TÉMA

Třinecké železárny

Dohoda bez příslibu peněz. Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, schválila vláda

Stát podpoří transformační program Třineckých železáren, kterým chtějí ocelárny snížit svou uhlíkovou stopu. Ze spolupráce by měly vzejít projekty na modernizaci tamní výroby a snížení její energetické náročnosti. Počítá s tím memorandum mezi vládou, skupinou Třinecké železárny – Moravia Steel a Moravskoslezským krajem, které ve středu schválil kabinet. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po jednání vlády upozornil na to, že memorandum neznamená příslib žádných peněz od státu.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 18:17|

Odbory plánují podobu protestů. Svaz průmyslu nechce, aby se dotkly provozu firem

Odbory pokračují v plánování protestů ohlášených na sedmadvacátého listopadu. Tedy na den 34. výročí generální stávky, která výrazně akcelerovala sametovou revoluci. Část svazů chce v ten den na hodinu zastavit výrobu v některých firmách. Zapojit by se měla i největší česká automobilka. Hlavním důvodem je nesouhlas s vládním konsolidačním balíčkem.
1. 11. 2023|

Firmy budou propouštět, hrozí ztráta konkurenceschopnosti, varuje průzkum Asociace exportérů

V příštím roce předpokládá propouštění zaměstnanců 57 procent firem. Vyplývá to z průzkumu, který mezi svými členy udělala Asociace exportérů. Nedostatečná podpora státu podnikům s vysokými cenami energií podle asociace zásadně sníží konkurenceschopnost českého průmyslu. Téměř devět z deseti z nich by jako vládní pomoc upřednostnilo fixaci cen energií. Na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to ve čtvrtek řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Průmysl podle něj nyní prochází nejbouřlivějším obdobím v novodobé historii a začal vysílat nouzový signál.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 17:38|

Třinecké železárny chtějí snížit s novou briketační linkou emise oxidu uhličitého. Jde o dílek většího projektu

Třinecké železárny začnou příští rok v Třinci stavět bezemisní briketační linku za 950 milionů korun, do provozu ji uvedou v roce 2025. Půjde o klíčový záměr v projektu Green Werk, který povede k výraznému snížení emisí oxidu uhličitého. Náklady na projekt do roku 2030 se odhadují na 12 miliard korun, část by firma chtěla pokrýt z dotací.
1. 6. 2022|

V areálu Třineckých železáren unikl hutní plyn, obyvatele nebylo nutné evakuovat

Hasiči zasahovali v Třinci na Frýdecko-Místecku kvůli úniku hutního plynu z Třineckých železáren. Jednotky uzavřely okolí, obyvatelé byli varováni sirénami. Únik se ale podařilo zastavit a evakuace obyvatel nebyla nutná. ČTK to řekl mluvčí hasičů Jakub Kozák.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 23:42|

Ocelářům z Ostravska se daří. Příznivá situace by měla trvat minimálně do konce roku

Hutní firmy v Moravskoslezském kraji mají rekordní výsledky za posledních několik let. Zvyšuje se objem výroby a firmám rostou také tržby, v meziročním srovnání v některých případech i na dvojnásobek. Na maximum ale vzrostly i ceny vstupních surovin a firmám i nadále chybějí zaměstnanci. Nové hledají například Liberty Ostrava nebo Třinecké železárny.
1. 9. 2021|

Hlavní hygienička připraví úpravy systému PES, řekl Hamáček. V úterý přibylo skoro 14 tisíc nakažených

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová připraví do příštího týdne úpravy protiepidemického systému PES, řekl po zasedání Ústředního krizového štábu jeho předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). PES má obsahovat jasná kritéria, za kterých bude možné přistoupit na rozvolňování. V úterý přibylo v Česku dalších 13 934 případů covidu-19, což je zhruba o 1400 méně než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo zůstává těsně pod hodnotou jedna, zvýšilo se z 0,94 na 0,97.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 22:50|

Velké firmy zvládají situaci dobře, míní viceprezident svazu. Podle lékaře by měly zaměstnance motivovat k očkování

Velké firmy v Česku se dokážou se současnou koronavirovou situací vypořádat dobře, myslí si viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. V Událostech, komentářích řekl, že společnosti dokázaly odvrátit nekontrolované šíření nákazy a případné uzavíraní celých provozů. Podle lékaře Romana Housky by měly podniky motivovat zaměstnance k tomu, aby se kromě testování nechali i naočkovat.
14. 1. 2021|

