TÉMA

Jaroslav Kučera

Nekončící pátrání po Ester. Kostýmní výtvarnice svým způsobem skrytě spolurežírovala slavné filmy v 60. letech

Šlo o nepolapitelnou osobnost, která o sobě říkala, že „snad trochu rozumí filmu“, přitom neformálně a neviditelně ovlivňovala ty nejznámější představitele české nové vlny. Filmová výtvarnice Ester Krumbachová za sebou nechala rozsáhlou pozůstalost dopisů, fotografií, polaroidů, básní, kreseb, kostýmních návrhů, esejů i amuletů, k nimž se dlouho nemohl nikdo dostat. Letos se však část jejího archivu objevila on-line. Co o ní její pozůstalost říká?
27. 11. 2022|

Festival dokumentů Ji.hlava se zajímá o Zemi i lidi, na Východě i na Západě

Poctou režisérce Věře Chytilové a jejímu manželovi, kameramanovi Jaroslavu Kučerovi, začíná v Jihlavě 23. mezinárodní festival dokumentárních filmů. Věnovat se bude mimo jiné tématu klimatických změn, ve městě na Vysočině chce také propojovat západo- a východoevropskou kinematografii. Program šestidenní přehlídky přiblížil v rozhovoru ředitel Marek Hovorka a dramaturgyně Andrea Slováková.
24. 10. 2019|

Státní cenu za literaturu získal dramatik a rabín Karol Sidon. Ministr Zaorálek ocenil dalších sedm umělců

Státní cenu za literaturu letos získal dramatik, spisovatel a vrchní zemský rabín Karol Sidon. Porota ocenila jeho celoživotní přínos, zazářil podle ní zejména knihami Sen o mém otci a Sen o mně či scenáristickou spoluprací s režisérem Jurajem Jakubiskem. Laureátkou Státní ceny za překladatelské dílo se stala romanistka Anna Kareninová, jejíž jméno je spojeno především s překlady francouzských a italských knih i filmů. Cena za filmové umění patřé režiséru Jiřímu Menzelovi.
21. 10. 2019|

Natočil Sedmikrásky i Noc na Karlštejně. Kameraman Jaroslav Kučera změnil tvář českého filmu

Stál za kamerou při natáčení snímků Noc na Karlštejně nebo Adéla ještě nevečeřela. Dodnes je ale uznáván hlavně za spolupráci s režiséry československé nové vlny. Nyní se sám stal hlavním hrdinou filmu. Dokument s názvem Jaroslav Kučera zblízka, který právě vstoupil do českých kin, koprodukovala Česká televize.
6. 4. 2019|