TÉMA

SPT Telecom

Byl to souboj dinosaurů a vizionářů, popisuje informatik Zlatuška počátky internetu v Československu

Vysoké tarify, chybějící infrastruktura a spory o to, zda univerzity potřebují být on-line, doprovázely v devadesátých letech počátky internetu v Československu a posléze i v samostatném Česku. Že lidé upřednostňovali Seznam před Googlem, byl podobný zázrak, jako že dali přednost Kofole před Coca Colou, míní spisovatel a zakladatel prvního českého ryze internetového deníku a Neviditelný pes Ondřej Neff. Odborníci ale i dnes upozorňují na drahá data.
13. 2. 2022|

UNESCO kritizuje rozvlněné věže na pražském Žižkově, Jiřičná musí návrh změnit

Návrh rozvlněných věží s výškou až 100 metrů v projektu Centrum Nového Žižkova v Praze 3 musí architektka Eva Jiřičná změnit. Rozhodla o tom světová organizace UNESCO. Ve svém stanovisku požaduje, aby nové stavby na místě dřívějšího areálu Telecomu s 96 metrů vysokou telekomunikační věží nepřesahovaly okolní zástavbu, mohou tak být vysoké maximálně 54 metrů. Na setkání s novináři to řekl Dušan Kunovský, majitel developerské společnosti Central Group, která areál vlastní.
23. 6. 2021|

Místo jedné věže budou pod Olšany tři. Eva Jiřičná představila svůj návrh nové zástavby Žižkova

Developerská firma oficiálně představila plánovanou náhradu budovy bývalého Telecomu na pražském Žižkově. Místo masivního objektu s charakteristickou věží vznikne obytný komplex, který navrhla architekta Eva Jiřičná spolu se společností Arup. Návrh ale vyvolává kritiku. Již před jeho oficiálním představením se proti němu ozval Klub Za starou Prahu, podle kterého je projekt příliš vysoký a narušuje panorama Prahy.
20. 6. 2019|