V Třinci nainstalovali speciální lavičky z těžkého betonu. Přimíchali do něj odpad z železáren

Na chodník u Werk Areny v Třinci na Frýdecko-Místecku a v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) v pátek nainstalovali pracovníci šest laviček vyrobených z unikátního materiálu, těžkého betonového kompozitu. Každá lavička váží téměř tři tuny. Těžký beton lze ale využít například i na výrobu obalů pro ukládání radioaktivního odpadu, řekla mluvčí Třineckých železáren (TŽ) Petra Macková Jurásková.
18. 12. 2020|

Zaměstnanci hutních firem demonstrovali v Ostravě za evropskou ocel

Několik stovek zaměstnanců českých hutních firem se ve čtvrtek sešlo v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě na demonstraci za obranu evropského ocelářského průmyslu. Evropské ocelárny podle odborářů ohrožuje dovoz levné oceli ze zemí mimo Evropskou unii.
1. 10. 2020|

Pronést díly, složit doma. Muzeum vystavuje načerno vyrobené vychytávky ze Třineckých železáren

Mimořádnou nápaditost a šikovnost pracovníků Třineckých železáren (TŽ), kterou ovšem uplatňovali v podniku při vyrábění různých věcí načerno, představuje nová výstava Werkfušky v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Jsou na ní dvě stovky předmětů – od dekoračních věcí přes kuriozity vyráběné jako dárky k narozeninám či různé stroje až po produkty, které to dotáhly na oficiální výrobky firmy.
5. 2. 2020|

Třinecké železárny čeká těžký rok. Podnik si stěžuje hlavně na nízkou prodejní cenu oceli

Třinecké železárny loni mírně snížily objem výroby, meziročně o 83 tisíc tun na zhruba dva a půl milionu tun oceli. Podle vedení podniku byl důvodem pokles poptávky a tlak na snížení cen výrobků, kvůli čemuž železárny redukovaly i investice. Podnik chce letos navýšit objem produkce na 2,637 milionu tun oceli, investice ale budou oproti původním plánům nižší. Za loňský rok vykáží Třinecké železárny zisk, i ten však bude nižší než v roce 2018, kdy činil 3,33 miliardy korun.
23. 1. 2020|

Průmysl v Moravskoslezském kraji čeká těžký rok. Velké firmy přesto propouštět nechtějí

Těžební, hutní či automobilový průmysl v Moravskoslezském kraji se musí v tomto roce připravit na řadu problémů. Jedná se například o vysokou konkurenci, vyšší ceny vstupních materiálů nebo menší poptávku po produktech. Průmyslové firmy přitom patří ke stěžejním zaměstnavatelům v regionu. Žádná velká firma se ale zatím nechystá snižovat počty zaměstnanců, ekonomové ale propouštění do konce roku nevylučují.
8. 1. 2020|

V chladicích věžích třineckých železáren žili kapři nebo plotice. Rybáři je odlovili a vrátili do Olše

Rybáři ve čtvrtek odlovili stovku ryb z vodní nádrže pod chladicími věžemi, která slouží pro chlazení hutních agregátů Třineckých železáren. Až třiceticentimetrové ryby se tam zřejmě dostaly ještě jako jikry nebo drobný potěr spolu s vodou, kterou podnik odebírá z řeky Olše. Podle rybářů tam mohly žít až osm let, teď je vrátili do přírody.
6. 6. 2019Aktualizováno7. 6. 2019, 10:39|

I letošní rok přináší v mnoha českých firmách zvyšování mezd. Tempo se ale zřejmě zmírní

Mnozí zaměstnanci letos dostanou, stejně jako vloni a předloni, vyšší mzdy. Podle současných informací by mohl nárůst činit v průměru pět procent. Firmy svým zaměstnancům přidávají hlavně kvůli situaci na trhu práce, který nabízí mnoho volných míst. Nejčastěji podniky navyšují mzdy v lednu, téměř v polovině případů. Třetina společností pak k tomuto kroku přistupuje právě v dubnu. Odvrácenou stranu současného hospodářského vývoje pak představují podniky, které chystají hromadná propouštění.
7. 4. 2019|