha najít nepodařilo. Podle bývalého detektiva Karla Tichého, který Mrázka dlouhodobě vyšetřoval, byl motivem boj o potravinářský podnik Setuza. Mrázkův vliv sahal i do státní správy, kontakty měl i s řadou politiků.
25. 1. 2022|

Kameramanské ceny si odnáší Štrba či Žiaran. Celoživotní čest a sláva náleží Jiřímu Šámalovi

Martin Štrba, Martin Žiaran, Petr Racek, Diviš Marek a Václav Tlapák jsou letošními laureáty cen Asociace českých kameramanů. Ocenění obdrželi za vynikající kameramanské umělecké dílo v oblasti filmu a televize. Za studentskou tvorbu byl porotci vyzdvižen Leo Michael Bruges. Za celoživotní kameramanské dílo byl v 26. ročníku oceněn Jiří Šámal.
24. 2. 2021|

Francouzská vláda ustoupila tlaku veřejnosti, stáhla zákon zakazující natáčet policisty

Francouzská vláda stáhla kontroverzní návrh zákona, který by občany zbavil práva natáčet policisty při akci. Na tiskové konferenci o tom informoval Christophe Castaner, šéf vládní strany Republika v pohybu (REM) ve francouzském parlamentu. Proti návrhu zákona protestovaly v sobotu po celé Francii tisíce lidí.
30. 11. 2020|

Testuje se nová technologie na odhalení zbraní

V nemocnici v Praze se začne testovat nový inteligentní kamerový systém pro detekci zbraní. Ten umí odhalit potenciálního nebezpečného útočníka, upozorní na neobvyklý pohyb lidí a rozpozná i hledané pachatele. Pokud by byl například v místech, kudy procházel tento týden útočník ve Vídni, s velkou pravděpodobností by na něj ještě před útokem upozornil.
9. 11. 2020|

Velký bratr z dílny českých inovátorů. Jejich systém dokáže z videa rozpoznat i emoce

Technologie z dílny české společnosti dokáže rychle rozeznávat tváře nebo ukazovat souvislosti, které by člověk mohl lehce přehlédnout. Systém už teď používají detektivové ve Spojených arabských emirátech nebo v Bahrajnu. Český produkt pomáhá například odhalovat lidi podezřelé z terorismu. Umělá inteligence bude pomáhat i kriminalistům v České republice.
6. 9. 2020|

Kameraman Jan Malíř získal cenu za celoživotní dílo. Točil s Hřebejkem, Chytilovou i Havlem

Už popětadvacáté rozdala Asociace českých kameramanů ceny těm nejlepším v oboru. V pražském kině Lucerna získal ocenění Vladimír Smutný za Nabarvené ptáče nebo Martin Douba za televizní sérii Vodník. Asociace také vyzdvihla tvorbu Jana Malíře, který nejčastěji natáčel s režisérem Janem Hřebejkem a jenž si odnesl cenu za celoživotní dílo.
26. 2. 2020|

Moskva chystá techniku k rozpoznávání tváří. Kritici mluví o totálním sledování a soudí se

Moskevská radnice chce zavést technologii na identifikaci obličejů. Argumentuje posílením bezpečnosti, kritici ale záměr považují jen za další krok ke sledování obyvatel. Nelíbí se jim, že sběr biometrických dat bude bez jejich souhlasu. Údajně nezákonný krok napadli u soudu. Moskva si ale námitky nepřipouští, zhruba 90 procent kamer v ulicích je připraveno na sběr údajů.
27. 1. 2020|

Kamery už poznají i řidiče s mobilem. Do provozu je nasazují v Austrálii

Kamery s umělou inteligencí v Austrálii v ostrém provozu hlídají, jestli nemají řidiči v rukou mobilní telefon. Úřady doufají, že díky tomu výrazně ubude nehod. Během pěti vteřin nepozornosti – třeba na přečtení krátké zprávy – totiž vůz ujede desítky metrů, které mohou skončit tragédií.
5. 12. 2019|

„Nepřetáčej to.“ Festival ve Varech poctil kameramana Smutného Zánikem samoty Berhof

Kameraman Vladimír Smutný je držitelem sedmi Českých lvů a počítat může jistě i s další cenou. Karlovarský festival mu totiž na závěr 54. ročníku udělí ocenění za přínos českému filmu. Už ve čtvrtek jako poctu Smutnému promítl drama Zánik samoty Berhof, které si významný tuzemský kameraman osobně do varského programu vybral a také jeho projekci uvedl.
4. 7. 2019|

Natočil Sedmikrásky i Noc na Karlštejně. Kameraman Jaroslav Kučera změnil tvář českého filmu

Stál za kamerou při natáčení snímků Noc na Karlštejně nebo Adéla ještě nevečeřela. Dodnes je ale uznáván hlavně za spolupráci s režiséry československé nové vlny. Nyní se sám stal hlavním hrdinou filmu. Dokument s názvem Jaroslav Kučera zblízka, který právě vstoupil do českých kin, koprodukovala Česká televize.
6. 4. 2019|